Jak pečovat o handpan

Obáváte se rzi, máte podezření, že handpan mohu upustit nebo špatně uskladnit, a velmi se obáte, že se na něj můj pes dívá jako na novou hračku? Co bych měl dělat? Ach, ano, tyto drahé nástroje vyžadují určité ANO a NE. Ale dobrou zprávou je, že může zůstat jako nový s důkladnou péčí. A ještě lepší zprávou je, že v této příručce píšeme, jak to udělat.

Dobře postavené nástroje jsou ve skutečnosti tvrdší, než si myslíte . Nakonec jsou vyrobeny z upravené oceli, nikoli z motýlích křídel. Své nástroje jsem upustil příliš rychle, narazil s nimi a srazil je, tvrdě jsem je zahrál, vzal jsem je do vlhkých zemí a na pláže a použil jsem je k vystoupení na koncertech pod širým nebem v chladné polovině zimy … a všechny přežili.

Spyros Pan, skvělý hráč z Řecka, dokonce zcela ponořil své Halo do plaveckého bazénu na dvě hodiny kvůli focení! Důkladně ho osušil pouze běžným hadříkem z mikrovláken a ani po 6 letech na něm stále není ani jedno rezavé místo.

I když bych vám nedoporučoval používat to vaše jako frisbee nebo si s ním zaplavat s delfíny, s vědomím a pečlivou údržbou, mělo měl obstát ve zkoušce času.

Obecně co dělat a NEdělat

Nikdy, nikdy nenechte někoho hrát na handpan, zatímco má na sobě kovové prsteny nebo náramky , dlouhé náhrdelníky / přívěsky nebo odhalené kovové přezky na opasek. I to nejmenší škrábnutí může mít obrovské důsledky.

Pokaždé, když hrajete na handpan (vy nebo ostatní), otřete jej hadříkem z mikrovlákna na obou stranách. Nezapomeňte, že i vnitřek někdy potřebuje lásku.

Sucho je ctnost: Nikdy nedávejte handpan do obalu, když je vlhký; a nikdy nedávejte nástroj ani do vlhkého vaku. Pravidelně provádějte úklid, zvláště pokud žijete blízko moře nebo ve vlhkých podmínkách.

Uskladnění doma

Vaše pánev musí dýchat, proto ji nenechávejte po dlouhou dobu v uzavřeném vaku nebo pouzdře. (Výjimkou je, pokud žijete velmi blízko mořského / slaného vzduchu, poté jej vložte do vzduchotěsného tvrdého kufru nebo skříně s pohlcovačem vlhkosti, ale ujistěte se, že nádoba i pánev jsou nejprve 100% suché, jinak bude proces rzi urychlen).

Neukládejte jej příliš blízko ke zdroji tepla , jako je oheň nebo radiátor.

Nikdy jej neumisťujte vzhůru nohama . Jakýkoli prodloužený tlak může Ding vyladit. Pokud opravdu musíte (například při čištění), použijte přikrývku, sedací vak nebo něco silného a měkkého.

To znamená, že je mnoho způsobů, jak handpan udržet v bezpečí – umístění na zeď s připevněním háčku na handpan (doporučuji nástěnný věšák HCT a držák na zeď od Artful Steel), speciálně navržený stojan na handpan nebo na stojan z potenciálních klepání. Zkouším některé z nejlepších stojanů – dávejte si pozor na mé nadcházející recenze.

Pro další provizorní alternativy má Ikea několik skvělých polic, které se hodí. Pokud máte sedací vak, tak super, protože se natvarují na váš handpan, aby byl v bezpečí (nejlépe to nedělejte, pokud máte děti nebo psy, které by se na něj mohly pokusit posadit!).

Jednoduchou možností je umístit jej na robustní stůl s látkou pod ním.

Pokud pletete, háčkujete nebo jste obecně zdatní, můžete si vyrobit vlastní podložku na handpan, kterou lze použít jak pro skladování, tak pro hraní. Přítel mého přítele je vyrábí z recyklovaných proužků oblečení a fungují skvěle.

Handpan Mat

Kdykoli nosíte handpan, držte jej pevně uvnitř Gu nebo pokud možno přepravujte v pouzdře. Jděte pomalu a dívejte se pár kroků dopředu, abyste zjistili, zda nehrozí nebezpečí zakopnutí.

Buďte vždy opatrní vůči dětem a zvířatům … a neohrabaným dospělým 😅

Velký, strašidelný vnější svět

Ať už cestujete kamkoli, pevná a spolehlivá taška je klíčem k zajištění bezpečí vašeho milovaného handpanu. Doporučuji tašky Evatek (které osobně používám), Namana a Panji. Pokud se chystáte někam daleko od šílených davů, polstrovaná měkká taška by měla být v pořádku, ale jinak je nejlepší mít tvrdý kufr HardCase.

