Jak se vyhnout podvodu při nákupu handpanu

Zúžili jste své oblíbené výrobce a stupnici, ušetřili jste peníze a nyní jste připraveni učinit magický krok nákupu vlastního handpanu. Jak vzrušující! Než ale odhalíte ten „legitimní originální Hang“, který jste viděli inzerovat na Ebay nebo jiném bazarovém portálu za neuvěřitelně nízkou cenu, udělejte si laskavost a přečtěte si tohoto malého průvodce, který vám pomůže vyhnout se nástrahám špatného nákupu.

Do našeho ocelového světa jste přišli ve správný čas … jen před několika lety byly handpany vzácné jako slepičí zuby, ale nyní existuje mnoho dobrých tvůrců v mnoha částech světa, stejně jako hráči chtějí prodat nebo vyměnit své handpany. To však bohužel znamená, že také došlo k nárůstu počtu riskantních nabídek, podvodů a krádeží.

V posledních několika měsících jsem viděl nebo slyšel o:

  • Překupnících: Ti, kteří nakupují (legitimně, ale proti pravidlům komunity), aby okamžitě znovu prodali s velkým ziskem – spoléhají se na ty, kteří zoufale potřebují limitovanou edici nějakého nástroje atd. (ne, nemyslíme tím ty z lecive-nastroje.cz, vůbec ne 😀 )
  • Příliš dobré na to aby to byla pravda : Pochybní uživatelé Facebooku, kteří vás kontaktují prostřednictvím soukromé zprávy, aby prodali svoji „první generaci PANArt Hang za 799 EUR“
  • Špatní (možná klamní) ebayers : výpisy Kup Teď prodejců s nízkým / žádným hodnocením. Možné více výpisy stejné věci. Zahrnují odkazy na YouTube, které nefungují, a velmi málo technických detailů o jejich „fantastickém novém bubnu za pouhých 999,99 $“.
  • Ještě horší Ebayers : Seznamy pánví, které ve skutečnosti nevlastní – které byly v minulosti zkopírovány od legitimního prodejce handpanů.
  • Craigslist scams : Reklamy doprovázené fotkou od někoho, kdo říká, že prodává jménem partnera (pohodlný způsob, jak tvrdit, že o tom nemáš žádné znalosti nebo se vyhnout odpovídání na otázky), ale samozřejmě to bude levné, pokud platbu předem provedete přes PayPal atd.
  • Oportunisté : Lidé – na všech webech – prodávají věci, které vypadají jako handpany, ale zní hůř než víka popelnice, nabízené za „ pouhé „2 000 EUR nebo nějaká jiná šíleně vysoká částka.
  • Chytře nevýhodné: Galantní a přesvědčivé příspěvky na aukci v Belgii, Nizozemsku nebo v jiné zemi na webu, inzerující originální Bells Magic Hour (nebo podobná) za nízkou cenu 1.800 $. Jednalo se o celou řadu podrobných příspěvků od někoho, kdo zřejmě věděl o handpanech a uváděl něco, co vypadalo jako skutečné důvody prodeje. Červené vlajky byly cena, platební metoda (věci jako Western Union jsou obzvláště špatné), skutečnost, že stejná fotka / formulace byla mnohokrát použita jinde (pravděpodobně stejným podvodníkem) a jejich jazyk, přestože tvrdili, že jsou matkou – jazyk Belgie / holandština / další, byl plný chyb. Když také zkušení členové handpan.org zaznamenali potenciální podvod a „nabídli“, že si ho přijdou osobně zaplatit / vyzvednout, prodejce jim pohodlně poskytl skvělou výmluvu – například právě se přestěhovali do jiné země.

Je to smutná skvrna pro naši úžasně čestnou komunitu. Slyšel jsem o mnoha lidech, zejména začátečnících, kteří takovým podvodníkům dají své těžce vydělávající peníze a skončí jen s rýhou v bankovním zůstatku, pohmožděným egem, zlomeným srdcem a kouskem kovu který roztaví uši, nebo vůbec nic.

