Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

Před nějakou dobou se mi do mailu dostala nabídka od výrobce nástrojů a současně i materiálu (shellů) z Číny. Napřed jsem tuto nabídku ignoroval spíše jako spam. V dalším mailu se ale začali rozepisovat podrobněji o hloubkách mís a použitém materiálu, zkráceně experimentovali s hlubšími mísami (145mm místo klasických 130mm), na které se dá prakticky umístit více not, lépe se dají vytvořit mutantní nástroje a typ nerezové oceli měl být odvozený od ember steel. Řekl jsem si, že o tom asi už něco vědí, z videí jejich nástroje také nevypadaly a nezněly špatně, tak jsem se rozhodl jich pár objednat a ten jejich zázrak otestovat.

Handpany od Čínského výrobce – recenze

Shodou okolností se mi krátce nato ozval i jeden cizinec, který ve velkém tyto nástroje nakupuje a hodlá rozjet něco jako velkopůjčovnu handpanů. Něolik desítek (nebo stovek) nástrojů už měl u sebe a několik jich bylo také rozladěných. Jelikož opravuji i handpany jiných výrobců, řekl jsem mu ať se s nimi staví a podívám se co se s nimi dá dělat.

Poslal mi několik videí, kde bylo skutečně pár tónů „mimo“. Jednalo se vesměs o celkem komplexní nástroje co měly třeba 4-6 spodních basových tónů a vrchní část mutanta 11+1, tedy nástroje ne úplně standartní a také tedy dražší handpany. Když mi nástroje přivezl, byl každý zabalený zvlášť ve své krabici a po jejich otevření jsem celkem žasl nad jejich zpracováním, práce byla přesná, povrchy leštěné a různě ozvláštněné, alikvótní tóny vesměs přesně laděné. Zvuk handpanů také nebyl špatný a já se hned další den pustil do oprav.

Jedním z prvních nástrojů, které jsem chtěl vyléčit a uzdravit byl D Kurd 11+1, který měl ding posunutý z D3 až na A3. Podle objednavatele se prý rozladil buď při přepravě nebo při kontrole na celnici, jelikož krabice s tímto nástrojem byla otevřena. Už tehdy se mi to zdálo poněkud zvláštní, při rozladění může skutečně tón povyskočit o několik not nahoru, ale o tolik? Většinou jde třeba o jeden tón, max o dva, ale o celou kvintu výše.. toto celé bylo nějaké divné, jakoby někdo s i nástrojem skočil na zem a tím ho poškodil. No, po pár desítkách minut usilovné práce se mi skutečně podařilo to A3 zklepat až na původní D3 včetně odpovídajících alikvótních tónů.

Příliš měkký materiál od pánů soudruhů z ČLR

Další krabice – krásná E Amara se spodními basáky hlubšími než ding, tedy s C3 a D3, dalším F#3 a G3 a následným A3 a C4. Pár těch spodních basů bylo rozladěných. A tady to nastalo… první umírněné klepnutí zevnitř na F#3 které bylo asi o pů tónů výše a tón mi spadl na E3. Říkám si, ten tón je asi nějak uvolněný, že tak přehnaně reaguje – na svých nástrojích z emberu by takové mírné poklepnutí stěží s tónem vůbec něco udělalo, natož aby padl o celý tón níže.

Už jste možná slyšeli o zvěstech nekvalitního kovu z Číny, to co je Německá ocel (nebo dříve i česká) tak jeho čínská kopie nedosahuje ani čtvrtinové pevnosti? Šroubek utrhnete, klíč zalomíte, šroubovák zlomíte, gola sada po prvním použití nepoužitelná.. no tak bohužel, jakékoliv tvrzení, že toto je ekvivalent ember steelu jako mají z holandska a že prý je to stejné složení vzalo okamžitě za své.

To stejné jako s F#3 se mi totiž stalo se všemi dalšími tóny, kladívko se tónu ještě ani snad nedotklo a on se rozlaďoval, mohl jsem stabilizovat a stabilizovat (rozuměj rozpínat membránu vibrujícího notového pole) zvenčí jak jsem jen chtěl, třeba hodiny, ale pak stačilo letmé pohlazení kladívkem a základ tónu kolísal +100 centů tam -200 centů zase zpátky, ani se nechumelilo. Až jsem si říkal, že to ti číňani byli vůbec schopní nějak naladit a dostat tam přesně alikvóty. Nebyl problém dostat C3 jedním klepnutím na A2 (dobře, Bb2, abych jim nekřivdil)! Kupodivu na této E Amaře vrchí tóny rozladěné nebyly, ale stabilita materiálu se právě dobře pozná na hlubokých tónech.

