Jakou zvolit stupnici pro váš handpan


Zde je několik ukázkových videí různých stupnic. Užijte si je!

– hraje David Kuckhermann

– hraje Shellopan

– hraje Adrian Portia

Zde je uvedena většina dostupných stupnic, řazeny abecedně s názvy, variantami, poznámkami a často několika ukázkovými videi.

Stupnice a variace handpanu
Stupnice a variace handpanu

2. Ujasněte si, co byste chtěli cítit

Každá stupnice má svou vlastní barvu a zvuk. V závislosti na stupnici pocítíte různé emoce. Pamatujte však, že stejná stupnice vyvolá různé emoce v závislosti na tom, jak se hraje a kdo poslouchá. To vše zůstává velmi subjektivní, ale zde je několik příkladů, které vám, jak doufám, pomohou:

Už jsem to řekl, ale je důležité znovu zdůraznit, všechno je subjektivní. V závislosti na způsobu hraní stupnice a emocích hráče v té době může každý nástroj vyvolat širokou škálu pocitů. Například, tato stupnice vyjadřuje nadějné pocity, ale také někdy působí smutné nebo dokonce melancholicky… a někdy mě nutí přemýšlet o Vánocích.

Ačkoli jsou všechny stupnice vytvořeny pro všechny styly hraní na handpan, některé jsou tradičně spojovány s určitým stylem hudby. Pokud jste fanouškem určitého hudebního žánru, zkuste vybrat stupnice, které nejlépe vyhovují tomu, co se vám líbí. Možná blues? jazzová? Keltská? Hispánská? Asijská? Orientální? Zvažte také výběr nerezového handpanu a jeho tloušťky.

Tady jsou tři příklady:

Zhodnoťte, co máte rádi. Hledejte, procházejte se, poslouchejte a dělejte si poznámky.

Nepokoušejte se hned najít tu pravou, jinak byste se mohli ztratit. Je docela možné, že se vám zprvu bude líbit hned několik a bude těžké se rozhodnout.

Jednoduše si poznamenejte všechny, které máte rádi, a pocity, které jste s nimi spojili. Zkuste si zapsat ty, které se vám trochu nebo více líbí, ty, které vás vyzývají, dotýkají se vás atd., I když si sami sebou nejste jisti. Nechte je na chvíli stranou. Pak se o něco později vraťte a poslouchejte je jednu po druhé. Postupně si váš vkus a vaše uši přesně vyberou ty, které vás opravdu osloví, a tak nakonec bez jakékoli lítosti rozhodnete ve své oblíbené stupnici.

Zde je tip: Vytvořte počáteční seznam nástrojů a vyberte řadu stupnic, které k vám „promlouvají“. Poté vyhledejte další videa těchto stupnic (zadáním „handpan [název stupnice]“, například „handpan Amara“) To vám umožní poslouchat jiné způsoby hraní těchto stupnic. Stupnice hraná jedním způsobem vás může potěšit na jednom videu, na jiném vůbec ne. Udělejte si čas a objevte všechny aspekty stejného rozsahu prostřednictvím různých způsobů hraní, různých hráčů a různých výrobců.

Nakonec, pokud máte příležitost, navštivte také různé výrobce a zeptejte se, zda můžete vyzkoušet jejich měřítka: nic nenahrazuje zkoušku a poslech osobně, sami. Nakonec jste to vy, kdo bude hrát na nástroj, s vaším citem, emocemi, přístupem k nástroji, dotekem atd.

3. Vyberte počet not

Než budete pokračovat, musíte vědět jednu zásadní věc: Existují dva způsoby, jak spočítat noty handpanu. Některé zahrnují ding (centrální nota) a jiné ne. Budeme tedy mluvit buď o 8 notách, nebo o 7 + 1 („+ 1“ představujících ding). Během vašich jednání bude nutné vyjasnit si to s výrobcem. Osobně používám notaci „X + 1“, kde „X“ je počet kruhových not: podle této notace budeme hovořit o handpanech 7 + 1, 8 + 1 nebo 9 + 1 not.

To, co teď potřebujeme vědět, je, že čím více not na handpanu máme, tím více zvyšujeme možnost, že má nedostatky. Čím více not, tím více rizik existuje:

  • že ladění není dokonalé,
  • že nejvyšší noty nemají příliš velkou hlasitost,
  • že noty nemají všechny stejnou barvu a jas,
  • že mezi notami dochází k rušení

Samozřejmě čím více not, tím více parametrů a proměnných, které je třeba pro výrobce zvládnout a udržovat.

Pokud se chcete zaměřit na kvalitu zvuku a celkovou vyváženost handpanu výběrem méně not, měli byste si být vědomi nevýhod. Čím méně not je, tím méně možností na harmonické úrovni. Například budete mít omezenější složení. Budete mít pocit, že budete vždy dělat víceméně stejné věci a budete se pohybovat v kruzích, takže vás stupnice může rychleji nudit.