I když nemůžeme zabránit všem těmto podvodům, můžeme udělat vše pro to, abychom co nejvíce informovali a radili. Přečtěte si prosím tento článek a sdílejte ho s kýmkoli a se všemi, kdo to považují za užitečné.

Při nákupu handpanu si dávejte pozor! 11 jednoduchých tipů, jak se chránit před podvody.

1. Proveďte svůj vlastní průzkum

Vím, že to říkám hodně, ale dá vám to neocenitelné znalosti před jakýmkoli potenciálním nákupem. Nejprve su nenechte ujít tento základní článek zkoumající vše, co potřebujete vědět, abyste se mohli co nejlépe rozhodnout pro svůj budoucí nákup handpanu a podívejte se také na můj kompletní průvodce pro výběr správné stupnice handpanu pro vás.

2. Zeptejte se komunity

Když najdete reklamu, která zní slibně, požádejte naši úžasnou komunitu o její názor.

Poradenství a pomoc s nákupem, stejně jako velmi důvěryhodný prodej z druhé ruky, najdete na následujících stránkách na Facebooku:

Přečtěte si recenze od zkušených hráčů. Co můžete zjistit o prodejci nebo výrobci? Napsali podrobný příspěvek o pánvi na prodej? Mají web? Mají kanál YouTube, na kterém hrají desítky videí? Mají recenze z důvěryhodných zdrojů? Vypadá stávající zpětná vazba opravdově? Kolik z jejich přátel z Facebooku jsou hráči / lidé s handpany, se kterými již můžete být ve spojení?

3. Důkladně si přečtěte vlákno Buyer Beware na webu The Handpan Village

The Handpan Village je zcela nové fórum, které vám pomůže porovnat odhalené podvody s legitimními příspěvky na swapu a Sekce prodeje. SWAP and SALE je ve skutečnosti skvělým místem pro nákup vašeho prvního handpanu od dlouhodobých, aktivních, čestných a vysoce hodnocených majitelů handpanů.

Pokud ještě nejste členem tohoto bezplatného a moderovaného webu, zaregistrujte se hned teď – je to neocenitelný zdroj plný skvělých členů komunity, zkušených hráčů, kteří se navzájem hledají. A rádi začátečníky vedeme a chráníme. 😉

4. Vyvarujte se nákupu na Ebay

I když tam mohou být občas poctiví prodejci, drtivá většina výpisů nestojí za to se jich dotknout, a to ani při velmi dlouhé historii prodeje. Každý zkušený vlastník handpanů a renomovaný výrobce bude pravděpodobně v hlavních skupinách a fóru na Facebooku (viz výše) a bude zde zveřejňovat prodej.

Máte-li pochybnosti, obraťte se na prodejce a zeptejte se ho na co nejvíce otázek, například na důvod prodeje, zda může zveřejnit odkaz na nedávné video s nástrojem, zda by bylo možné přijít vyzkoušet než si koupíte atd.

Pokud chtějí, abyste si je koupili mimo Ebay, utečte… nebudete mít ochranu Ebay / PayPal pro případ, že by se něco pokazilo. Pokud stále máte pochybnosti, zveřejněte záznam na fóru / Facebooku a požádejte ostatní o názor.

5. Vyvarujte se nákupu na Craigslistu

Ze stejných důvodů jako Ebay, ale je ještě méně chráněn. Držte se dál za každou cenu.

6. Nikdy nekupujte na základě fotografie

Podvody často zahrnují obrazy krásného stavu, prvotřídní pánve, které vás zlákají. Zkontrolujte tedy „catfishing“. To je místo, kde lidé kradou fotografie ostatním a zveřejňují je online / tvrdí, že jsou jejich vlastní.

Naštěstí existuje snadný způsob, jak zjistit, zda byly zveřejněny opakovaně podvodníkem nebo zda byly zkopírovány od originálního prodejce, který byl legitimní. Použijte Google „zpětné vyhledávání obrázků“ Pokyny najdete v tomto blogu.

