Hudební teorie – co je to stupnice a teorie kvint

V hudební teorii je stupnice tvořená tóny seřazenými podle základní frekvence. Stupnice seřazená podle rostoucího tónu je vzestupná stupnice seřazená podle snižování tónů je sestupná stupnice.

Často, zejména v kontextu období běžné praxe, většina nebo všechny melodie a harmonie v hudební skladbě jsou postaveny na notách tentýž stupnice, které lze pohodlně znázornit na notovém zápisu.

Vzhledem k principu oktávy jsou stupnice obecně uvažovány v rozpětí jedné oktávy, s vyšší nebo nižší oktávy jednoduše opakující vzor. Hudební stupnice představuje rozdělení oktávového prostoru na určitý počet tónů stupnice, přičemž krokem stupnice je rozpoznatelná vzdálenost (neboli interval) mezi dvěma po sobě následujícími notami stupnice. Není však nutné, aby kroky stupnice byly stejné v jakékoliv stupnici, a jak ukazuje zejména.

Míra šířky každého kroku stupnice poskytuje způsob klasifikace stupnice. Například v chromatické stupnici každý krok představuje půltónový interval, zatímco hlavní stupnice je definováno intervalovým vzorem W – W – H – W – W – W – W – H, kde W znamená celý krok (interval zahrnující dva půltóny: od C do D) a H znamená poloviční krok (od C do D ♭). Podle jejich intervalových vzorců jsou stupnice zařazeny do kategorií včetně diatonických, chromatických, major, minor a další.

Specifická stupnice je definována charakteristickým intervalovým vzorem a speciálním tónem, známou jako jejím prvním stupněm (neboli tonikum). Tonikum stupnice je nota vybraná jako začátek oktávy, a tedy jako začátek přijatého intervalového vzoru. Název stupnice obvykle udává jak její tonikum, tak jeho intervalový vzorec. Například C Amara označuje hlavní stupnici minor s tonikem C – tedy ding – středová nehlubší nota.

Co je kruh pětin / kvint? V jeho nejzákladnější definici je to způsob organizace 12 chromatických (krok za krokem) tónů jako sekvence dokonalých kvinty. Pokud je jako výchozí bod zvoleno C, je posloupnost: C, G, D, A, E, B, F zvýšené/G snížené, C zvýšené/D snížené, A snížené, E snížené, B snížené, F. Pokračování vzoru z F vrací sekvenci do jejího počátečního bodu C. Kvinty se používají jako harmonická frekvence na kratší straně notového pole.

Pojďme se na tento diagram podívat níže…

Takže jak vidíte, když začínáte v poledne na vnějším prstenci C a pohybujete se ve směru hodinových ručiček, všimnete si, že C až G je pětina. Počítejte to se mnou od C…

C, D, E, F, G.

od C je G kvintou.

Udělejte to znovu od G.

G, A, B, C, D.

od G je D kvintou.

Můžete to dělat průběžně po směru hodinových ručiček kolem kruhu. Všechny vnější prstence kruhu jsou hlavní klíče. Všechny vnitřní kroužky jsou drobné klíče. V budoucích příspěvcích na blogu projdu různé typy měřítek. Prozatím mluvíme pouze o hlavních a vedlejších stupnicích. Považujte major za šťastný a malý za smutný.

Pokud začínáte v polední poloze kruhu na vnitřním prstenci, všimnete si, že je napsán A minor. Takže počínaje na A a napočítat pětinu. A, B, C, D, E.

pro A je kvintou E.

Při pohybu ve směru hodinových ručiček na vnitřním kruhu uvidíte příště e moll. Takže počínaje E.

E, F, G, A, B.

pro E je kvintou B. Můžete to udělat i pohybem po směru hodinových ručiček po celém vnitřním kruhu i pro půltóny.

Mimo kruh u každého písmene si všimnete odpovídajících štítek houslového klíče pro každý hlavní i vedlejší klíč. Například například od poledne budou stupnice C Major C, D, E, F, G, A, B, C. Takto by tato stupnice vypadala notovaně na houslovém klíči …

Pokud začnete na vnitřním prstenci v polední poloze, která je A moll, bude to A, B, C, D, E, F, G, A. Takto by to vypadalo notově na houslový klíč …

Navzdory stupnici C dur začínající na C a stupnici A minor začínající na A mají obě stupnice něco společného. Všimli jste si toho?… Oba sdílejí skutečnost, že neobsahují žádné křížkové podpisy. Nejsou tam žádné zvýšené ani snížené noty (#, ). Jen přirozené tóny. Z tohoto důvodu se jim říká relativní stupnice.