Tak trochu smutné bylo, že to nebyla chyba ruční práce – tedy tvarování (shapování) a ladění, lidé kteří to dělali se mohli snažit sebevíc, ale když máte materiál měkký jako bláto tak vám sebelepší snažení nepomůže. Jak už jsem naznačil na začátku článku, nad zpracováním nástrojů jsem žasl, v lecčem předčila i moji práci. Další nástroje měly rozladěné i horní tóny, asi z běžného hraní, on stačil totiž trošku drsnější úder a tón (dokonce i ty nejmenší a nejvyšší, které by měly být nejstabilnější) letěl nahoru. Střední úder lehoučkou paličkou, kterou běžně testuji alikvóty při ladění a E5 jde na +25centů, další úder +25 centů a už jsme skoro na F5. Ne, toto opravdu nejsou nástroje, které chcete mít doma a dlouhodobě se těšit z jejich zvuku, možná tak si je někam vystavit, protože vypadají pěkně a radši na ně nehrát. Ani při ceně cca 1400 eur za 9+1.

Teplota a gravitace

Teplota a vliv na ladění

Jak říkám každému kdo u mě byl, teplota má vliv na zvuk nástroje – kov se rozpíná, plech pracuje (přece jenom je to třeba jen 1mm nebo 1.2mm, který se opracováním a vyboulením ještě zúží třeba až na 0.8mm, takže jakkoliv robustně svým čočkovitým tvarem handpan působí, tak klame) a třeba při umístění na slunce se nástroj nahřeje tak, že na něm neudržíte ruku. Rozhodně jsem tu měl nástroje, které na sluníčku mohly být a ladění se nepohlo, jedním z nich byl prototyp Živa z 1.5mm, který byl těžký jak tank, hrál naprosto parádně a svou vahou jednou rozbil i komín o patro níže, když kamarádovi spadl ze stojanu na chatě 🙂 Nástroji se nic nestalo, kdežto z komína upadlo pár kachlí. Podobně na tom jsou nástroje z 1.2mm nerezi, na sluníčku se rozladí téměř minimálně. U 1mm nerezových handpanů je to už horší, ty jsou nehratelné.. ale jak také každému říkám, dáte ho ze slunce pryč, kov se stáhne a nástroj zase hraje tak jako předtím.

Ovšem u mých čínských přátel jsem zaznamenal něco nového – totiž spodní tóny při položení nástroje na klín reagovaly na teplotu těla, a to celkem znatelně tak, že bylo slyšitelné posunutí tónu a podle ladičky to bylo skoro o půltón. Ano, skutečně zahřátí plechu na třeba 35 stupňů bylo markantní. To jsem opravdu ještě neviděl a neslyšel a opět to svědčí o složení a tuhosti materiálu.

Gravitace

Stejné to bylo i s gravitací – platí pravidlo, že handpan se má dolaďovat na polohu, ve které se hraje. Spodní tóny se při přetočení vzhůru můžou lehce posunout ve svém ladění právě vlivem gravitace. U MagicPanů jsem zvyklý pozorovat odchylku minimální, maximálně třeba 5-10 centů a samozřejmě při hře je nástroj většinou polohou spodních tónů přetočen dolů, takže to žádného hráče netrápí. Dalším pravidlem je, že čím lépe je tón stabilizovaný, tím menší vliv na něj gravitace bude mít, postupem času se tedy u nástrojů setkávám s téměř nulovou odchylkou při otočení vzhůru nohama. U činských nástrojů mě tedy nepřekvapilo, že odchylka byla mnohem vyšší, o čtvrt tón nebo i o půl tón.

Svému příteli ze zahraničí jsem o tom samozřejmě poreferoval a on se spokojil s tím, že nástroje jsou dočasně opravené a že pro začátečníky a jeho účely to stačí. No, právě naopak, začátečník ještě neumí hrát jemně, respektive pokud se budou nástroje půjčovat lidem, kteří se s nástrojem seznamují, tím horší to bude a tím více a častěji se budou tyto velmi „měkké“ nástroje rozlaďovat.

Výroba handpanů z čínské oceli

Ještě než mi můj nový přítel přivezl tyto nástroje k opravě, stihl jsem si totiž toto vše ověřit v praxi – vyzkoušel jsem si výrobu několika nástrojů od píky. Nedělal jsem na nich žádné spodní tóny (díky Bohu), na to jsem použil čistě ember steel. Udělal jsem jich jen pár a ze zbytku shellů jsem vytvořil spodní části handpanů bez tónů. Zvukově materiál není špatný, možná takový průměr, ale při ladění po vypálení jsem byl opravdu zaskočen jejich „měkkostí“ a tvárností.

Tyto nástroje se vyrábějí ve velkém, obchodníci na nich mají marži i 300% a propadují je pod svou značkou například i velmi populární Yatao.

Tady je jeden z nástrojů z čínského materiálu, který jsem nedávno vyrobil:

Snad vám tento článek pomůže při výběru toho správného kvalitního handpanu a nebo pro jaký materiál se rozhodnout.

Podívejte se na další články

Nové druhy handpanů – GuTam, PanGu a GuDong

Pokud sledujete moji tvorbu, tak jste si možná všimli, že celkem rád experimentuju. Vždyť už můj první vyrobený nástroj který si pořídil bosomasér Petr Gacka byl nástroj se spodními tóny a dvěma spodními otvory.

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.