Zvažte klady a zápory a najděte poměr potenciál / kvalita, který vám vyhovuje.

Můj osobní názor: Pro první nákup vám doporučuji zvolit nástroj s minimálně 8 kruhovými notami (nepočítáme-li ding) a ne více než 9. Je to na těchto nástrojích jsem viděl nejlepší poměr potenciál / kvalita. Samozřejmě zjistíte, že existují nástroje se sedmi notami (+1), které zní krásně, ale upřímně řečeno, brzy budete chtít něco jiného. To znamená, že velmi dobří výrobci nabízejí nástroje, na kterých neuvidíte rozdíly, 8 + 1 nebo 10 + 1 jsou stejné, kvalitní nástroje!

4. Ještě několik dalších informací před dokončením …

440 Hz a 432 Hz

Mnoho lidí si zamiluje naladěné nástroje, nikoli v 440 Hz, ale v 432 Hz. Aniž bych se pustil do debaty 440 vs 432, chtěl bych jen poukázat na to, že pokud si pořídíte nástroj v 432, nebudete schopni „jamovat“ s nástrojem v 440. Můžete se proto cítit „osamělí“ a frustrovaní ne možnost sdílet hudební momenty s ostatními hráči. Vzhledem k tomu, že asi 98% z nich hraje ve 440 a stejně tak i další běžné hudební nástroje, mějte to na paměti před vaším budoucím nákupem pokud nechcete hrát jen sami.

Přitažlivost „východu“

Myslím si, že mnoho lidí, a možná je to pravda, přitahují „východní“ tóny, jako je Hijaz a Romanian, obvykle Střední východ, nebo Ragadesh a Saladin jako Indie, a dále AkeBono a Shang Diao, s více asijskými barvami. Je pravda, že se budou cítit exotičtnost a nádech dálného východu a určitě tyto nástroje zdůrazní „zen“, „relaxaci“ a „meditaci“ přirozeně přítomnou ve zvuku handpanu. Jsou proto okouzlující … ale mohou se velmi rychle stát omezujícími a zabránit vám ve zkoumání vícero variací. Vezměme si příklad stupnici Ragadesh je to velmi expresivní stupnice se spoustou charakteru. Cítíte, že ať hrajete cokoli, přebíráte soundtrack Slumdog Millionaire a nebo se vám had právě dere z vašeho proutěného koše. Musíme si toho být vědomi: „Východní“ stupnice jsou variantou, které mohou z dlouhodobého hlediska omezit možnosti toho, co hrajete.

Nejběžnější stupnice pro první nástroj jsou: AmaRa (minor) – taky zvaná Celtic, Kurd (minor), Magic Voyage (minor), AnnaZiska (minor), Equinox (minor) a Pygmy (minor).

Nejnižší středová nota (ding), která se běžně vyskytuje na těchto stupnicích, je:

  • AmaRa: C#, D nebo B
  • Kurd: D, E
  • Magic Travel: F
  • AnnaZiska: C # nebo D
  • Equinox: E
  • Pygmy: F, D#

Proč jsou tyto častější než ostatní? Obecně proto, že tyto stupnice se snáze „zkrotí“ a hrají. Hrubě řečeno, nezkušený hráč dokáže rychleji „dostat z těchto variací krásné věci“, což ještě více posiluje intuitivní stránku nástroje. Jedná se tedy o často zvolené stupnice pro první nástroj. Nejsou ani příliš vysoké, ani příliš nízké a tak příjemné. Protože jsou velmi populární, umožní vám hrát s více lidmi. Tyto informace proto pamatujte pro svůj budoucí nákup.

Minor vs. Major

Mezi nejprodávanější a nejčastější stupnice handpanu patří stupnice Minor. Věřím, že tento nástroj se hodí spíše k tomu, co je melancholické, hypnotizující, introspektivní a meditativní, a zjistíte, že je to vedlejší způsob, který tyto nálady a pocity nejlépe podpoří.

Na závěr

Jak vybrat stupnici? Pomocí vašich uší a vašeho vkusu, podle toho, kdo jste, co se vás dotýká a co vám přináší potěšení. Ještě před tím než shlédnete videa už tedy víte něco o tom, co se vám líbí. Znáte zvuky, se kterými rezonujete. Ale nasloucháním několika stupnic budete stále objevovat nové pocity a nové nálady. Je to krásné a říká se tomu hudba!

Takže, drazí přátelé, doufám, že vám tento článek pomůže při rozhodování. Doufám, že si uděláte čas a skutečně najdete stupnice, které vám „odpovídají“ a díky nimž budete vibrovat.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.