Handpan vs. tongue drum

Jak najdu ten správný nástroj? Několik tipů, které vám pomohou se rozhodnout, který nástroj je pro vás nejlepší

Najít ten správný nástroj, který vám vyhovuje, není tak snadné. Mám raději koupit Handpan nebo Steel Tongue Drum? Jakého výrobce si vyberu, jakou stupnici, jaký materiál, jakou frekvenci a jak dlouho musím čekat, než mi bude dodán? Chtěl bych zaplatit předem s nejistotou, zda nástroj skutečně splní moje přání?

Chceme zjednodušit zdlouhavý proces výběru správného nástroje. V našem výběru už vyrobených Handpanů najdete různé nástroje (Handpany v různém ladění a materiálu. Pokud jsou nástroje k dispozici, je samozřejmě možné je vyzkoušet.

Chcete-li se předem informovat, mám pro vás níže uvedené srovnání základní informace, výhody a nevýhody handpanů a steel drumů.

Drum Steel Tongue Drum vs Handpan – Srovnání

Není to válka nástrojů, pouze porovnání handpanu s podobným, ale zároveň velmi odlišným ocelovým bubnem.

Rozsah výběru

Něco, co si zde popíšeme, je v podstatě hand pan – ruční pánev, která je na první pohled docela standardní z hlediska designu. Podobně navržené, dimenzované a jsou většinou vyrobeny z velmi podobných materiálů

Hlavním znatelným rozdílem mezi handpany není ani velikost nástroje z vizuálního hlediska, ale počet not. Zatímco většina handpanů bude mít mezi 7 až 10 notami uspořádanými nahoře, rozmanitost přichází v podobách dalších tónů (až kolem 21) umístěných jak na horní, tak na spodní polovině nástroje.

Naproti tomu jazýčkové bubny mají obrovskou škálu velikostí, tvarů, barev, vzorů atd.

Cena Handpanu vs Tongue Drumu

Jedním z prvních rozdílů mezi handpanem a jazykovým bubnem, kterého si všimnete, jsou náklady na jeho pořízení.

Jazykové bubny, dokonce i ty nejlepší, jsou podstatně levnější než dobré handpany.

Handpany nejsou levné, ve skutečnosti je jednou z nejčastěji kladených otázek cena tohoto nástroje. Mnoho lidí neočekává odpověď, kterou dostanou, když se zeptají „Kolik stojí handpan?

TypProduktCena
HPVysoká kvalita [na objednávku]2500 $
HPRavPan (handpan)$ 1900
HPPřiměřená kvalita$ 1000 +
TDRav Vast Tongue Drum$700+
TDKindred Spirit Range350 $ +
TDGuda Freezbee350 $
*HP – Handpan, TD – Tongue Drum

Kolem jsou i handpany, které budou konkurovat ceně jazýčkového bubnu (Pod $1000, levná výroba Čína), ale doporučuje se zůstat co nejdále od nich.

Jedná se o nástroje nižší kvality, které se velmi rychle zhorší a pravděpodobně budou rozladěné a nevyladitelné v okamžiku jejich přijetí, ne-li krátce poté. Jejich zpětná reklamace nebo odeslání do země původu kvůli doladění je pak samozřejmě nákladná- BYLI STE VAROVÁNI!

Jak dlouho budete čekat na Handpan a Tongue Drum?

Existuje opravdu čekací doba na nákup handpanů a jazýčkových bubnů?

Pokud chcete originální zakázkový nástroj, je pravděpodobné, že budete muset počkat na výrobu handpanu. Rozsah dostupných jazykových bubnů, jak již bylo uvedeno, znamená, že pokud nejdete po velmi specifickém Rav Vast Tongue Pan, je pravděpodobné, že budete moci nakupovat okamžitě.

Čekací doba

NástrojČekací doba
Zakázkový handpanaž 6 měsíců
Standardní handpanvětšinou ihned
Rav Vast na míru1–2 měsíce
‚Skladový‘ Rav Vastihned
Většina ostatních jazykových bubnůihned
Dostupnost hand panů vs tongue drumů

Věci se zlepšují, pokud jde o čekací doby na handpany. byly doby, kdy nebylo 2 roky čekání na váš nástroj něčím neobvyklým.

Věci se od té doby poněkud změnily, existuje mnoho možností, kde lze zakázky vyřídit mnohem rychleji, a vzhledem k tomu, že v dnešní době vyrábí handpany mnohem více výrobců, často existují i ​​jiné možnosti, pokud jste připraveni zaplatit i za dopravu.

Velikost

Většina handpanů má přibližně stejnou velikost od 45cm až do průměru cca 60cm. Ta je diktována nutností určité povrchové plochy, aby bylo možné přizpůsobit se tónovým polím potřebným pro danou stupnici. V horní části může být cokoli mezi 7 a 12 notami, zatímco spodní polovina obsahuje otvor pro Gu a v případě potřeby více místa pro další tóny.

Naproti tomu tongue drum může mít různé velikosti, od pouhého průměru 5,5 palce do šířky přibližně 12 palců. Velikost není vždy dána počtem jazýčků na bubnu, ale menší verze zřejmě mají omezený počet, který je třeba zahrnout.

