Jak čistit handpan

Existuje spousta protichůdných rad, jak vyčistit a chránit váš milovaný handpan. Takže jsem se obrátil na svého dobrého přítele a tvůrce Iskry v Symphonic Steel, Seana Beevera. S ocelí pracuje od svých 12 let, handpanům se věnuje od roku 2013 a pokud jde o jejich péči, je profesionálem. Pomohl mi sestavit tuto základní příručku pro všechny vlastníky handpanů.

Pokud budete vědět, jak se o svůj handpan správně starat, můžete si dlouhodobě udržet dobrý vzhled a také svůj dobrý pocit. Je vždy nejlepší to konzultovat přímo u svého výrobce handpanů, protože mohou mít rady, které jsou jedinečné pro jejich výtvory a / nebo nějaké definitivní rady co nedělat.

Údržba však může být rozdělena do 3 klíčových oblastí:

  • Čištění
  • Ochrana
  • Ošetření proti rzi

1. Jak vyčistit svůj handpan?

Čištění pomocí hadříku je nejdůležitějším krokem ze všech! Udržování povrchu v čistém a suchém stavu pomůže zachovat povrchovou úpravu.

  1. Otírejte
    Nejdůležitější je pokaždé, když hrajete, zvyknout si utřít si handpan měkkým, čistý, suchý hadřík, nejlépe z mikrovláken. Pokud jde o údržbu handpanů, je to váš nejlepší přítel. Máme kletbu špinavých a zpocených prstů. Pot z našich rukou může ukládat na povrch soli, což urychluje tvorbu rzi. Ruce některých lidí mají korozivnější pot než jiné, proto si před hraním vždy ruce umyjte a důkladně osušte. I když máte dokonalé ruce, přidejte prach a špínu, déšť, vlhkost, nástrahy pláže a – šok, hrůza – první známky rzi … a někdy vaše důvěryhodná látka nestačí.
  2. Používejte alkohol
    Nemáme na mysli gin 🙂 Máme na mysli isopropylalkohol, nebo ještě lépe, jemný alkohol / chirurgický (který je buď na bázi isopropylalkoholu nebo ethanolu – obvykle 50–75% – ředí se ředidlem, jako je voda. Pokud nestačí jednoduché setření, pravidelně dávejte velkorysý rozstřik isopropylu / třecího alkoholu na měkkou čisticí utěrku a důkladně vyčistěte vaši ruku. Zahrňte obě strany, okraj A vnitřek. Nebojte se tlačit docela pevně na všech odolných šmouhách. Více informací najdete taky v článku kreslení na handpan.

Poznámka: Pokud je na vaší ruce olej, tento proces většinu z něj odstraní, takže bude nutné jej znovu použít (pokyny k naolejování viz níže).

Někteří naznačují, že ke zbavení oleje lze použít také aceton, ale je to velmi silné a může to zhoršit povrchovou úpravu a lepidlo, které drží handpan pohromadě, takže pokud je to možné, doporučujeme se tomu vyhnout.

2. Jak zabránit korozi na vašem handpanu

Nejprve udržujte svůj handpan čistý a suchý. Pokud je to možné, uložte jej mimo pouzdro a také udržujte handpan čistý a suchý. To může být vše, co musíte udělat, abyste zabránili rzi. Zvláštní pozornost věnujte, pokud žijete ve vlhkém prostředí nebo blízko pobřeží oceánu či moře.

Některé handpany lze naolejovat, aby byly déle chráněny proti rzi, jiné ne. Znovu před nanesením oleje se poraďte s výrobcem vašeho handpanu .

Tady je technická část … mnoho handpanů je tepelně zpracováno v procesu známém jako nitridace plynem. To pomáhá bojovat proti rzi, ale není úplně rzi odolné. V některých situacích, v závislosti na parametrech nitridace plynů a složení oceli, může být povrch tepelně zpracované oceli velmi porézní. Tato pórovitost nasaje přebytečný olej jako houba , která může skončit ztlumením nebo utlumením zvuku handpanu.

Je také důležité si uvědomit, že ne všechny typy nitridace plynem jsou stejné! Doby zpracování, teploty a další proměnné se mohou od výrobce k výrobci docela změnit. To způsobí, že některé nitridované ruční pánve budou odolnější vůči rzi než jiné.

