Jak ochránit handpan od reznutí a vzniku rzi

Dnes bych rád odpověděl na otázku, která mi je velmi často kladena: Jak chráníte svůj nástroj před rzí? Handpan je ocelový nástroj, takže je samozřejmě citlivý. Jak to mohu předvídat a zabránit tak reznutí? Jaký produkt mám použít?

Máte pravdu, když si kladete tyto otázky, protože péči o váš handpan je třeba brát velmi vážně . Vlastně jsem napsal kompletní článek o péči o handpan: váš podrobný průvodce po čištění, ochraně a odstraňování rzi.

V tomto článku bych chtěl hovořit o zatím nejlepším produktu, kterým můžete ochránit váš nástroj před rzí: Phoenix Oil.

V posledních letech jsem zkoušel několik produktů, ale připouštím, že olej Phoenix mě skutečně zaujal. Je efektivní, nezmění zvuk mého nástroje, nepoškodí mé ruce ani plíce a působí velmi dobře! Je to jednoduché, používám hlavně tento produkt a také ho doporučuji.

Chcete vědět vše o tomto oleji? Přečtěte si tento rozhovor s Bennym a Alessií, dvěma přáteli, kteří jsou mi velmi milí a kteří jsou tvůrci tohoto oleje, který stále přesvědčuje o svých kvalitách nejen hráče ale i tvůrce handpanů.

Můžete nám o sobě něco říct?

Jsem profesionální hráč na handpany. Na handpan jsem začal hrát před 3 lety a od té doby jsem jim a hudbě zasvětil svůj život. Během svého života jsem se učil na mnoho nástrojů a stále jsem multiinstrumentalista. Alessia je velká milovnice handpanů a začala hrát před 2 lety. Navrhuje luxusní tašky a pracuje v oblasti módy a kosmetiky. Žijeme společně v Milánu v Itálii. Naše hluboká vášeň pro hudbu, zážitky a láska k setkávání s lidmi nás každý rok přenáší po celém světě na mnoho měsíců. Trávíme také hodně času prací na našem společném projektu Phoenix Handpan Care a samozřejmě rádi trávíme čas se svým milým psem Charlotte / Godzilla.

Proč jste se rozhodli vytvořit olej? Kdy jste začali?

K ochraně našich nástrojů jsme používali jiné produkty a v podstatě jsme bez větší spokojenosti vyzkoušeli všechny dostupné možnosti. Existuje tolik důvodů, proč jsme se nechali inspirovat studováním a vytvořením nového produktu speciálně pro handpany a podobně, nebudeme se jimi všemi zde zabývat, ale v zásadě jsme s ostatními produkty měli zdravotní problémy, měli jsme problémy s vůní, vlivem na zvuk, lepivostí nebo pocitem spolehlivosti jiných produktů. A velkou součástí toho je, že jsme se také necítili dobře když jsme podporovali zbrojní průmysl.

Máme dobrého přítele, který je chemikem, a tak jsme spolu začali přemýšlet a diskutovat o vytvoření něčeho přirozeného, ​​co bude také ctít zvuk těchto krásných nástrojů, voní dobře a je zdravé pro naše tělo a hlavně pro naše nástroje. Projekt jsme zahájili před více než rokem a půl a dlouho jsme studovali a testovali, než jsme dospěli k formuli, kterou nyní používáme, a skutečně věříme, že se jedná o produkt, který jsme si pro handpany představovali. Původně jsme chtěli vytvořit něco, co budeme sami používat, ale protože jsme byli velmi spokojeni s výkonem oleje Phoenix Handpan Oil, rozhodli jsme se, že bychom to měli sdílet se světem!

Proč toto jméno? Jaký je příběh?

Phoenix Oil ochrana handpanu proti reznutí
Phoenix Oil ochrana handpanu proti reznutí

Fénix je mýtický pták, který se tradičně rodí z jeho vlastního popela. Fénix symbolizuje obnovu.

Oba jsme chtěli najít jméno, které by vyjadřovalo naše životy, a handpan byl pro nás určitým způsobem, stejně jako pro ostatní lidi, znovuzrozením. Kromě toho je olej Phoenix produktem speciálně studovaným a navrženým pro údržbu a prevenci rzi u Handpanů a dalších kovových hudebních nástrojů a hlavním účelem je „dát našim nástrojům nový život“.

