Kdy se může handpan rozladit a jak ho (ne)opravit?

Kladívko na ladění handpanu

Zde se podívám na postup, jak přeladit handpan. Za žádných okolností byste se nikdy neměli snažit přeladit svůj vlastní handpan, budete toho litovat. Konzultujte nejprve původního výrobce nebo alternativu profesionálního výrobce.

Jak přeladit handpan? – Kontaktujte původního tvůrce vašeho handpanu, pokud je znám. Bude 100% nejlepší osobou, která se tohoto úkolu ujme. Pokud je to logisticky nemožné, obraťte se na někoho místního.

Níže vysvětlím proces vyladění a přeladění, o co jde a co může způsobit, že váš handpan ztratí správné ladění na jedné nebo více notách.

Jak často potřebuje handpan přeladění?

Dobře postavený handpan budete možná muset vyladit až po pěti letech, méně kvalitní pánev bude už zítra potřebovat přeladění, pokud jej dnes upustíte na zem. Existuje řada proměnných faktorů, které určují, jak často bude váš handpan potřebovat vyladění.

Handpany s nižší kvalitou možná bude třeba ladit častěji

Méně kvalitní nástroje budou téměř jistě potřebovat přeladění častěji než ty opravdu kvalitní. Metody sestavení originálního ladění mohou určovat, že při normální hře může být vhodné ladění zhruba po roce.

Některé kvalitní handpany mohou před nutným přeladěním vydržet až 7 let.

Existují tvrzení, že některé handpany vydržely 7 let s pravidelným hraním a stále zní perfektně. Očekával bych, že mohou být částečně rozladěné, ale ne natolik, aby to ucho detekovalo, nebo si hráč už navykl na velmi malou změnu tónu.

Jak zachránit handpan před nutným přeladěním

  • Nehrajte na něj příliš tvrdě
  • Nenechávejte handpan na přímém slunci
  • Nenechte ho příliš vymrznout
  • Připravte si plán pravidelné péče
  • Ukládejte si správně svůj handpan
  • Nenechte s ním děti od sousedů
  • Neopouštějte handpan

Další tipy, jak se o něj starat, naleznete v příručce k péči o handpan, vyčistěte ho a prodlužte životnost svého drahocenného nástroje.

Co může způsobit, že se můj handpan rozladí?

S handpanem se může stát nesčetné množství věcí, které způsobí rozladění. Může se jednat o rez, náhodné poškození, nesprávné skladování, cestování nebo prostě každodenní hraní v průběhu času, kdy při běžném používání nebudete mít naladěnou pánev.

Je docela zřejmé, které z nich způsobí největší škody, ale pokud vlastníte kvalitní handpan, téměř jistě budete mít, kromě případů, kdy k nehodám dojde, nástroj, který zůstane v dobré formě opravdu dlouhou dobu.

Handpany nejsou levné a bylo by překvapením, kdyby někdo nezacházel se svým nástrojem jako se svým dítětem. Pokud jste si koupili levný handpan, očekávejte, že jej budete muset přeladit častěji . Což zvýší přidané náklady a skutečně zvýrazní falešnou ekonomiku používání subparparního rozpočtu.

Ne všechny levné handpany jsou špatné a některé přinášejí lidem velkou radost. Mám průvodce po jak poznat kvalitní handpan.

Vždy se pokuste dostat svůj handpan zpět k původnímu tvůrci k přeladění.

To není vždy nejjednodušší, zvláště pokud jste nakupovali ze zahraničí a nechali jste si zásilku poslat do zahraničí. Je to něco, co byste měli zvážit před nákupem svého prvního nástroje.

Pokud kupujete z druhé ruky, ujistěte se, že určíte výrobce handpanu a zvažte to také. Je možné, že nástroj bude vyžadovat okamžitou údržbu a přeladění ihned po nákupu. Ať už od původního výrobce nebo od někoho místního. Bude tedy potřeba počítat alespoň náklady na přeladění a případně i dopravu.

Nevím, kdo vyrobil můj handpan, přeladí ho někdo jiný?

