Historie Handpanu

Handpan patří ve své podstatě mezi novodobé nástroje, ale propojuje v sobě i hudební nástroje staré několik desítek let. Základní tvar handpanu se skládá ze dvou kovových plechů slepených k sobě, středového tónového pole (pojmenovaného Ding) obklopeného kruhem nejméně sedmi tónových polí na horní straně a otvoru na spodní straně (pojmenovaného Gu). Rozdíly mezi výrobci jsou mezi použitými materiály, výrobními procesy surových forem, tvarování tónových polí a metody ladění.

V posledních letech se i v České republice a na Slovensku objevilo hned několik výrobců handpanů kvůli rostoucímu celosvětovému zájmu o Hang, což je nástroj vyvinutý společností PANArt. Je založen na fyzikálních vlastnostech trinidadského steelpanu, indického ghatamu, thajského gongu a indonéského Gamelanu atd.

Každý nástroj je naladěn na jednu stupnici, jako je Major, Minor nebo Harmonic Minor. K vytváření krásné hudby není nutné žádné porozumění hudební teorii, protože v jednotném měřítku nejsou žádné nesprávné noty. To také umožňuje hráči volněji improvizovat na handpan z více emocionální a kinetické inspirace bez velkého přemýšlení. Mnoho hráčů používá tyto nástroje k meditaci, léčbě zvukem i k tradičnějším skupinovým skladbám a spojení handpanu s dalšími hudebními nástroji.
Tento nástroj s bohatým podtextem má éterický a hypnotický zvuk, který vyzařuje všemi směry a často zaujme posluchače.

Handpan má výbornou skladnost a je velmi lehký. Díky tomu je také velmi snadno přenosný. V dnešní době k němu můžete zakoupit praktický obal, do kterého nástroj vložíte a jednoduše si jej nasadíte na záda a nebo stojan na handpan díky kterému můžete hrát ve stoje nebo i v sedě.
Někteří lektoři jej využívají na svých hudebních lekcích pro děti.

Steel drum – předchůdce handpanu a hangu, tzv obrácený tvar bez spodní rezonanční části

Historie

Vývoj tohoto nástroje prošel dlouhým procesem zdokonalování. Většina lidí souhlasí s tím, že tvůrci handpanu jsou Felix Rohner a Sabina Schärer ze společnosti PANArt Hangbau AG ve švýcarském Bernu. Ti dva byli výrobci ocelových pánví, tzv steel drumů a nebo karibských bubnů a vynálezci mnoha dalších hudebních nástrojů. Felix začal vyrábět steel drumy ve Švýcarsku v roce 1976 a dodával mnoho nástrojů pro ocelové kapely, které v zemi vznikly v 80. a 90. letech. Na prvních steel drumech vyrobených z barelů se ladila jen základní frekvence tónů, později přišla i oktáva (tedy dvě frekvence na jednom tónu) a až úplně naposled se přidalo i ladění kvinty na oválném tvaru tónu – tedy poměr frekvencí 1:2:3. Více o harmonických frekvencích na notových polích.

Steel drum neboli karibský buben

Na konci 90. let přišel k Felixovi a Sabině perkusista Reto Weber, který měl nápad změnit ocelovou pánev (steel drum) na „zvukový hrnec z oceli s několika notami na hraní rukou“. Cílem bylo smíchat zvuk jihoindického Ghatamu se zvukem steel drumu.

Jeden z prvních prototypů MagicPanů u mě v dílně – Skořepina upnutá v ladících kruzích

Slovo „Hang“ pochází z bernského německého slova pro „Hand“ (ruka). Tyto nástroje se začaly běžně označovat jako Hang Drums, což je dnes velmi běžně používaná fráze, přestože od jejího použití PANart velmi odrazovalo. Termín handpan se poprvé objevil online na podzim roku 2007 na webových stránkách amerického výrobce ocelových pánví Pantheon Steel. Který jej používal k popisu vlastního vývoje nového nástroje, který byl spuštěn jako alternativa k „Hang“.

Indický hliněný Ghatam
Původní indický Ghatam – handpan vznikl požadavkem na skloubení praktičnosti hry na ghatam pomocí dlaní a touze po znělosti karibského bubnu, na který se však hraje paličkami

V důsledku toho se tento termín dostal do diskuzí na již zaniklém fóru Hang-Music na internetu. Nástupcem tohoto fóra byl založen v roce 2009 a dostal název handpan.org. Tímto způsobem se začal šířit výraz handpan jako nový obecný termín pro tuto skupinu nástrojů.

Handpan se stal nezbytným a všeobecně chápaným pojmem, protože společnost PANArt zaregistrovala název Hang jako ochrannou známku svých vlastních hudebních nástrojů. Dokonce začala podávat žaloby na jiné tvůrce. Téměř ve všech případech však byly tyto případy neúspěšné, protože fyzická forma nástroje nebyla chráněna mezinárodním patentovým právem.

Prvních pět nástrojů, které obecně zahrnuje pojem handpan, byly Caisa od Kaisos Steel Drums (Německo, 2007), BElls od BEllart (Španělsko, 2009), Halo od Pantheon Steel (USA, 2009) a Spacedrum od Metal Sounds (Francie, 2009). Dnes na trh vstoupilo významně více než 500 výrobců handpanů po celém světě nabízejících nástroje, které se velmi liší materiálem, výrobními technikami, tvarem, zvukem a kvalitou – kde tedy koupit handpan?

Zajímavost na konec: PanArt několik let vyráběl jen nástroje v ladění integral / D Kurd, kterou považoval za univerzální stupnici.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.