Ember steel handpan

Dnes je mi potěšením, že mohu klást všechny své otázky dvěma skvělým bratrům a mým přátelům – Ralfovi a Royovi z dílny Ayasa Instruments. Jsem fanouškem jejich handpanů a chtěl jsem vědět více o tomto novém materiálu, který vyvinuli v posledních měsících. Když jsem si dal jeden z jejich nových nástrojů na klín, zamiloval jsem se do zabarvení povrchu, kvality, stability a izolace not? Jako úplný geek jsem chtěl vědět víc o tomto novém materiálu. Jak se liší od ostatních ocelí? Jak k tomuto bodu dospěli? O co se snažili? Jak tento materiál změnil způsob jejich práce? A více…

Ember steel MagicPan při ladění

Pokud jste stejně zvědaví jako já a chcete si prohloubit své znalosti o handpanu a jeho vývoji, pak je tento článek a Handpanech Ember Steel pro vás. 😀

Příjemné čtení a nenechte si ujít ukázku na jednom z nástrojů na konci tohoto článku.

Než budeme mluvit o Ember Steel, můžete nám připomenout rozdíly mezi všemi běžnými ocelovými materiály? Cítíme se jako hráči ztraceni … (Nitrided, DC04, Stainless atd.)

Hand pany se tradičně vyrábějí z průmyslového ocelového plechu, který se většinou používá v automobilovém průmyslu. Existuje klasifikace od DC01 do DC07 a z těchto sedmi tříd je nejčastěji používanou ocelí pro výrobu handpanů střední třída: DC04.

Jednou z hlavních nevýhod je, že tato ocel je náchylná k rezivění. Nitridováním; zahřátím a současně difundováním dusíku do materiálu se stává tvrdší a (částečně) chrání materiál před rzí. Nitridované nástroje DC04 jsou obecně známé svým keramickým zvukem a relativně kratším sustainem (tj. Časem, který nota zpívá).

Ačkoli někteří tvůrci handpanů vyrábějí nástroje z nerezové oceli už nějakou dobu, jen v posledních několika letech jsme zaznamenali skutečný nárůst popularity. Nerezová ocel typu AISI 430 je známá svou dlouhou životností a je nejpoužívanější nerezovou ocelí pro handpany v posledních letech.

Když jsme položili ruce na naše první hluboce tažené (deepdrawn) skořápky z nerezové oceli, byli jsme okouzleni! Okamžitě jsme změnili celou naši výrobu nástrojů z nitridovaných na nerezové materiály!

Co přesně je Ember Steel? Je nerezová?

Ember Steel je skutečně typ nerezové oceli. Liší se od ostatních typů nerezových ocelí, jako je AISI 430, svým chemickým složenímmechanickými vlastnostmi .

Od našeho objevu tohoto materiálu v létě roku 2020 vyrábíme pouze handpany z Ember Steel. Rádi pracujeme na těchto nástrojích a samozřejmě na nich hrajeme.

Jaký druh zvuku jste se pokoušeli vykreslit / získat?

Kvalit, které v materiálu hledáme, je mnoho:

  • Dlouhá, kontrolovatelná stabilita ladění je klíčová.
  • Je důležité mít dobrou izolaci not, takže vám nedochází k nechtěným aktivacím okolních tónů (přeslechy).
  • Nakonec také hledáme zvuk, který není příliš kovový a chabý, ale spíše keramickýplný .

Poznámka: Pokud se vám všechny tyto koncepty zdají trochu vágní, podívejte se na tento článek: Jak rozpoznat kvalitní handpan.

Co vás přivedlo k tomuto materiálu?

Vize zvuku, o které jsme právě mluvili, je to, co nás vedlo k hledání nového materiálu. Zvuky nitridované oceli jsme zkoumali více než 6 let a cítili jsme, že dosahujeme limitu hloubka ve hře, kterou vám delší udržitelnost snadno dává, stále chyběla. Proto jsme testovali širokou škálu materiálů.

