Výrobci handpanů v České Republice a na Slovensku

Už nějakou dobu jsem přemýšlel nbaad tímto příspěvkem a dnešek jakožto den Československé státnosti je možná tím správným dnem ho uveřejnit. Nejspíše nejen já postrádám kompletní seznam výrobců handpanů u nás a na Slovensku, budu ho aktualizovat a udržovat na této stránce. Dnes v roce 2021 kdy toto píšu je nás celkem šest, kteří na československém území působíme.

Výrobce uvádím v tabulce, kde zahrnuji typy materiálů ze kterých nástroje je schopen vyrobit a nebo vyrábí, zemi působení, jméno výrobce a značku handpanu. Pokusím se také uvést orientačně rok od kterého nástroje vyrábí a pod tabulkou se rozepíšu k výrobcům samotným, k tomu jaké materiály používají atd.

ZeměJméno výrobceZnačka handpanuNitridovanéNerezovéAlternativní materiálMěstoVyrábí od
ČRPetr VejdělekSeed HandpanAnoAnoAnoPraha2018
ČRVojtěch MejzlíkMejzlík HandpanAnoAnoNeBrno2019
SRDušan MartinčekDjangar PansAnoAnoNeKrálová n. V.2015
SRPetr MaštalírPanTonAnoNeNeTrenčín2016
SRMilan ZdvořilýSinging SteelNeAnoNeBánovce n. B.2016
SRMarek LenartMishteAnoNeNeKošice2017
CHRastislav BelkoChayaAnoAnoNePula2017

Za úplně prvního výrobce považuji Djangar Pans na Slovensku a sám jsem byl hrdým vlastníkem jednoho z Dušanových prvních nástrojů v ladění D Integral. Dušan nemá problém udělat nástroje z emberu a myslím že už má za sebou i něco jako F2 Pygmy, takže je opravdu zkušeným výrobcem a to pořád za rozumné peníze. Jeho nástroje se používají na workshopech a kurzech na známých handpanových festivalech a k vyzkoušení občas spolu s PanTonem bývají u Jirky Brzobohatého z handpan školy Pan Sound.

Jako další výrobce se poté objevil Rasto a jeho Živa Handpans. Jeho nástroje byly od začátku kvalitní a dělal především z vlastního nitridovaného materiálu. K mému D integralu jsem tehdy pořídil od Rasty i F Melog. Tyto dvě stupnice u handpanu se krásně doplňují a ladí spolu. Rasto už nějakou dobu nepůsobí na Slovensku a jeho nástroje se jmenují Chaya handpan. Osobně se s ním znám, on sám mě provázel skrze začátky a útrapy výroby spolu s Petrem Maštalírem a považuji ho za velmi velmi zkušeného výrobce, který robí srdcem a handpany skutečně miluje.

Peter Maštalír – PanTon – Jeden z prvních lidí, kteří vůbec u nás v Československu vzali do ruky kladívko a měli záměr vyklepat handpan. Samozřejmě takových lidí bylo více a sám jsem jich několik potkal, většina z nich však zůstala u prvního prototypu, což nebyl Peterův případ, kterého dále nakopl Rasto, který v Trenčíně začal dělat „hangy“ naplno díky zkušenostem z Overtonu. Jak Petr tak Rasto dělají neskutečně stabilní (a odolné) nástroje nejen tedy z tankové oceli, ale i z nitridů a emberů. Oba se dají klasifikovat jako handpanoví perfekcionisté.

Milan Zdvořilý – jeho nástroje sem proudí v mnoha směrech přes různé přeprodejce a nedoporučuji nakupovat jeho nástroje přes nějakého prostředníka. Hodně lidí, kteří koupili např na zpevticha.cz zaplatili sumu mezi 30ti a 40ti tisíci korunami za ne úplně dobře znějící handpan (nejspíše jedny z prvních prototypů) a často je vidím nástroje se zbavovat za cenu cca třetinovou. Milan nyní vyrábí dobré nástroje z nerezi (co vím tak na nitrid zanevřel podobně jako já), ale pokud si chcete jeho nástroj pořídit, tak si jej kupte přímo u něj – což vlastně platí jako obecné pravidlo pro všechny výrobce a napsal jsem o tom podrobný článek kde koupit handpan. Jde mi tedy především o to, že pokud se s nástrojem něco stane nebo se časem rozladí hraním (což se může a nemusí stát) – chcete se s výrobcem osobně znát a mít možnost ho kvůli případné opravě nebo výměně kontaktovat.

A ne pak shánět někoho na facebooku kdo vám opraví ding u zahraničního nástroje, který se poškodil při přepravě a vy jste ho vlastně koupili jen proto aby jste na tom vydělali peníze (asi na své vlastní léčení) ve svém obchodě léčivé nástroje 🙂

Jinak s Milanem je velmi pěkný dokument na youtube, pokud chcete vědět více o výrobě handpanů a jeho dílně, určitě se na něj podívejte:

https://youtube.com/watch?v=gHUs_oRlwKo

Marka Lenarta osobně neznám, nemyslím si že by jeho nástroje byly jakkoliv špatné – přímo je používal Jirka Brzobohatý pro své kurzy hry na handpan, ale jelikož se objevují v obchodě uvedeném v odstavci výše za cenu atakující 40tisíc korun, tak už to dále nebudu komentovat.

Seed Handpan – Pro mě je Petr Vejdělek mistrem převyšujícím nejen všechny výrobce v naší vlasti ale i celosvětového měřítka. Dokáže nástroj vyklepat z rovného mosazného nebo bronzového plechu tloušťky 1.5mm (což je samo o sobě neskutečná dřina) a pak na něm vytvarovat a naladit extrémně hluboký basový handpan s dingem už od C#2 – což dokáže asi tolik lidí na světě, že by jste je spočítali na prstech jedné ruky kde dva prsty chybí. Používá tedy netradiční materiály a základní mísy si často tvaruje sám a poté pálí nad ohněm – je to opravdový řemeslník a jeho práce zasluhuje velký respekt.

Pokud se vám líbí velmi hluboké nástroje – doporučuji přečíst si článek o alternativních harmonických na handpanu nebo se podívat na youtube kanál Seed handpanu.

To by bylo asi vše, pokud se nějaký nový výrobce objeví, rád ho sem do seznamu přidám a pokud si některý z nich nebude přát být zde uvedený, rád ho zase odstraním 🙂

Recenze handpanů ode mě můžete najít v tomto článku.

Podívejte se na další články

Handpan Výroba

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Mr.Pans recenze nástrojů a materiálu

Mr.Pans – recenze nástrojů a materiálu

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje čínského výrobce Mr.Pans tak i na materiál, který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.

Stojany na handpan

Vzhledem k tomu, že stojan je základní příslušenství k handpanu a může otvírat nové hráčské možnosti, domluvili jsme se s mým kamarádem, mimo jiné tvůrcem string artu, Patrikem, že je začneme společně vyrábět

Výroba handpanu: Výběr materiálu

Materiál, ze kterého je handpan vyroben a jeho následné dílčí úpravy (žíhání, kalení, nitridace) jsou naprosto zásadní pro výsledný zvuk nástroje.