Co je to fénixový olej? Co to dělá?

Phoenix Handpan oil je produkt speciálně navržený pro údržbu a prevenci rzi u handpanů, rav drumů, jazýčkových tongue drumů a dalších kovových hudebních nástrojů (zpívající zvonky, gong, činely atd.). Díky svému speciálnímu složení vytváří na nástrojích vrstvu, která jej chrání před rzí, a dodává hedvábný povrch.

Z čeho je vyroben

Phoenix Oil je tvořen naší speciální směsí přírodních olejů, přírodních antibakteriálních látek, éterických olejů a 0,5% rostlinného polymeru, které jsou speciálně vytvořeny tak, aby na vašem nástroji zanechaly ochrannou vrstvu a lesklou povrchovou úpravu.

Olej Phoenix je také dermatologicky testován. Staráme se o nástroje i o zdraví hráče.

Jak byste doporučili lidem, aby jej používali? Jaké jsou různé kroky? (hadr / ubrousek, každý detail)

  • Vyčistěte si handpan, v případě potřeby použijte alkohol nebo jiné rozpouštědlo pokud jsou na něm zbytky jiného produktu.
  • Na každou notu a na zbytek pánve dejte několik kapek oleje Phoenix Handpan Oil. Nechejte působit několik minut nebo déle.
  • Přebytečný olej odstraňte suchým hadříkem.

Phoenix Handpan Oil není lepkavý a lze ho snadno odstranit z nástroje a hadříků používaných k čištění. Olej Phoenix Handpan nezanechává zbytky na nástroji.

Phoenix olej komplexní péče o váš handpan
Phoenix olej komplexní péče o váš handpan

Jaký typ čisticího hadříku byste zákazníkům doporučili použít? Mikrovlákno? Papírový ubrousek?

Nejlepší látkou je mikrovlákno. Ujistěte se, že je kvalitní a nezanechává po sobě stopy vláken, když jej používáte.

Jak často bychom jej měli používat? Po čem? Když hodně hrajeme nebo ne…

Použití oleje Phoenix Handpan Oil závisí na tom, v jakých povětrnostních podmínkách jsou vaše nástroje a jak často hrajete. Obvykle stačí vyčistit a nanést několik kapek oleje na celý přístroj jednou týdně, ale pokud nejsou meteorologické podmínky skvělé (například je velmi vlhko), je lepší nanášet ho na nástroj častěji nebo jak uznáte za vhodné.

Existují nějaké konkrétní případy, kdy jej musíme použít ihned poté?

Používejte jej vždy, když budete přístroj uchovávat po delší dobu (např. po cestování). Pokud si všimnete, že se vaše ruce hodně potí, používejte je častěji nejlépe ihned po hře.

Jak bychom ho měli skladovat? Nějaká doporučení?

Udržujte jej ve venkovní teplotě. Nenechávejte jej na slunci a nenechte ho v extrémních teplotách.

Na jaké typy materiálů se hodí? Je vhodný i na nerezové handpany?

Určitě se hodí na všechny druhy materiálů. Samozřejmě nástroje ze surové (NEnitridované handpany) oceli jsou nejvíce náchylné na rez, pak následují nitridované a nerezové handpany budou nejvíce odolné. Používejte je i na nástroje z tzv ember steel – zamezíte tím následné korozi která se projevuje ne fyzickým poškozováním nástroje, ale určitým druhem patiny kdy mizí původní a velmi krásné fialovo modro růžové barvy a nástroj se odbarvuje do původní stříbrné.

Nějaká anekdota / zábavný příběh týkající se fénixového oleje? Zkusili jste to vypít? Někdo vám dal vtipnou zpětnou vazbu?

Je to zábavné, ale víme, že na festivalu někdo pomocí našeho oleje poskytl masáže 20 a více lidem. Řekl, že to bylo skvělé, možná trochu suché na použití na kůži, ale určitě provedli další dermatologický test.

Jaký je váš web? Je ještě něco, o co byste se chtěli podělit?

Právě jsme spustili náš nový web www.phxoil.com. Na webových stránkách mohou zákazníci najít všechny informace o produktu, blog o novinkách z hudebního světa, odměnový program, který jsme začali rozdávat našim zákazníkům, a přidružený program pro lidi, kteří spravují web a chtějí pomoci prodávat náš produkt a získat tak procento z prodeje.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.