Spojení handpanu s dalšími hudebními nástroji

V tomto článku vám představím možné kombinace použití handpanu nejen pro sólové hraní, ale právě v kombinaci s jinými hudebními nástroji. Jak již jsem naznačil, handpan se většinou objevuje jako sólo nástroj a jeho zvuk je něčím jako kombinací klavíru a kytary a mnoho lidí ho používá k osobním meditacím nebo hudebnímu sebevyjádření, jelikož jsou jeho stupnice sestaveny tak, aby spolu tóny vzájemně ladili, je vhodný i pro hudebního laika bez nutnosti hudební teorie.

Kvalitní handpan nemá plechový zvuk a údery prstů na něm nejsou téměř slyšet. Jedná se také o velmi mladý nástroj, takže se zatím nestihl začlenit do sborů nebo orchestrů, ale zcela nepochybně v nich své místo v budoucnu najde.

Handpan a klavír

Jelikož sám hraji na klavír a Jirka Brzobohaty mě nominoval na tzv 60 seconds handpan challenge, která probíhala na youtube – což byla určitá exhibice hry na handpan, tak jsem se pokusil o sólovou hru v kombinaci s klavírem. Byla to spíše výzva jak skloubit levou ruku při hře na klavír a motoricky zvládnout hrát stejné noty na handpanu.

Tímto bychom skončili moji sebeprezentaci a přejdeme k lepším kouskům 🙂 Inspirace skloubit handpan a klavír vzešla od mistrného Takaa Minemota z Japonska, který zahrál na Sonobe handpan nezměrně krásnější (ve všech směrech) duet s klavírem ve skladbě Ray of Light.

Handpan a klavír jdou nádherně spolu, nicméně ovládnutí klavíru vyžaduje určitě hlubší praxi než hra na handpan 🙂

Handpan a smyčcové nástroje

Housle

Jedním z prvních hráčů který dokázal spojit handpan a housle byl bezpochyby Daniel Waples – legendární pouliční muzikant hrající na původní PanArt Hang. Při hře klavíru a handpanu jde o vzájemnou synchronicitu a propojenost – řekl bych že i oba nástroje jsou si celkem ekvivalentní a vzájemně vyvážené. V případě houslí už strunný nástroj dokáže dominovat a handpan je spíše rytmycko-melodickou kulisou. Posuďte sami:

Violoncelo

Nejspíše bez komentáře – Violoncelo mám rád například ve skupině Apocalyptica nebo od virtuózních 2Cellos, této improvizaci se nedá co vytknout

Kytara

Kombinace kytary a handpanu bude určitě hodně častá, oba nástroje jdou skvěle k sobě a vzhledem k rozšířenosti kytary to bude v budoucnu oblíbená kombinace.

Handpan a dechové nástroje

Trumpeta

Krásné spojení dvou handpanů a nostalgických tónů trubky

Saxofon

Didgeridoo

Toto bylo jedno z prvních spojení, které se v kombinaci s handpanem nebo hangem objevilo. Oba nástroje jsou uzemňující a nesou s sebou cosi z kořenů našich předků, i přesto že handpan je poměrně mladý, jeho historie spadá až do dávné Indie ke hliněnému Ghatamu a Udu.

Nejen u nás, ale i světově známý hráč Ondra Glogar (Yedhauki:Nautika) hraje na tento aboriginský nástroj v kombinaci s handpanem a běžně bývá ke slyšení na psytrance festivalech jako UFO BUFO nebo Fénix. Ale také přímo v ulicích Prahy.

Jak jsem uvedl, zde je legendární video z roku 2011 při spojení hangu a didgeridoo v podání jednoho hráče:

A pro inspiraci přidávám ještě mého oblíbeného Waagala (často je ke slyšení s klavírním techno-virtuozem Mezergem)

Handpan a elektronika

Jedná se nejspíše o nejrozšířenější skupinu, která skrývá nekonečné možnosti. Giolli & Assia patří k současným neprogresivnějším propagátorkám handpanu, jelikož jejich video má už miliony shlédnutí.

Jak sami vidíte a slyšíte, inspirací pro kombinace hry na handpan a další nástroje je hodně, a to jsem tu zdaleka neuvedl všechny.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.