Měli jsme například skvělé výsledky s určitým typem oceli s vysokým obsahem uhlíku; kterou jsme nazvali Iddha. Když jsme si objednali velkou dávku tohoto typu oceli, ukázalo se, že je to příliš těžké na hluboké tažení navzdory úspěšným testům dříve. Stále také měly problémy se rzí. Stálo nás to spoustu času, úsilí a zdrojů, ale z toho procesu jsme se opravdu hodně naučili!

Jakmile jsme začali pracovat s hluboce taženým nerezovým AISI 430 a milovali jsme ho, věděli jsme, že jdeme správným směrem.

Byli jsme přivítáni do nekonečného světa nerezových ocelí! Odtamtud bylo několik různých kandidátů s kvalitami, které hledáme, ale všichni měli jednu nebo více nevýhod, stále jsme hledali ten správný materiál. Nakonec jsme našli to, čemu dnes říkáme Ember Steel.

Jak jste našli jméno?

Když jsme slyšeli náš první nástroj vyrobený z oceli Ember byli jsme příjemně překvapeni teplem zvuku. V kombinaci se směsí sytě zlaté, oranžové, červené a fialové barvy materiálu nám připomněla žhavé uhlíky v ohništi . Jméno Ember Steel se brzy stalo naším oblíbeným!

Je Ember Steel vhodný pro jakýkoli herní styl? Jaké jsou klady a zápory tohoto materiálu pro zvuk nástroje?

Většina hráčů na handpanech si zvuk Ember Steel přímo zamiluje, když na něho poprvé zahrají. Většinou můžete hrát stejným způsobem jako na jakémkoli jiném handpanu, ale většina lidí to brzy zjistí mohou se ponořit hlouběji do zvuku mnoha způsoby.

U nitridovaných nástrojů jste často nuceni hrát rychleji, abyste se vyhnuli tichu, aniž byste si to vůbec uvědomili. U nerezových materiálů můžete zpomalit kvůli delšímu zaplnění prázdnoty. Podle našich zkušeností se Stainless AISI 430 se může působit trochu divoce a plechově (méně keramicky) a to samozřejmě také závisí na kvalitě postavení nástroje. S Ember Steel jsme si všimli, že tam je delší sustain, ale více kontrolovaný, což vám umožní hrát pomalu i rychle s lehkostí.

U nitridovaných nástrojů jste často nuceni hrát rychleji, abyste se vyhnuli tichu, aniž byste si to vůbec uvědomili

Ember Steel milují profesionální umělci, zkušení hráči a také noví hráči. Všimli jsme si, že když do naší dílny přijdou zákazníci, kteří v tomto oboru začínají, vyzkoušet různé pánve z různých materiálů, je pro ně snazší získat jasný zvuk a větší hlasitost z nástrojů Ember Steel ve srovnání s nitridovanými nebo běžnými nerezovými. Důvodem je hlavně jeho vysoce citlivý dotek. Díky snadné hratelnosti Ember Steel se tedy díky méně zručnostem a technikám mnohem snadněji začněte hrát!

Avšak pro relativně málo lidí je dozvuk jakékoli nerezové oceli příliš dlouhá a mají pocit, že hraní disharmonických not v rychlém sledu vytváří nežádoucí zvuk. Po jejich přehrání však můžete rychle experimentovat se ztlumením not, abyste zabránili disharmonii.

Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto materiálu pro nástroj?

Praktickými výhodami tohoto materiálu jsou jeho zvýšená ochrana proti rzistabilita. I nerez AISI430 může oxidovat; i když je to jen povrchní a hlavně estetické (více o úpravě povrchu v článku kreslení na handpan). Ember Steel vůbec nekoroduje, proto si udrží svoji pěknou povrchovou úpravu s nádhernými barvami, které získáváme po tepelném zpracování a nemusíte si dělat starosti s čištěním a naolejováním nástroje. S nitridovaným nástrojem si vždy musíte dávat pozor na jakoukoli tvorbu rzi, protože by váš nástroj mohla dlouhodobě požírat.