Podívejte se na článek o mini handpanu.

Tónová pole

To je místo, kde se ruční pánve a jazykové bubny liší jiným velmi nápadným způsobem. Tónové pole nebo noty, které hrajete, budou vypadat úplně jinak. Handpan má na sobě plošky obsahující důlky, bez jakéhokoliv propíchnutí oceli, zatímco ocelové jazýčky jazykového bubnu budou řezány do oceli, v různých tvarech, ale jak název napovídá, mnoho z nich má tvar jazyka.

Dimply and a Ding

Obecná sestava handpanu je jednoduchá Dingová Apexová (vypoulená) nebo Impexová (propadlá) jamka na horní straně handpanu, obklopená inpexovými (propadlými) jamkami, které tvoří zbytek tónových polí. Každý z nich je dokonale zformován, aby vytvořil požadovanou výšku tónu v rozsahu zvoleném pro handpan.

Ty jsou nastaveny v takovém množství, jak byly jednou vytvarovány, nelze je ladit a měnit hráčem. Pokud ovšem nemají dovednosti v řemeslné výrobě.

Za žádných okolností by se neměl kdokoli, kdo neví, jak vyladit handpan, by se neměl pokoušet přeladit nebo naladit svůj handpan. Je téměř jisté, že způsobíte škodu v hodnotě několika tisícikorun a zaplatíte pak vyšší cenu, když ji vezmete k opravě odborníkovi

Další informace o ladění naleznete v této příručce k ladění handpanů.

Jazýčky

Jazykové bubny mají štěrbiny vyříznuté do oceli, většinou na horní straně. Tyto střihy jsou velmi viditelné a vytvářejí se v různých velikostech, které se zase s malou úpravou a váhou promění v noty na které hrajete při úderu.

Ve většině případů, stejně jako u handpanů, najdete jazyky pouze na horní straně nástroje, v některých případech najdete také tongue drumy, které mají jazyky i na spodní straně. Oboustranné jazykové bubny se liší od handpanů s horními a dolními tóny tím, že obsahují rozdílnou stupnici na každé straně.

Další rozdíl oproti handpanům spočívá v tom, že jazyky nemají jednotný tvar, jako jsou důlky na tónech. Mohou mít různé tvary. Rav vast je charakteristický řezem do „V“, jsou zde podlouhlé jazyky, zaoblenější jazyky a další.

Rav vast jazýčkový buben
Rav vast jazýčkový buben

A další rozdíl v jazycích spočívá v tom, že někteří výrobci vyrábějí bubny s laditelným jazýčkem. Výška každého jazyka je nastavena tak, že se na jeho zadní stranu umístí velmi silný magnet, který při pohybu ovlivní výšku. Každý magnet lze přemístit a upravit tak tyto výšky tónu, abyste mohli vytvořit novou stupnici pro hraní. Vyžaduje to trochu praxe, ale není to příliš těžké, jakmile si na to zvyknete.

Tímto způsobem budete omezeni na určitý počet stupnic, ale můžete si zakoupit další balíčky magnetů [různé velikosti], které možnosti stupnice dále rozšíří. To je obrovská výhoda a rozdíl oproti handpanům, které jsou po vyladění nastaveny v tomto měřítku.

Hmotnost

Vzhledem k obecnému rozdílu ve velikosti bude znatelný rozdíl také v hmotnosti. Ruční pánve bývají větší a proto těžší.

InstrumentWeight
Handpan3-5 kg
Jazykové bubny1-6 kg
Rav Vast5 kg
Rav Vast 26 kg

RAV Vast je přibližně 4,9 kg a Vast 2 je přibližně 5,9 kg. Důvodem rozdílu v hmotnosti nejsou rozměry na Rav vast 2, ale silnější ocel použitá při výrobě.

Kolik váží handpan?

Handpany váží mezi 3 a 5 kg. Mezi velkou většinou hand panů je malý rozdíl, protože bez ohledu na výrobce přicházejí hlavně ve zhruba stejných rozměrech a velmi podobných materiálech.

Kolik váží ocelový buben?

Bubny z s jazýčky mohou mít váhu 1 až 6 kilo. To je určeno jak velikostí nástroje, tak materiálem použitým při výrobě (a tloušťkou materiálu).

Ladění / Stupnice

Výběr stupnic dostupných na handpanech i jazykových bubnech je téměř nekonečný.

Mám několik článků o Stupnicích – jakou stupnici vybrat pro sůvj handpanu a také referenční knihovnu stupnic, která je ve stálé konstrukci

Rozdíl v objemu mezi Handpanem a Tongue Drum

Toto je otázka, kterou slyším znovu a znovu. A víte, moje normální odpověď je „Proč na tom záleží?“ – Jsou to různé nástroje a řada různých stylů a velikostí togu bicích znamená, že neexistuje přímá odpověď. Někdy si lidé pletou hlasitost s rezonancí, která se také může u jednotlivých nástrojů lišit.

Rav Vast mají na svých webových stránkách definitivní odpověď

RAV Vast je asi o 15% tišší než handpan, ale zní tepleji. U RAV Vast2 je stejná hlasitost jako handpan.

