Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Kovotepectví má dlouhou tradici – zdroj wikipedia

Kovotepectví

Jedná se o jednu z posledních technik která se u výroby handpanů používá, ve skutečnosti je to však tisíce let stará kovotepecká a klempířská metoda, kterou můžete vidět na mnohých měděných nebo bronzových vázách či jiných kovotepeckých výrobcích. Staří umělci dokonce zašli tak daleko, že do kovu tepali i různé obrazce nebo mozaiky. Kovotepectví je prý známo už z pravěku a nejstarší dochované kousky se datují až 6tis let př. n. l. a nejčastěji se dochovaly různé hrnce, kuchyňské potřeby jako kotlíky ale také spony a nebo zbraně. Nejčastěji se zpracovávaly měkké materiály jako měď nebo její slitny.

Kovotepectví v Turecku

Metody a postupy Kovotepectví

„Základním materiálem je měkký a tažný plech o síle 0,3-2 mm (měděný, tombakový, mosazný, niklový, železný, (výjimečně stříbrný nebo zlatý). Nejsilnější plech užívali platnéři na zbroj. Z plechu se vystřihne žádoucí tvar, který se pak zpracovává vyleštěnými tvarovými kladivy, a to jednak zvenčí budoucí nádoby („stahování“), jednak zevnitř proti ploché desce („planýrování“). Stahování kruhových nádob postupuje ve spirále od kraje ke středu a materiál se často žíhá, aby byl kujnější. Větší nádoby se dělají z několika částí, které se nakonec snýtují nebo svaří. Konečné zdobení a cizelování se dělá pomocí tvarových dlátek či čakanů většinou zvenčí, při náročné technice repoussé se vytepává zevnitř. V moderní době se ruční tváření často nahrazuje kovotlačitelskou technikou nebo lisováním, hotový výrobek se nakonec zvenčí poklepe kladivem („martlování“).

Ploché ozdoby, kování na knižní vazby a podobně se tepou přilepené na smole, nejprve zhruba zespodu, pak se obráběný kus obrátí, vyplní smolou a dokončuje svrchu ciselováním, případně rytím a leštěním.

Velké sochy se tepají po částech, nýtují, svařují a často montují na ocelové výztuže nebo nasazují na zděné jádro. Tak je vyrobena například Socha svobody v New Yorku z měděného plechu o síle 2,4 mm.“ – zdroj Wikipedia

Aplikace metod mertlování u handpanu

Jak je vidět, tak kovotepectví je propracovanou a velmi starou metodou. To jak se handpan samotný upravuje abychom dosáhli požadovaného výsledku by se tedy dalo nazvat jako martlování – poklepávání kladívkem. Ve srovnání s různými dalšími technikami jde o celkem primitivní metodu, která však dodá nástroji naprostou originalitu a jedinečnost, protože jde o ruční práci a výsledkem je něco neopakovatelného.

Tuto metodu zatím provádí jen zlomek výrobců handpanů. I když nejde o nic složitého, bouchání kladívkem při plné soustředěnosti není nic jednoduchého a zabere to pár hodin času a značně vyčerpá ruce – takže ladění handpanu a další postupy se dají provádět až nejdříve druhý den. Krásné nástroje s dračí kůží vyrábí (a možná s tím i začal jako jeden z prvních Roman Reva – OMana handpan) a mně samotného inspiroval dlouholetý výrobce tongue drumů Dimitri Gubarev, který krom krásných zdobených tank drumů občas vyklepe i nějaký ten handpan.

Gubarev drum

Tento Ukrajinec je zajímavý i tím, že jako jeden z prvních sestavil s místním kovotlačitelem tzv. rolling machine (rolování). Jde o kovotlačitelský stroj, ale naopak – tomu se říká spun a nebo spinning, plech se upne doprostřed a stáči se po stranách. U rolling machine se plech upne po stranách a tlačí se uprostřed. Tuto metodu výrobu handpanové mísy mělo jako první patentováno Halo (Pantheon Steel), ale později patent uvolnilo pro dobro handpanové komunity výrobců, kteří by ji chtěli používat.

Rolování (rolling) na profesionálním stroji k tomu určeném v Pantehon Steel

Výsledek aplikace kovotepectví na MagicPanu

Tak jsem zase trochu odbočil, ale aby jsme se vrátili k původnímu postupu výroby a k tomu co z toho vzniklo. Jako první jsem vyrobil prototyp D Celtic 9+1 a zvukově byl celkem povedený – ono se totiž tvrdí, že tato metoda zlepšuje zvuk nástroje. Můžete posoudit na videu níže a v galerii jsou pak fotky nástrojů, které dělám pro Petra Gacky a Lukáše Šporcla (který mimo jiné vydal suprové album s MagicPanem – Hory přenáší), bude to F Romainan Hijaz s nejvyššími spodními tóny, které jsem zatím zkusil vyrobit a pro Lukáše upravená B Amara se zvýšeným D, tak aby ladila k jeho prvnímu E Romanian Hijazu.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.

Stojany na handpan

Vzhledem k tomu, že stojan je základní příslušenství k handpanu a může otvírat nové hráčské možnosti, domluvili jsme se s mým kamarádem, mimo jiné tvůrcem string artu, Patrikem, že je začneme společně vyrábět