Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem. I když jsem sám neměl tu čest na mnoho takových akcí jet, tak z vlastní zkušenostmi s hráči a lidmi zajímajícími se o handpany bych mohl říct, že se jedná o poklidné akce, kde si vychutnáte prvotřídní hudbu a také prvotřídní návštěvníky. Pokud vás nelákají akce kde řve metalová hudba a alkohol teče proudem, doporučuji na nějaký ten handpanový festival zajet, můžete se setkat přímo s výrobci handpanů, osahat si jejich nejnovější výtvory a nebo potkat vašeho oblíbeného hráče, kterého doposud znáte jen z videí.

PÁNVICA FEST (Slovensko)

Koná se od roku 2009 a organizátorem je výrobce Mishte handpanů Marek Lenart. Jedná se o první a zatím jediný česko-slovenský čistě handpanový festival. Můžete se setkat přímo s hráči a také zkušenými učiteli hry na handpan jako je Jirka Brzobohatý (Plovoucí Handpan Škola Pan Sound) nebo Jakub Michálek (ze Slovenska). Zajímaví hosté jako legendární Jirka Šámal hrající lidové písně se svým toulavým hangem, Ondra Glogar a mnoho dalších. Festival se koná v půlce prázdnin kousek od Žiliny.

GRIASDI (Rakousko) 2.-7.8. 2023

Griasdi Handpan Festival

Letos se koná už 8. ročník legendárního Griasdi festivalu v nádherné přírodě v Rakousku. Mezi pozvané hosty můžete počítat opravdové hráčské hvězdy jako je Marcel Hutter nebo David Kuckhermann. Jedná se dlouhý 6ti denní festival nabitý workshopy a kurzy hry na handpan, několika stagemi, vyhrazeným místem kde si můžete nechat naladit svůj handpan a mnoho dalšího.

SVAROGOV KOTAČ (Chorvatsko) 1.-2.8.2023

Svarogov kotač handpan festival

Jedná se o dvoudenní festival, plný zajímavých a interaktivních workshopů, různých kreativních vystavovatelů a umělců, přírodních workshopů a heren pro děti, mistrů shiatsu, body painter a mnoho dalšího. Můžete si přinést podložky na jógu a přikrývky a samozřejmě si můžete osahat mnoho handpanů a zkusit na ně hrát… nebo si jen vychutnat zvuky tohoto kouzelného nástroje. Vykoupat se můžete v nedaleké řece, trávit dny venku, spát pod širákem. Prohlédnete si výstavy různých umělců a vystavovatelů, vyzkoušejte si různé aktivity, zapojte se do loterie zakoupením vstupenky a můžete vyhrát svůj vlastní Handpan.

V letošním roce propojuje tento festival chorvatskou handpan komunitu se světem. Letos se na festivalu objeví velmi talentovaný a známý virtuóz Kabeção (viz video různé styly hraní na handpan). Byl pozván, protože je to mistrovský handpan player (a pedagog), který tvoří inspirativní hudbu a vystupuje v různých prostředích s talentovanými hudebníky ze všech oblastí života. S velkou radostí bylo oznámeno, že poprvé přijíždí z Portugalska do Chorvatska, aby uspořádal koncert pro nadšené publikum a předal své znalosti lidem prostřednictvím handpan workshopů.

PANTRIBE (Belgie) 9.-13.8. 2023

Pantribe handpan festival

Pantribe Summercamp and Gathering vám přináší špičkové učitele a umělce pro nabitý 5denní program v krásném prostředí Koningsteen v Belgii.

Učte se od špičkových učitelů Davida Charriera, Adama Maaloufa, Dana Mulqueena, Amy Naylor a Andrey Szabadiové v těch nejlepších podmínkách. Ať už jste úplný začátečník nebo zkušený hráč, obsah je přizpůsoben 4 různým úrovním dovedností v malých skupinách. Každý večer se budou konat intimní unplugged koncerty s učiteli.

V pátek a sobotu je čas na vážné věci… A jak úžasný line-up pro vás letos nachystali? Manu Delago přiveze svou environ-me show, David Charrier a Dan Mulqueen pro vás připravili úžasné vystoupení, máme zde také Kabeçaa zpět na pódiu, Adam Maalouf vás ohromí rytmy Středního východu, Loris Lombardo přinese své úžasné perkusní schopnosti, okouzlující Andrea Szabadi, Mar Loi, Amy Naylor a Marlia vás donutí snít.

Edoardo Ponticelli a Nicola Stenico vám přinesou svůj nový projekt OPAL a v Belgii konečně vystoupí Thierry Bleton, po něm jeho krajan/ka Laurent Sureau a Nadia s OWA…

Dále máme úžasné belgické hráče: Bennyho Bettanea, Romaina Geuzainea, Gerarda Spencera, Robina Scotta, Olive… a další talenty, kteří přinášejí na scénu své nejnovější projekty.