Styl hraní

Někteří mohou tvrdit, že způsob hraní na handpan je velmi odlišný od hraní na jazykovém bubnu, s výjimkou použití paliček bych moc nesouhlasil. můžete hrát oběma rukama, pomocí různých oblastí, prstů, palců, kloubů a dlaní na obou (v závislosti na velikosti jazykového bubnu)

Naučit se hernímu stylu a technice na ručním nebo jazykovém bubnu může být obtížné. Tento nástroj není vyloženě bicí a nemělo by s ním být hrubě zacházeno, pokud jde o pokus o dosažení vyšší hlasitosti. Nejedná se o Djembe nebo Bongo, plochá ruka nebude produkovat skvělý zvuk a jemnější, ale jednoznačné údery prsty a palce vytvoří nádherné zvuky.

Ruce nebo paličky?

Z osobního hlediska bych řekl paličkám na handpanu (v překladu je to přece „ruka-pánev“) NE! Pokud přesně nevíte, co děláte, a neznáte svůj handpan a jeho omezení uvnitř i venku jsou paličky pro mě ne. Bylo by docela snadné poškodit váš handpan v průběhu času pomocí paliček, zejména jsou-li používány nesprávně. Pokud chcete hrát na železný nástroj s paličkami, vezměte si steel drum nebo tongue drum.

Jazykové bubny jsou mnohem vhodnější pro hru na paličkou. Tónová pole jsou silnější a v některých případech, zejména u menších nástrojů, se snáze rozezvučí s malými paličkami – Nekupujte paličky na Marimbu !

Stojany

Nejčastěji je nebudete používat, nebo dokonce najdete stojan na jazykový buben. Jsou určeny k hraní buď v klíně, a většina z nich má gumové nožičky, takže je lze umístit na stůl nebo kontrovat a hrát tak.

Handpan lze hrát i na klíně, nebude mít gumové nožičky a má řadu možností použití stojanu. Pro hraní jsou k dispozici stojany pro pozice vsedě i ve stoje a některé jsou nastavitelné tak, aby zohledňovaly oba styly.

Na webu mám úplného průvodce pro stojany na handpany zdůrazňujícím mé oblíbené možnosti v celé řadě kvalit včetně hodnoty, vzhledu a všestrannosti. K dispozici je dokonce i stojan pro ruční kutily, pokud si chcete udělat vlastní.

Klima

Teď jste si nemysleli, že budu mluvit o klimatu v tomto článku se srovnáním handpanů a jazýčkových bubnů, že?

I když bych nedoporučoval, aby jakékoli místo na planetě bylo vhodné pro jakýkoli nástroj, klima je pro každého z nich.

Extrémní teplo a přímé sluneční světlo je pro handpany jednoznačně věc, které je třeba se vyhnout. Může a bude změkčovat ocel a může dojít k poškození za tepla. Chraňte jej tedy před sluncem, a pokud je ovlivněn, vyjměte jej a před dalším hraním ho nechejte na chladném tmavém místě.

Tyto nástroje jsou vyrobeny z oceli, takže vlhkost může být problémem, stejně jako je to se solí, pokud jste blízko pobřeží. Ocel bude rezivět. Předpokládá se, že nitridovaná ocel je narozdíl od nerezi je také náchylnější k rezivění na mysli.

Při nákupu jazykových nástrojů také vezměte v úvahu, že za těchto okolností nebudou super levné nástroje a vysoce kvalitní výrobky tak odolné. Díky štěrbinám vyrobeným v oceli je větší plocha choulostivá, a proto může být zasaženo více oblastí.

Existují produkty, kterými lze v tomto případě pomoci a také rady jak pečovat o handpan.

Handpany vs Tongue Drumy Shrnutí

Jsem velkým fanouškem obou – handpanů, jazykových bubnů a Rav Vast. Ten druhý z nějakého důvodu vždy vytáhnu jako samostatný. Nejsem si jistý, jestli v tom mám pravdu, nebo se mýlím, ale v mé mysli se liší od standardních jazykových bubnů. Malou příjemnou estetickou výhodou je to, že tongue drumy bývají častěji různě zdobené a pokrelsené, u handpanů se s tím tak často nesetkáte.

Mám preference?

Ano, mám. Upřednostňuji handpan jako nástroj, i když nebyl prvním melodicko-perkusním nástrojem, na který jsem narazil a spojil se s oběma na určité duchovní úrovni, ale opravdu si užívám na různé zkušenosti jazykový buben. O kombinaci handpanu s dalšími hudebními nástroji jsme již také psali a možná vám to pomůže při výběru 😉

Mám pro vás doporučení, který koupit?

Ne, záleží jen na vás. Doporučil bych na každém nástroji provést asi tolik průzkumů, kolik můžete, sledovat hodiny videí na YouTube, abyste zjistili, se kterými se nejlépe spojíte, užít si zvuk a myslet si, že byste se chtěli dozvědět více.

Nejlépe samozřejmě také vyzkoušet nástroj naživo z handpan obchodu nebo na některém z workshopů nebo kurzů hry na handpan.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.