Pokud je použití oleje na vašich rukou v pořádku, četnost aplikace se může lišit v závislosti na vašem klimatu . Pokud se nacházíte v blízkosti oceánu, je dobré naolejovat si handpan alespoň jednou za měsíc, možná častěji. Budete muset dávat pozor na malé rezavé skvrny a pokud nějaké uvidíte, je čas znovu nanést olej! Vlhké podnebí také vyžaduje větší péči. Handpany udržované ve velmi suchém podnebí mohou vydržet měsíce, aniž by potřebovaly více oleje .

Pokud vám nevadí, že při naolejování handpanu strávíte trochu času navíc, je také dobré před aplikací čerstvého oleje odstranit většinu starého oleje. To lze obvykle bezpečně provést použitím isopropylalkoholu (nebo třecího alkoholu). Než to uděláte, znovu se prosím zeptejte výrobce vašeho handpanu!

Použijte lehký organický olej. Důvodem pro organický olej je jednoduše to, že hrajeme na nástroj rukama, takže chceme, aby byl bezpečný! Dobrou volbou je hroznový olej a kokosový olej. Některé oleje byly vyvinuty speciálně pro handpany, například Phoenix Oil , Metal Sounds Oils nebo Šípkový olej .

Handpanům z nerezových oceli obecně nebude potřeba věnovat tolik pozornosti, aby se zabránilo korozi. I když nerezová ocel není zcela odolná proti korozi, je vůči ní extrémně odolná. Kromě toho existuje mnoho různých slitin nerezové oceli a některé jsou odolnější proti korozi než jiné. Olej lze nanášet také na nástroje z nerezové oceli, obvykle bez škodlivých účinků.

3. Jak odstranit rez z vašeho handpanu

Pokud se na vaší handpani začne objevovat rez, nepanikařte! Rez sama o sobě neovlivní zvuk vašeho handpanu, jedině že by byl neuvěřitelně rezavý (museli byste ho nechat venku vedle oceánu po mnoho let). Rez je opravdu jen kosmetický problém.

Zde je jednoduchý průvodce k odstranění rzi z vašeho handpanu.

V závislosti na doporučeních výrobce, materiálu, ošetření a na místě, kde žijete, budete potřebovat alespoň měkký, čistý a suchý hadřík a možná některé z následujících věcí:

Krok 1: Vyčistěte ho

Stejně jako dříve, pořádně otřete svůj handpan čistým suchým hadříkem z mikrovláken. Alkohol použijte volitelně – velkorysé množství dejte na hadřík pro důkladné očištění všech povrchů – dovnitř a ven .

Krok 2 (volitelný): Prohledat

Něco, co jsem se naučil od Felixe Rohnera, pokud máte na svém handpanu počátky rzi nebo její skvrny, tlumte zelenou stranu drátěnky drobným stříkáním vody a stále tak jemně a šetrně otírejte rez.

Nezapomeňte, že tím můžete také odstranit jakýkoli povrch, který na něm má handpan, buďte opatrní a používejte jej moudře!

Jak již bylo zmíněno, vždy je nejlepší se poradit s výrobcem vašeho handpanu. Vždy budou znát nejlepší způsoby péče o váš drahocenný nástroj.

Krok 3 (volitelný): Odstranění rzi

U mírně větších skvrn na rtech Miracle Cloth dělá přesně to, co říká – dělá zázraky! Velmi jemně buďte kruhovým pohybem na místě.

Tímto způsobem odstraníte rez, ale také odstraníte veškerou oxidační vrstvu na ruční podložce. Tato oxidační vrstva dává některým handpanům jejich zabarvení, takže pokud je Miracle Cloth odstraní, může vám na handpanu zůstat všude, kde byl hadřík použit, obyčejný stříbrný povrch. Zbavit se rzi je důležité, protože má tendenci se šířit, jakmile začne, takže se nemusíte zdržovat!

Krok 4: Znovu vyčistěte

Pokud provedete výše uvedený krok 2 nebo 3, odstraňte veškeré zbytky opakováním kroku 1.

Krok 5 (volitelný): Chráňte

Přidejte několik kapek organického oleje nebo olejů vyvinutých speciálně pro handpan, jako je olej Phoenix nebo Šípkový olej na svůj nástroj a druhou měkkou látkou jej zapracujte na všechny povrchy. Nechte několik minut působit a proveďte své kouzlo.

Krok 6: Vymazat

Pokud používáte olej, otřete veškerý přebytek třetím suchým měkkým hadříkem.

Krok 7 (není volitelný): Užijte si ho

Nyní je váš handpan čistý a chráněný, užijte si to!

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.