Přemýšlejte o tom takto – vy a vaši biologičtí členové rodiny sdílíte DNA. V tomto případě jsou tato dvě stupnice navzájem relativní, protože sdílejí stejnou DNA bez zvýšených a snížených not.

Pokud se pohybujete po diagramu kruhu pětin ve směru hodinových ručiček, všimnete si, že další hlavní stupnicí je G dur. Jeho relativní moll je e moll. Proč? Uhádli jste, sdílejí ve svých stupnicích jednu zvýšenou notu. V tomto případě je to F#. Podívejme se na stupnici G dur a E moll níže …

Jak vidíte výše, navzdory těmto dvěma stupnicím začínajícím na dvou různých notách nebo výškách jsou si navzájem relativní, protože obě obsahují jednu zvýšenou notu.

Když se pohybujete po kruhu pětin, můžete tento vzorec vidět ve všech hlavních a vedlejších stupnicích.

Pokud si pamatujete, vnější kroužky jsou hlavní klíče a vnitřní kroužky jsou malé klíče. Když se dostanete do pozic 5 hodin, 6 hodin, 7 hodin, všimnete si několika klíčových možností.

Na vnějším prstenci je to F dur a G dur. Pak C dur a D dur.

Na vnitřním prstenci je to G# moll a snížené A moll. Poté D# ostrý moll a E♭ moll. Pak Ostrý moll a B moll.

Všechny tyto klávesy jsou navzájem vylepšené. Co ale znamená neharmonická? Podívejme se na některé poznámky níže…

Všimnete si tohoto schématu houslového zápisu a zobrazení na klávesnici. Úplně první bílá klavírní klávesa těsně pod dvěma černými klávesami je nota C. Pokud se přesunete o půl kroku nahoru k sousední černé klávese, která je C#. Pokud se na klávesnici přesunete o půl kroku od C# na další bílou klávesu/notu, to je D. Nyní, když se přesunete o půl kroku dolů od této klávesy D, bude to D♭. C# a D♭ jsou tedy navzájem harmonické. To znamená, že zatímco tento černý klavírní klíč při hraní má stejný zvuk/notu, je pojmenován a notován odlišně. Lze jej pojmenovat buď C#, nebo D♭.

Pokud tedy na klavíru nebo klávesnici najdete všechny černé klávesy klavíru, můžete doslova jít nahoru a dolů po těchto dvou klávesách a najít všechny C# a D♭.

Podívejme se na kompletní diagram nehanarmonických not…

Takže si všimnete, že bílé klávesy klavíru obsahují všechny přirozené tóny stupnice C dur. C, D, E, F, G, A, B. Všimnete si not černých klapek, které jsou navzájem zvýšené. Pamatujte, že půl kroku od bílých kláves k černým klávesám vás dostane do zvýšené noty (#).

Pokud byste například byli na notě G a šli půl kroku nahoru k sousednímu černému klavírnímu klíči, bylo by to označené s #. Pokud byste byli na notě A a sestoupili byste o půl kroku, byl by to A♭. Vytváření těchto dvou tónů/klavírních kláves je vzájemně harmonické.

Nyní jsou tyto noty kořenové pro stupnice, které lze také považovat za vzájemně harmonické. Podívejme se, jak by mohly vypadat…

Níže je stupnice F# Major, notovaná na klavír…

Všimnete si tedy výše, že stupnice začíná na kořenové notě F# a jde až nahoru, po oktávu, končící zase na F#.

Nyní se podívejme na nehanarmonického bratrance F#. Co je nehanarmonické s F#? Uhodli jste! je to Ges (G♭)! Níže je stupnice G dur na houslovém klíči a klavírní klávesnici …

Všimnete si tedy výše, že stupnice začíná na kořenové notě G♭ a jde až po oktávu až na G♭.

Pokud porovnáte tyto dvě neharmonické hlavní stupnice, jedna je označena křížkem, zatímco druhá je notována snížením ♭. Každý má buď šest #, nebo šest ♭. To opravdu závisí na tom, jak je to označeno.

Podívejme se na jeden z nehanarmonických párů z vedlejších kláves. Použijme příklad A# minor a B♭ minor.

Jak vidíte, obě stupnice používají mnoho podobných not, ale jsou označeny odlišně. Někteří hudebníci dávají přednost notaci ve sníženém zápisu s ♭, protože je snáze čitelná, zatímco jiní dávají přednost ostrým klávesám. Jedna věc je jistá, že čím více křížků nebo snížení, tím může být obtížnější na čtení, než například C dur nebo A moll, protože žádný z těchto klíčů nemá žádná ostrá nebo plochá.

Takže až se příště téma hudby objeví na vaší další koktejlové párty, nezapomeňte na své okolí zapůsobit svou znalostí konceptu zvýšených tónů a stupnic!

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.