Ember Steel je také velmi stabilní materiál pokud je nástroj konstruován a vyladěn dobře. To znamená, že noty by se neměly tak snadno rozladit a při úderu se tak snadno nepřebíjí. Zatím jsme nenašli žádné skutečné nevýhody, kromě toho že pro většinu tvůrců zabere to trochu více času a úsilí na výrobu nástroje z tohoto materiálu.

Jak tento materiál mění proces výroby?

Materiál do určité míry ovlivňuje optimální proces stavby. Vše začíná tvarováním jak hluboko chcete tvarovat (například pro basové handpany je to potřeba), velikostí polí tónů, důlků atd. Jakmile je nástroj zformován a jde do pece pro žíhání (za účelem stabilizace a vytvrzení materiálu), zjistili jsme, že běžných 400 stupňů Celsia jako u nitridované oceli nestačí.

Ember Steel pro nás funguje nejlépe mezi 550 a 650 ° C! Je opravdu velmi horké. Když troubu otevřete při této špičkové teplotě, kov žhne! Opravdu jako uhlíky v ohni …

Chcete-li vyladit jakýkoli druh nerezového materiálu, budete muset pracovat s větší pozorností k detailům, než když ladíte nitridovanou ocel. Ember Steel je naším největším učitelem v posledním roce, dává nám mnohem více zpětné vazby než jakýkoli jiný materiál a učí nás lépe vyvážit pole tónu a nástroj jako celek.

Je třeba zvážit mnoho různých napětí a aspektů, ale klíčovým prvkem je vyvážení všech napětí v membráně a kolem ní. Z našich zkušeností rozlišujeme dvě nejdůležitější napětí. Nechceme mít velké napětí uvnitř membrány (vnitřní napětí), ale především kolem hranice tónového pole (vnější napětí).

Můžete si představit kůži nebo blánu bubnu djembe, abyste se dovtípili, co máme na mysli. Napětí a tím i frekvenci bubnu zvyšujete utažením lan na okraji kůže, ne někde uvnitř membrány. Vnitřní napětí vytváří slabší zvuk a méně stabilní ladění. Kromě toho, vyladění všech not co nejvíce od vnitřního napětí způsobí, že budou znít mnohem vyrovnaněji dohromady.

Mimochodem, pokud vás zajímá věda o handpanech, podívejte se na článek Jak jsou vyráběny handpany a proč zní tak úžasně a jedinečně.

Ovlivňuje výroba nástrojů z tohoto materiálu cenu vašich nástrojů?

Ne, i když výroba nástrojů od Ember Steel vyžaduje opravdu více času a pozornosti k detailům, udrželi jsme cenovou hladinu stejnou .

Je tento materiál k dispozici pro ostatní tvůrce? Prodáváte shelly?

Ano! Možná nemůžeme vyrobit dostatek skořepin Ember Steel pro každého na světě, a proto jsme cítili, že musíme tyto shelly zpřístupnit dalším výrobcům, aby si více lidí mohlo uklidňující zvuky materiálu Ember Steel vychutnat.

Jako hráč je skutečným privilegiem znát lidi, jako jste vy. Tvrdě pracujete a vždy chcete zdokonalit své řemeslo. Vždy jste dbali na detaily, kvalitu, zpětnou vazbu a návrhy. Stručně řečeno, přátelství mezi mnou jako hráčem a vámi jako tvůrci je pro mě takovou lahůdkou. Znáte mě – chci, aby tento nástroj objevil co nejvíce lidí, naučit se hrát a bavit se s ním.

Mejzlík Handpan Ember Steel Magicpan B Amara extended:


Text: David Charrier

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.