Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Velikost handpanů

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Handpan je stále sice jeden z nejmladších nástrojů (mladší kovový nástroj je už jen pravděpodobně tongue drum nebo-li tank drum). Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

První Hang drum
První PanArt Hang na obrázku dole

Jak vidíte první hang drum od firmy PanArt (viz historie handpanů) byl opravdu obr jak na výšku tak na průměr.. a zněl, no víceméně nic moc. Kupodivu trend není jen směrem ke zmenšování, ale opravdu nyní někteří výrobci šli směrem k větším handpanům, viz na obrázku níže:

Goliath Handpan Mark DAmbrosio
Mark D´Ambrosio a Arcana Goliath Handpan

Velký handpan má výhodu větší užitné plochy, tzn můžete na něj umístit více tónů a jít více do hloubky. Platí totiž pravidlo, čím hlubší tón, tím větší tónové pole. Tyto Goliath handpany od Arcana hanpdan začínají klidně na tónu D2, jsou tedy celkem pohodlně i o celou oktávu níže než běžné handpany. Na o jejich cena? Taky obrovská, počítejte 150-200 tis Kč.

My se zde ale nebudeme zaměřovat na velikost handpanů, nýbrž na počet tónů. Evoluce handpanů šla totiž spíše tímto směrem. Původní hangy měli 7+1 tón, tzn 7 tónů v kruhu a jeden uprostřed (ding). S počtem narůstajích výrobců, kteří zkoumali hranice možného a nemožného počty tónů začaly narůstat a tyto handpany se začly nazývat (pro mě ne příliš líbivým slovem) „Mutanti“.

Nastíním vám zde označení tak jak se mi jeví jako správné, ne tak jak ho nazývají ostatní a vysvětlím proč. Rozděluji handpany na tři základní skupiny – Běžný handpan, Handpan se spodními tóny a Mutantní handpan.

Běžný handpan

Jak už označení napovídá, jde o nástroj který má jeden ding a tóny jen a pouze v kruhu kolem středového tónu. Jedná se o základní verzi handpanu, tak jak byla před léty prezentovaná PanArtem a tak jak vzešla do podvědomí většiny lidí Takový nástroj může mát počet tónů 6+1 (to už spíše opravdu ne), 7+1, .. až například 10+1 (platí pro vyšší stupnice handpanů).

Běžný handpan 8+1

Handpan se spodními tóny

Můj první vyrobený handpan nebyl běžným handpanem, měl totiž na spodní straně 4 tóny a dva otvory (podobně jako Udu). Mnozí nazývají handpan se spodními tóny mutantem, podle mě toto označení není příliš výstižné a správné. Když se na něj podívám shora, není to prostě nástroj, který by se vymykal klasickému konceptu.

Na spodní straně se obvykle umísťují tóny doplňující stupnici, a to jak basovými tóny (někdy i hlubší než samotný ding) a pak výškami, které jdou dál než nejvyšší horní tóny. Spodní tóny tedy rozšiřují možnosti nástroje, dělají ho více „kompletní“, pokud se dá toto slovo použít a s tím rozšiřují i hráčské možnosti.

Pro některé stupnice jsou spodní tóny až téměř nutností, jako například pro F2 pygmy, kde je ding velmi hluboký a další tón v kruhu pokračuje až o oktávu výše na F3 (také se někdy dělá jako ding). Je vhodné na spodní stranu umístit mezitóny a vyplnit tak tuto mezeru – tedy pro tuto stupnici vhodné C3 (což je kvinta F2) a Eb3.

Výroba a ladění spodních tónů není jednoduchá, proto to někteří výrobci nenabízejí. Ale i u nás v ČR a na Slovensku je několik výrobců jako je Djangar, Seed nebo Singing steel, kteří jsou dostatečně zkušení a vyrobí jak mutanta tak nástroj se spodními tóny.

Dostupnost spodních tónů

Je pravda, že na spodní tóny si musí člověk zvyknout. Je to přece jen něco co nevidí a hrajete je tak víceméně „poslepu“. Musíte si tedy jejich polohu zapsat do vlastní motorické paměti a také postupem času zdokonalovat rychlost s jakou jste schopni jej například v rámci skladby a nebo rytmu zahrát. Pokud spodní tóny nepoužíváte, nepřekáží vám, pokud se je naučíte používat, pozvednou váš hráčský projev.

Mutantní handpany a kyklopové

Handpan Kyklop s jedním eliptickým tónem vedle dingu

Název kyklop jsem si samozřejmě vymyslel, lze jej však použít pro označení handpanu s jedním tónem vedle dingu. Nástroj s jakýmkoliv jiným složením než je klasická koncepce ding a kruhové tóny se dá už označit jako mutant.

Jak je zřejmé, tak mutant může a nemusí mít spodní tóny a může to být i nástroj co má třeba více dingů (i dva nebo tři). Nejpokročilejší nástroj co jsem viděl byl asi Mudra handpan, který měl krom běžného kruhu, ještě 9 vysokých tónů ve vnitřním kruhu u Dingu:

Mudra Handpan A Minor

Stavba a návrh handpanů vyžaduje určité znalosti hudební teorie, nejen znalost toho co je stupnice, oktáva a kvinta. Pokud má výrobce handpanů takové znalosti, může zabránit jak crosstalkingu (křížové rušení not) tak i nechtěným impedancím. To je právě ten důvod proč jsou noty na handpanu různě natočené, není to jen tak z legrace. Čímž opět navazuji na to co jsem psal výše, výroba handpanů se nedá naučit za rok, výrobce se má neustále zdokonalovat, rozbít spoustu plechů při marných ladících pokusech a z těchto chyb se poučit, jen tak se lze posunout dál a pak vyrábět takové skvosty jako na obrázku výše.

Kulaté tóny

MagicPan D Celtic s kulatými tóny

K mutantům neodmyslitelně začínají patřit kulaté tóny, které se vyznačují jinou charakteristikou harmonických alikvót než běžné eliptické tóny. Používají se pro vysoké až velmi vysoké tóny (bez dimplu – důlku uprostřed). Ladění vysokých tónu opět vyžaduje určité zkušenosti a proto se mutantními handpany zabývají spíše zkušenější výrobci. Na videu níže můžete vidět D Celtic 15+1, zatím asi nejkomplexnější nástroj který se mi podařilo vyrobit s rozsahem od D3 – A5.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.

Stojany na handpan

Vzhledem k tomu, že stojan je základní příslušenství k handpanu a může otvírat nové hráčské možnosti, domluvili jsme se s mým kamarádem, mimo jiné tvůrcem string artu, Patrikem, že je začneme společně vyrábět