Dost možná. Někteří tvůrci nemají příliš zájem na přelaďování handpanů ostatních. Tomu tak samozřejmě není vždy a tvůrci mají výsadu. Některé však budou záviset na jejich harmonogramu a dostupnosti.

Očekávejte, že výrobce bude chtít zkontrolovat a posoudit stav handpanu, než souhlasí s provedením přeladění. A buďte připraveni, že po této konzultaci můžete být informováni, že nabídka nebude přijata.

Není to nic osobního, může se jednoduše jednat o to, že výrobce není připraven nebo není schopen přeladit konkrétní dotyčný handpan.

Vše není ztraceno, vstupte do komunity handpanů, jako je handpan.org nebo zkuste facebookovou skupinu a zeptejte se kohokoli ve vašem obecném regionu, kdo by mohl najít někoho, kdo by nástroj přeladil.

Více o tom kde koupit handpan a o různých výrobcích zmiňuji v tomto článku.

Kolik stojí doladění handpanu?

Tvůrce obecně přeladí své ruční nástroje levněji než ostatní výrobci. Doladění však může začít kolem za 1.500 – 2500Kč za velmi rychlou a jednoduchou práci. Nebudu zde citovat cenu konkrétně žádného výrobce.

Pokud například někdo rozladil jednu notu a poté měl trochu nutkání ji opravit sám a pokusil se o to, je velmi pravděpodobné, že celý handpan bude nyní rozladěný a bude vyžadovat vážnou dávku práce a následně finančních výdajů.

Co je součástí přeladění handpanu?

Bude to záležet na tom, kolik práce je zapotřebí k tomu, aby se ladění handpanu vrátilo. Jedinou věcí, kterou si můžete být jisti je, že pokud se budete držet a budete moci sledovat proces, nebude se vám líbit. Váš handpan se chystá potkat s kladivem.

Pokud dokážete vydržet, bude zjevením sledovat profesionála, který dělá práci, kterou dělá s takovými dovednostmi a odbornými znalostmi, ale opravdu to není pěkný pohled na kvílející handpan.

Jemné doladění handpanů je choulostivý proces, i když nemusí vypadat ani znít tak. V závislosti na tom, jak jemně nebo hluboce je váš handpan rozladěný, budou vyžadovány různé úrovně úderů. U značně poškozeného handpanu může být dokonce potřeba úplné přepracování noty což čítá i otevření (rozlepení handpanu) a je pravděpodobné, že každá nota bude potřebovat mírný retuš.

Jak dlouho přeladění handpan trvá?

Doba potřebná k přeladění handpanu bude přímou úměrou toho, jak je rozladěný, nebo jestli je handpan jakkoliv povrchně poškozen. Může to trvat jednu hodinu, nebo možná budete muset nechat handpan s výrobcem, kdo jej bude ladit několik dní.

Musíte také zvážit, jaký může výrobce zaneprázdněný a kdy se mu přeladění vejde do plánu. Je pravděpodobné, že budete muset dlouho čekat, než se váš handpan dostane na první místo; věnujte stejnou trpělivost tomu, aby se váš handpan vrátil a zněl jako nový.

Bude můj handpad po přeladění znít stejně?

Odpověď na otázku samozřejmě není jednoznačná, protože již byl dříve rozladěný a nyní by měl být vyladěn dokonale znovu. Ale chápu to. Možná budete mít pocit, že zní trochu jinak, protože je pravděpodobné, že byste na handpan hráli, když se rozladil a ještě chvíli poté, takže si v tomto ohledu můžete všimnout nepatrného rozdílu. Ujistěte se však, že váš tuner obnovil handpan do původní stupnice a nastavení notace a mělo by to být v pořádku.

Mohu nechat svůj handpan přeladit na jinou stupnici?

Ne. Kupte si další. Než bude práce hotová, bude to trvat tak dlouho, ne-li déle, a stále budete mít nižší verzi handpanu, který jste dříve vlastnili.

Pokud se rozhodnete, že se vám nelíbí stupnice, kterou máte, nebo chcete změnu, kupte si nový handpan nebo prodejte váš stávající a koupte znovu.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.