TURTLE BEACH GATHERING (Švýcarsko) 1.-3.9. 2023

Festival otevírá své brány v pátek 1. září kolem poledne, v sobotu a neděli můžete přijít dle potřeby.
Koncerty mezinárodních umělců se budou konat POUZE v pátek a sobotu v koncertním sále, představení začnou večer kolem 17:00, přesný harmonogram ještě není stanoven. sestava
OTEVÍRÁNÍ DVEŘÍ koncertního sálu je vždy hodinu před začátkem koncertu.
Během celého festivalu a zejména v neděli budou probíhat skvělá vystoupení švýcarských umělců a open mic sessions na „Swiss talents side floor“.

V pátek a sobotu po koncertech náš rezidentní DJ rozhoupe sál pro všechny milovníky tance, dokud všichni ještě rádi tančí.

NOVINKA v roce 2023:
Letos proběhne OPEN MIC & SWISS TALENTS SIDE FLOOR, kde se po celou dobu festivalu představí především Švýcaři, ale i další hudebníci. Hostující hudebníci mohou samozřejmě také bez obav vystupovat, pokud jsou volné prostory pro vystoupení.

WORKSHOPY
Pouze v sobotu a neděli budou probíhat workshopy některých umělců.
Workshopy je možné rezervovat pouze přímo na akci, již od pátku se na ně může každý přihlásit na speciální tabuli ve vstupním prostoru/foyer.

JAMOVÉ SEKCE
Mezi všemi výše zmíněnými jsme svědky krásných spontánních jamů mezi širokou škálou nástrojů a duší, které se chtějí na místě spojit a prozkoumat, co tam je!

TRH
Letos budeme mít na festivalu malý trh s různými vystavovateli nabízejícími nástroje, oblečení a další věci.

HANGOUT UK (Velká Británie) 7.-11.9. 2023

Hangout Handpan Festival

Od pátku 8. září od poledne je HangOut UK víkendovou akcí pro lidi nadšené pro HandPan yz celého světa, aby se spojili, aby se naučili nové techniky a zahráli si Handpans a další podobné zvukové sochy. Během víkendu budou v Marquee nebo Tipi k dispozici různá představení a workshopy, stejně jako příležitost pro lidi jamovat nebo hrát vlastní hudbu během open mic sessions. Každý večer zde bude několik ohnišť, kde bychom rádi povzbudili lidi, aby hráli hudbu a užívali si otevřený prostor. (počasí samozřejmě záleží)

Končíme oficiálně v neděli, ale lidé jsou vítáni, aby se utábořili v neděli večer, protože víkend ještě neskončil; další večer hudby, otevřených mikrofonů a hudební zábavy končí víkendový HangOut. Také letos budeme opět losovat, vstupenky se budou prodávat po celý víkend. Pokud má někdo ještě něco, co by chtěl přispět do tomboly, pak se prosím setkejte s Robem a Kelly o víkendu a před sobotním večerním vystoupením. Vlastní PA systém HangOut byl zakoupen z peněz vybraných z tomboly v roce 2014!

Farma Mellow je zavedená rodinná farma z roku 1566. Farma Mellow se nachází v krásné krajině Surrey na okraji historického města Farnham v údolí řeky s lesy a venkovským životem všude kolem.

SINGADING (Španělsko) 28.9. – 1.10. 2023

Singading Handpan Festival

Singading je každoroční setkání milovníků hangu / handpanu / pantamu, aby sdíleli, učili se a užívali si kouzlo tohoto nástroje. Hraje se od roku 2016 v přirozeném a tichém prostředí poblíž Barcelony

Filozofie : Všichni děláme Singading, neziskovou akci, která je vybudována s přispěním všech, kteří se setkají na 3 nebo 4 dny intenzivního soužití v ideálním prostoru pro spolupráci a výměnu

Místo konání Singadingu je venkovská oblast s širokými prostory asi 60 km od Barcelony. Má pokoje (od 2 do 24 lůžek) pro všechny účastníky setkání, 5 víceúčelových místností pro aktivity, 1 zastřešené venkovní pódium, bar, bazén, les a louku. Snadno dostupné AUTEM. V nejbližším městě (Manresa) je VLAKOVÁ stanice s přímou linkou z Barcelony.

Festival Uvědomění

Okrajově jste se mohli ještě u nás setkat s handpany v klidové zóně festivalu uvědomění, kde měl svůj stánek Jirka Brzobohatý a organizoval zde handpan kurzy a handpan jógu. Festivalem provázel Jaroslav Dušek a mnoho zajímavých hostů.

Pokud jste nějaký termín festivalu propásli, nezoufejte, jak sami vidíte všechny tyto festivaly navazují na několikaletou tradici a budou se nejspíše v příštím roce konat znovu 😉

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.

Stojany na handpan

Vzhledem k tomu, že stojan je základní příslušenství k handpanu a může otvírat nové hráčské možnosti, domluvili jsme se s mým kamarádem, mimo jiné tvůrcem string artu, Patrikem, že je začneme společně vyrábět