Pravidla komunity handpanů navíc znamenají, že každý příspěvek o prodeji by měl obsahovat nedávné video , nejlépe prodejce, který si jej přehrává (každou notu) sám. I když skuteční prodejci zapomenou, na požádání vždy rádi poskytnou záznam.

Pokud mají kanál YouTube, podívejte se – jestli se jedná o nový účet a jejich jediné video, nebo naopak, mají spoustu podobných se stejným názvem „Skvělý hand pan na prodej!“ pozor (nemluvě o tom, že hang drum není správná terminologie 😉). Můžete také vyhledat komplexní databázi videí Google zkontrolovat, zda video skutečně patří někomu jinému. Máte-li stále pochybnosti, požádejte je o video s dnešními novinami (nebo o jiný detail, který dokazuje, že nahrávku vytvořili jen pro vás, například boty vedle pánve nebo jejich jméno napsané na jejich ruce při hraní) ).

7. Při opětovném prodeji buďte opatrní

Chcete-li znovu prodat známou značku, která nepochází přímo od samotného výrobce nebo od legitimního vlastníka na jednom z dobrých webů (viz body 2 a 3 výše), podívejte se na adresář tvůrců.

Důrazně doporučuji, abyste kontaktovali přímo výrobce ve VŠECH nepotvrzených případech opětovného prodeje a poslali jim odkaz na reklamu. Budou vám schopni poradit, zda je skutečný a / nebo zda prodej schvalují (v případě ploutví / prodejců usilujících o velký zisk).

Pokud reklama neposkytuje podrobnosti o značce / modelu (a nejlépe rok / sériové číslo / historii / video), nebo pokud prodejce tyto informace na požádání neposkytne, utíkejte co nejrychleji můžete!

8. Požádejte o návštěvu a osobní vyzkoušení handpanu

Dobrým způsobem, jak chytit podvodníky online, je požádat o osobní návštěvu / jejich nástroj.

Ne, to neznamená, že si opravdu musíte koupit letenku na druhou stranu světa. Stačí říct, že plánujete příjezd do této oblasti a můžete vyrazit. Mnoho podvodníků bylo odhaleno zkušenými vlastníky handpanů „nabízejících“ (falešně), že si jej přijdou osobně prohlédnout.

Legitimní prodejce to pravděpodobně uvítá, dá vám pokyny na své místo a dokonce vám nabídne svou pohovku na noc. Podvodník použije jakoukoli výmluvu, aby vás odradil – nemocná babička, náhlá krize / nouzová situace, přestěhování, opuštění země atd.

9. Při zkoušení bazarového handpanu buďte opatrní

Pokud vám bude nabídnuta možnost vyzkoušet si to u neznámého soukromého prodejce nebo v dílně nového / neprokázaného výrobce a můžete si dovolit cestování, zde je stručný kontrolní seznam:

  1. VŽDY vezměte s sebou kamaráda / člena rodiny / kolegu hráče. To není jen pro podporu, ale pro vaši vlastní bezpečnost v (nepravděpodobné, ale ne nemožné) situaci že nejsou tím, kým říkají, že jsou.
  2. Napište předem seznam otázek a ujistěte se, že se jich zeptáte. Je důležité vědět o historii nástroje, z čeho je vyrobeno, proč to prodávají, a pokud jsou tvůrci, pokud nabízejí jakoukoli poprodejní podporu a jaké jsou jejich podmínky vrácení peněz. Renomovaný výrobce nebo majitel vám obvykle s nadšením řekne cokoli a vše o své pánvi! Naopak riskantní podvodník vám může poskytnout vágní nebo neúplné odpovědi nebo se zcela vyhnout otázkám.
  3. Pokud je to možné, stáhněte si aplikaci tuner nebo si vezměte s sebou ladičku. Je možné, že vaše ucho ještě není natrénováno, aby problémy rozpoznalo.
  4. Udělejte si čas s nástrojem. Prohlédněte si rez, škrábance a promáčknutí a pokud to vypadá, že bylo o nástroj dobře postaráno. Také, aniž byste se dotýkali / potenciálně poškrábali handpan, opatrně posvíťte světlem na telefonu do otvoru Gu / zvuku, abyste zjistili, jaké to je uvnitř. I když malé známky používání / stárnutí mohou být s použitými nástroji nevyhnutelné a neměly by ovlivnit kvalitu, pokud jsou rozsáhlé, mohly by způsobit dlouhodobé problémy a náklady. Mohly by být také důvodem, proč se prodejce zoufale snaží handpanu zbavit… a pokud to nechtějí, neměli byste ani vy.
  5. Ujistěte se, že si na něj sami zahrajete! I když jsi začátečník a ještě nevíte, jak dobře zahrát, nenechte se zahanbit – zkuste poklepat na všechny noty stupnice a zjistěte, zda poznáte rozdíly v kvalitě mezi touto pánví a těmi, které jste zkoumali / do kterých jste se zamilovali jinde. Neexistuje nic lepšího než zvuk dobrého handpanu hraného naživo. Mělo by vám to otřásat páteří. Víko popelnice nebude. Podívejte se na můj článek o tom na co si dávat pozor při výběru kvalitního handpanu.
  6. Nebojte se říct ne a odcházejte. Renomovaný výrobce nebo vlastník nikdy nebude vyvíjet tlak na potenciálního kupce na místě nebo vás nebude chtít přimět věřit, že je to ta nejlepší věc na světě a bylo by pošetilé si ji nechat ujít. Chápou, že se jedná o investici, a může chvíli trvat, než se nad tím zamyslíte a rozhodnete, zda je pro vás to pravé.
  7. Důvěřujte svým instinktům . Vždy.

10. Kupte si svůj první handpan od respektovaného výrobce

Nakonec, dokud se neseznámíte se světem handpanů a lidmi v něm, doporučuji, kdekoli je to možné, koupit si první handpan osobně od respektovaného výrobce. Většina z nás je velmi ráda, že vám umožní vyzkoušet před zakoupením. Používají důvěryhodné platební programy. Nabízejí poprodejní péči a rady a v případě potřeby mohou pomoci s přeladěním. O tom více v článku kde koupit handpan.

Mohou organizovat dobře chráněnou a pojištěnou přepravu, pokud ji v ten den nemůžete odvézt (někdy je zahrnuta v ceně nákupu nebo s taškou zdarma). A nechají vás vyzkoušet si všechny jejich nástroje… jen pro případ, že by ten nepředvídatelný v rohu čekal na ráj vašeho srdce.

Můžete si buď domluvit schůzku, abyste je navštívili na jejich workshopu, nebo si můžete zahrát jejich výtvory na handpan festivalu. Pokud si vyberete výrobce mimo místo, kde žijete, pravděpodobně budete muset zaplatit poštovné navíc a případně i následné celní poplatky.

Pokud jej z jakéhokoli důvodu chcete vrátit za účelem vrácení peněz nebo vyladění, je to ještě vyšší cena. Je to úplně standardní, ale mějte to na paměti.

11. Důvěřujte svým pocitům

V neposlední řadě věřte svému srdci a používejte zdravý rozum .

Pokud se vám to zdá špatné, neignorujte své pocity. Jak říká staré rčení:

Pokud je něco příliš dobré na to, aby to byla pravda, pravděpodobně to tak je.

Jaké jsou vaše zkušenosti?

Udělali jste špatný nákup?
Jaké tipy nebo rady byste dali někomu, kdo se chystá koupit handpan?

Vyplatí se koupit handpan u lokálních výrobců? Pokud chcete podpořit místního výrobce tak se podívejte na seznam výrobců handpanů v ČR a na Slovensku a přečtěte si reference Mejzlík Handpanů.

Pro seznam hotových nástrojů se podívejte do handpan shopu.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.