Letadla nejsou přirozeně nejlepšími přáteli, ale bezpečně jsem s nimi létal mnohokrát po celém světě. Zde je můj základní průvodce „Vše, co potřebujete o létání vědět“.

Chcete-li přidat další vrstvu ochrany, před opuštěním domu nastříkejte na handpan olej Phoenix.

Příroda může věci opravdu pokazit. Ale nemůžeme dopustit, aby nás to zastavilo v zábavných, magických časech s našemi pánvičkami. Napsal jsem podrobný článek o žáru a chladu, ale ve zkratce 4 prvky, na které si musíte dát pozor:

🌿 Země

Pokud musíte dočasně položit svůj handpan na zem, nejprve projeďte očima a prsty po prostoru, abyste se ujistili, že v něm nejsou kamínky, ostré kousky dřeva, kousky skla nebo cokoli jiného, co by mohlo poškrábat nebo promáčknout stranu Gu . Použijte podložku na ručníky (viz výše) nebo ji položte na oděv nebo koberec. Pokud je země / tráva vlhká, použijte nepromokavou podložku, kabát nebo plastový sáček.

To znamená, že je VŽDY lepší ho vrátit zpět do obalu, než na zem. A ačkoliv je pravda, že nerezové nástroje jsou odolnější vůči rzi, nikdy to není 100% a je vždy lepší se o ně starat stejným způsobem jako o nitridované nástroje.

💨 Vzduch

Vlhkost je zabiják! Takže se zblázněte s hadříky z mikrovláken, aby byla váš handpan suchý. Samotná zima není škodlivá, ale může dočasně ovlivnit ladění, dokud se znovu nevrátí na normální teplotu. Pokud je výjimečně chladno, vlhko nebo pokud si chcete hrát na sněhu (kdo ne ?!), ujistěte se, že je poté důkladně osušíte věrným hadříkem.

🔥 Oheň

Pokud náhodou necháte svůj handpan na slunci (au!), Přesuňte jej do stínu a počkejte, než vychladne, než na něj budete moci znovu hrát. Teplo rozpíná kov a ovlivňuje jeho napětí, takže hraní za tepla může trvale ovlivnit jeho vyladění – opět je to více markantní u nerezových nástrojů a u nástrojů z tenčího materiálu (1mm), kdežto u nástroje z 1.3-1.5mm vliv slunce pomalu ani nepoznáte, jenže tyto nástroje nemá v nabídce téměř žádný výrobce.

💧 Voda

I když je krásné hrát v dešti nebo na povrchu jezera, voda je potenciálním nepřítelem našich nástrojů. Tašku udržujte vždy uzavřenou a suchou. Po přehrání důkladně otřete obě strany a vnitřek hadříkem z mikrovlákna (nebo dvěma). Pokud má váš handpan pěnový nebo látkový chránič ráfku – okraje, ujistěte se, že je také suchý, než jej znovu nasadíte. Před vložením pánve zpět dovnitř zkontrolujte, zda je váš batoh suchý jako velbloudí hrdlo. Zabráníte tak vzniku nebo rozšiřování rzi – celý článek o ochraně handpanu proti reznutí je zde.

🏖️ Všechno najednou

Pláž je možná nejromantičtějším místem pro váš handpan. Vidět slunce zapadající na obzoru, cítit, jak vám mořský vánek rozcuchává vlasy, jak při hraní jemně kloníte vlny oceánu – je to jako být na filmové scéně, s vaší zvukovou stopou. Je mi však líto, že mohu říci je to pravděpodobně nejhorší prostředí pro váš handpan! Slaný mořský vzduch, vlhkost, horké slunce, drsná zrna písku, která se dostanou všude … je to, jako by se objevili všichni vaši nepřátelé najednou.

Dalším důležitým aspektem je samozřejmě i citlivá hra na handpan, pokud si ho nechcete svépomocí díky silným úderům rozladit. Kde koupit handpan aby se vaše investice nepotkala s nezdarem a nezůstali jste s rozladěným nástrojem, který nikdo nechce opravit.

Nejdůležitější je zde zajistit, aby taška zůstala suchá , takže ji neotevírejte / nevystavujte ji slanému vlhkému vzduchu po dobu delší než několik sekund. Handpan důkladně osušte jako předtím . Pokud zůstanete delší dobu, otřete jej více než jednou. Až se vrátíte domů, očistěte jej alkoholem, abyste odstranili veškeré zbytky soli nebo písku. A nezapomeňte také vyprat hadřík.

To je vše. Pokud budete postupovat podle všeho výše, měli byste mít po dlouhou dobu blyštivý, krásný a ladný handpan.

Extra: Přečtěte si také článek kreslení na handpan a další povrchové úpravy.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.