Kde koupit handpan? (a do čeho neinvestovat)

Kde koupit handpan?

V poslední době ke mně často jezdí lidé, kteří někde u nás koupili zahraniční handpan a žádají mně o jeho opravu nebo „doladění“. Jedná se i celkem o kvalitní a dobře znějící nástroje z nerezi nebo nitridu, vzhledem celkem podobné původnímu hangu. V několika případech výrobce neznámý (nástroj koupený na kytary.cz nebo aliexpress) nebo vyrobený někde v Evropě a koupený za cifru sto tisíc lomeno dvěma.

Ve všech případech musím před opravou tyto vlastníky handpanu varovat, že oprava je bez záruky, jelikož je to nástroj pro mě cizího výrobce a já netuším jaký postup výroby handpanu používá (ze vzhledu se dá jen odhadovat), ale především jaké pnutí v sobě mají tónová pole – rozumějte, jeden výrobce nechá negativní pnutí kdy při klepání zespodu se prohlubuje základní tón a s ním i alikvóty, ale u jiného výrobce je to naopak a dokonce jsem viděl i nástroje kde je tomu pokaždé jinak u každého tónu(!).

Oprava nástroje cizího výrobce

Z opravy jednoho nešťastně rozladěného tónu úderem pomocí dřevěného předmětu rukou dítěte se pak může stát oprava celého nástroje – protože zjistíte, že po pár měsících nebo letech hraní a střídání různých hráčů se prostě nástroj rozlaďuje a všechny tóny jsou o půl tónu výš než by měly. Můžu říct, že čím kvalitnější nástroj, tím je čitelnější a tím lépe se mi opravuje a zatím se vše podařilo doladit, včetně nástroje který spadl horní plochou přímo na beton a tak podobně. Nepodařil se úplně jeden starší Bali steel u kterého šla opravit díra po pádu a naladění daného tónu, ale nejvyšší tón byl vyklepaný tak pochybně a nástroj z boku zavařený, že pro otevření a lepší přístup by se musel rozřezat a znovu svařit, což už bylo nad moje síly, tak jsem naladil alespoň základ onoho nejvyššího tónu aby šel ke stupnici a doklepl jinak celkem nestabilní ostatní tóny, které si bohužel neustále dělaly co chtěly.

Bazarové handpany

Proč to píšu? Protože si na našem trhu můžete koupit převážně nástroje zahraniční výroby, ať už na bazaru – bazos.cz nebo marketplacu. Pokud máte odvahu a koupíte handpan masové produkce z Vietnamu nebo Číny, nejspíš se nikdy nevrátí k původnímu výrobci aby je doladil a vy nemáte nejmenší představu o tom, jestli se nástroj nerozladí nikdy, za půl roku nebo za dva týdny – co budete potom dělat s takovým nástrojem když v ČR není mnoho výrobců a už vůbec žádný, který by vám dal záruku že ho 100% opraví?
Podobně to bude i u dražších a kvalitních nástrojů za padesát zlotých z léčivých nástrojů – všechny jsou zahraniční produkce a kdo vám pak bude opravovat nástroj z UK? Pošlete ho zpátky výrobci v krabici, zaplatíte poštovné v ceně desetiny ceny nástroje aby se vám po dvou měsících vrátil (ne každý výrobce je ihned k dispozici pro opravu nástroje) a to budete opakovat třeba za půl roku znovu? Podívejte se na článek ohledně prodeje a výroby handpanů magicpan.

Reklamace handpanu

I já jsem dostal v poslední době reklamaci svého nástroje z emberu, byl to jeden z prvních handpanů z nerezi a neustále se tam podle majitelky rozlaďuje hlubší tón C. Nástroj je „jen“ na Slovensku a už je problém s dopravou. Nemůžu člověka navigovat po videohovoru a říct mu: „vezměte si kladívko a třikrát ťukněte tady a tady“, to vážně nejde 🙂 V takové situaci nabídnu člověku výměnu – za jiný nástroj, případně i za jinou stupnici. Jednoduše protože vím, že daný nástroj jsem schopný opravit, tón STABILIZOVAT a může fungovat zase dál – ale jiný výrobce (dvakrát ho slečna nechala dolaďovat na Slovensku u dvou místních handpan výrobců) to prostě neudělá a po jeho opravě a doladění se rozlaďuje stále znovu! Doplněno: Nástroj se mi vrátil a musel být rozladěný bouchnutím nějakého předmětu či neopatrným zacházením. Po doladění i při razantním bouchání pěstmi tón na reklamovaném D Celticu prostě drží a krásně zní.

Čekám, že i moje nástroje se můžou rozlaďovat a nejednou jsem je nechal takto otestovat i zapáleným a alkoholem posíleným hráčem na djembe. Pokud je nástroj z 1mm plechu, je opravdu tenký, citlivý, stačí se ho jemně dotknout a krásně zní – pokud ale člověk nemá cit a buší do něho pěstmi, jednoduše se rozladí a takové rozladění se dá na nástroji i krásně rozeznat – základní harmonická se zvýší o až o půl tónu, stejně tak oktáva na delší ose a jediná kvinta drží – tón se prostě zatluče hraním dovnitř a stejně to bylo i u nástrojů jiných výrobců, které jsem tu měl na opravu a byly rozladěné pouhým hraním – není to dané sluncem, vlhkostí, vysokou teplotou v autě.

Kvalitní handpan? Spíše za kvalitní peníze

Kvalitní handpany a rozlaďování

Můžete mít sebekvalitnější handpan za sebevětší peníze, ale tomuto se nevyhnete. První PANArty se rozlaďovali a pokud chcete váš nástroj prodat, je vždy dobré ho nechat zkontrolovat kvůli (i mírnému) rozladění přímo u výrobce.

Rozladění samozřejmě předejdete rozumným zacházením – nebouchejte do něj různými předměty, chraňte ho před dětmi a domácími mazlíčky, hrajte na něj mírně a přirozeně – ne pěstí nebo silou. Kvalitní handpan se krásně rozezní jen pomocí jemného úderu. Můžete mít také handpan na obrázku výše za stejné peníze (o kvalitě nemluvím) a už vám ho nikdo nikdy neopraví, nebo můžete s tím sebekvalitnějším pak dojít za někým kdo vám řekne, oprava „bez záruky“ a nebo „do toho se radši nepustím“.

Chci tím říct, vždy se doporučovalo kupovat u místních výrobců a doporučují to lidé a majitelé handpanů po celém světě (podívejte se na reference mých nástrojů). Pochopil bych to, kdyby jste chtěli unikátního zakázkového Yishamu za stovku nebo sto padesát tisíc, pak jste asi ochotni zaplatit i letenku do Izraele a chcete se s výrobcem osobně poznat, proč ne?

Pokud by jste měli drahý zakázkový automobil, třeba jako Ferrari, asi by jste si ho také chtěli nechat servisovat u místního výrobce přímo v servisu Ferrari, ne? 🙂

Seznam místních výrobců handpanů v ČR a na Slovenskuhandpan shop se seznamem nástrojů k dispozici.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.