Kolik stojí handpan?

To je samozřejmě velmi častá otázka, ale je těžké ji zodpovědět, protože kvalita, stav a počet not na každém nástroji se mohou enormně lišit. To znamená, že existuje určité „normální“ rozmezí a o tom píšeme níže.

Takže vás zajímá cena těchto krásných nástrojů. Možná jste zúžili své oblíbené tvůrce, vybrali si vaši oblíbenou stupnici a teď chcete vědět, kolik byste měli ušetřit a kolik požádat babičku, aby vám půjčila?

Podívejte se na webové stránky tvůrců

Nejprve stojí za to zkontrolovat webové stránky jednotlivých tvůrců. Jelikož je však mnoho handpanů vyrobeno na zakázku, tvůrci často nezveřejňují ceny na svých webech – za předpokladu, že web skutečně mají – a raději o tom diskutují přímo se zákazníky na základě jejich potřeb, počtu not atd.

Z tohoto důvodu také fóra a stránky na Facebooku neradi hovoří o cenách (pokud se nejedná o přímý prodej). I když se vám podařilo objevit cenu všech vašich vysněných pánví. Jak je porovnáte? Opravdu má ta podivná bronzová barva hodnotu o 1000 dolarů více než ta velká modrá?

Časem vám vaše uši, názory zkušených majitelů handpanů a dotazování přímo u tvůrců pomohou provést informovaný nákup za rozumnou cenu.

Podívejte se také na tohoto velmi užitečného průvodce: Jak poznat kvalitní handpan.

Kdysi dávno..

V roce 2004 jsem měl to štěstí, že se mi do ruky dostala první generace F dur PANArt Hang se slevnou od muže, kterého jsem potkal na festivalu. Zdarma dokonce přidal i přenosnou tašku. O rok později jsem koupil 2. generaci Hang přímo od Felixe a Sabiny v jejich dílně za cenu nákladů. Jako učitel a profesionální hráč se moje milovaná ocelová rodina v průběhu let rozrostla.

Kromě těchto 2 PANArtů v současné době sestává z Jan Borren, Meraki, Ayasa, Baopan a Pepis Noblet. Jsem zamilovaný do mnoha dalších, ale můj bankovní manažer mě omezuje. 😅

V této době jsem viděl originální vzácné Hangy za více než 20 000 $. Viděl jsem také krásně vytvořené pánve od slibných nových tvůrců za méně než 800 $.

Jedna věc, kterou vím jistě: Cena nemusí nutně odrážet kvalitu.

Vždy mě trochu znepokojuje, když vidím, že zcela noví tvůrci dávají na své první nástroje vysoké cenovky. Nejsem však ten, kdo by soudil. Náklady fungují oběma směry.

Vím, že za každým z těchto krásných klenutých tvorů je šílené množství energie, lásky a potenciálně desítky tisíc úderů kladivem a dny ladění. Navíc, než může výrobce vůbec začít vyrábět a vydělávat, předchází tomu měsíce výzkumu a vývoje, zkoušek a testů, náklady na startovací nástroje, na materiál a případně na zakázku vyrobené stroje nebo zvukotěsná dílna.

Podívejte se na můj článek o tom, jak se vyrábí handpan, a dozvíte se více o vědě, která stojí za handpany .

Přidejte k tomu životní náklady … platby, důchody (rarita!) a možná mají rodinu, která je podporuje nebo je odpovědná za malý tým. Pokud jsou výhradním výrobcem, co dělají, když jsou zraněni a nemohou vyrábět, nebo je nouzová situace kdy nemůžou vyrábět?

Je smutné, že vím o výrobcích, kterým byly ukradeno nářadí a nástroje, zničeno vybavení při požárech a povodních. A konečně, je třeba vzít v úvahu – praskání shellů, ladění není vždy úspěšné – a musí začít znovu.

Pokud vím, neexistují žádní milionáři výrobci handpanů. 😀

Se vším, co zvažujeme …

Zde je hrubý průvodce cenami (stav z roku 2022)

  • Pro solidní handpan se standardním počtem not (7-8) od dobrého tvůrce : pravděpodobně byste měli očekávat, že budete platit někde mezi než 20.-35.tis Kč (nový).
  • Za „špičkovou“ značku a / nebo za další extra noty: díváte se přibližně na 60.-100.tis Kč (nové).
  • U všeho vzácného nebo neobvyklého : můžete očekávat, že zaplatíte ještě více.

Vím, že se to zdá hodně, ale opravdu handpany nejsou drahé za to, čím jsou – jejich raritnost, poptávka po nich a co stojí za jejich vytvořením. Když mluvíme o penězích, rád srovnávám.

Například vzácný vintage zildjianský nebo vysoce kvalitní custom činel Paiste může snadno stát 20.-80tis Kč. Činely přesto zaberou méně času a jsou jednodušší na výrobu a navíc mají pouze jednu „notu“. Věřím, že drtivá většina tvůrců je ve svých cenových strukturách spravedlivá .

Nakonec jde o ekonomiku poptávky – pokud je někdo ochoten zaplatit za něco zvláštního, tak proč ne?

Upozornění:

To také znamená, že existuje malé procento lidí, kteří „překupují“ – to jsou ti, kteří kupují handpany a okamžitě je znovu prodávají za obrovský zisk viz článek kde koupit handpan.

My jako komunita máme pravidla. Inspirováni Felixem a Sabinou, kteří trvali na tom, že žádná tvorba PANArtu by se nikdy neměla prodávat za více, než za kolik bylo zakoupeno, většina tvůrců je ochotna koupit své pánve zpět za cenu nákladů. Překupování pánví je odsouzeno a doporučil bych vám, abyste od takových prodejců nekupovali, i když mají vaši vysněnou pánev a máte prostředky, protože to může zvýšit cenu určitých nástrojů, aby byly nedosažitelné pro většinu naší komunity.

Pokud je naopak váš rozpočet omezený, ujistěte se, že jste na e-mailovém seznamu vašich oblíbených tvůrců, protože mohou nabízet okamžitý prodej a příležitostné slevy. Existuje dokonce možnost vyhrát jeden na festivalu zdarma nebo za minimální cenu loterie.

A co použité nástroje

A konečně existuje mnoho použitých nástrojů a renomovaných majitelů, kteří nabízejí své pánve za rozumnou cenu nebo mohou potřebovat urgentní prostředky a snížit cenu pro rychlý prodej.

Někdy dokonce přidá obal na nástroj nebo poštovné zdarma. Vždy stojí za to pravidelně se dívat do kategorie Fóra Handpanů, SWAP & SALE a následující skupiny na Facebooku:

Přečtěte si prosím těchto 11 tipů, jak se vyhnout podvodům při nákupu. Je smutné, že došlo k nárůstu počtu pochybných nabídek a podvodů. I když nemůžeme zabránit všem těmto podvodům, můžeme udělat vše pro to, abychom se co nejvíce informovali a radili.

S tím, jak každý rok do oboru vstupuje stále více skvělých tvůrců, se ceny již stávají konkurenceschopnými a vyvíjejí se z exkluzivního trhu do ráje kupujících. Pokud chcete vědět jaké nástroje vyrábím, podívejte se na recenze Mejzlík Handpanů.

Kdo ví, možná budete moci vybudovat sbírku, aniž byste otravovali svého bankovního manažera 😉

Text: David Charrier

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.