Handpany z nerezové oceli

V poslední době je patrný trend směrem k handpanům z nerezové oceli. Proč používat nerezovou ocel? Jaký je v ní rozdíl? Je lepší, nebo je to jen výstřelek?

S potěšením píšu tento článek s Vojtou Mejzlíkem, výrobcem handpanů z nerezové oceli „MagicPan“. Spojili jsme síly, abychom vysvětlili koncept používání nerezové oceli a odpověděli na některé z hlavních otázek, které v této věci vidíme online.

Co je nerezová ocel?

Slitin z nerezové oceli jsou doslova stovky. Podle definice je nerezová ocel slitina obsahující různé prvky, které poskytují odolnost proti korozi tím, že zabraňují oxidaci obsahu železa. Ve většině nerezových slitin je tímto prvkem chrom. Obsah chromu se může u každé slitiny lišit. Například ta, kterou používám, se pohybuje mezi 12% a 18% chromu.
Hlavní vlastností chromu je odolnost proti korozi a rzi. Oxid chromitý vytváří druh bariéry, která chrání před kyslíky a vlhkostí. Díky tomu je tato slitina nepropustná pro vzduch a vodu.

Jaký je rozdíl od nitrované oceli, která se dosud hlavně používá pro handpany?


Nitridovaná ocel a nerezová ocel jsou zcela odlišné materiály. Z hlediska prevence rzi je nerezová ocel mnohem lepší. Další výhodou je, že na rozdíl od nitridované oceli nebude žádné poškození povrchu „vystavovat“ plášť větší rzi, protože nerezová ocel není jen „ochrannou vrstvou“. Nerezová ocel je velmi odolná proti korozi, což znamená, že váš nástroj bude odolnější vůči různým povětrnostním podmínkám. Nerezová ocel je také velmi odlišný materiál pro práci, nereaguje na kladivo stejným způsobem a je obtížnější s ní manipulovat.

Existuje také mnoho dalších rozdílů, zejména pokud jde o mechanické vlastnosti obou materiálů.
Musí výrobce používat různé nástroje pro práci s nástroji z nerezové oceli? Jak to ovlivňuje proces výroby?

Každý výrobce má k většině procesů svůj vlastní osobní přístup. Ale z mého osobního pohledu nepotřebujete pro práci s nerezovou ocelí různé nebo speciální nástroje. To neznamená, že práce a ladění nerezové oceli je identické s nitridovanou ocelí. Je to ale vlastně úplně jiné. Je třeba říci, že každý výrobce, který se rozhodl vyzkoušet nerezovou ocel, musel přizpůsobit některé (ne-li většinu) svých technik, protože materiál se chová VELMI odlišně. Existuje pro to mnoho důvodů, ale většina spadá do analýzy jejich mechanických vlastností (a to by bylo pro tento článek nudné …)

Jaký je rozdíl ve zvuku handpanu?

Mnoho zvukových vlastností handpanu souvisí s metodami výroby, nejen s materiálem. Dá se ale říci, že celkově má ​​nerezová ocel ve srovnání s nitridovanou ocelí tyto vlastnosti:

Udržitelnost: delší
Slap / tón: jasnější / otevřenější
Amplituda: vyšší
Větší dynamický rozsah
Méně „keramické“

Jsou handpany z nerezové oceli stabilní?

Nestabilní nerezová ocel je mýtus. Stabilita mnohem více souvisí s technikami výroby a schopnostmi tvůrce než se samotným materiálem. To neznamená, že všechny nerezové nástroje jsou stabilní … ale také to znamená, že ne všechny nitridované nástroje jsou také!
Pokud se kterýkoli výrobce rozhodne zkusit vyrobit handpany z nerezové oceli, musí pochopit, jak s materiálem správně pracovat, místo aby do něj jen tepal pomocí stejných technik jako u jiných materiálů. Takto vlastně začaly pověsti o nestabilitě a trvalo nějakou dobu, než se dokázal opak, protože většina lidí byla skeptických.

Vždy je dobré jít za spolehlivým / renomovaným výrobcem bez ohledu na materiál.

Kladívka používaná pro výrobu handpanů
Kladívka na výrobu handpanů

Proč vidíme stále více tvůrců, kteří ji používají?

Může existovat prvek, který sleduje nejnovější trend. Nemůžeme mluvit za každého, ale věříme, že tvůrci chtějí jen vyzkoušet různé možnosti a být schopni nabídnout svým zákazníkům různé zvukové textury. Nerezová ocel je velmi odolná a nabízí skutečné výhody pro ochranu vašeho nástroje v různých podmínkách prostředí. Nakonec můžeme s jistotou říci, že „mýtus o stabilitě“ se ukázal jako špatný a v tomto materiálu vidíme stále více handpanů. Další výhodou může být ladění alternativních harmonických frekvencí pro vytvoření hlubších tónů na menší ploše tónu handpanu.

Jaký je nejlepší materiál pro výrobu handpanů? Nitrovaná nebo nerezová ocel?
Odpověď bude vždy: Záleží na vašem osobním vkusu.
Je nerezovou ocel těžké sehnat? Je takový handpan drahý?

Nerezová ocel je obvykle dražší než běžná uhlíková ocel (záleží však na několika faktorech). Ani nitridace není levná, takže používání nerezové oceli může mít nakonec stejné náklady (nebo dokonce menší, v závislosti na zemi a místních možnostech). Některé slitiny z nerezové oceli jsou běžnější, ale některé jsou mnohem těžší k sehnání.

Druhy nerezové oceli:

Nerezové oceli existuje vícero druhů a krásné na tom je, že každá nabízí jinou charakteristiku jak zvukového projevu. Některé nerezi jsou tvrdší a některé měkčí. Mezi nejčastěji používané patří:

  • ember steel – vyvinutý společností Ayasa, jedná se o tvrdší nerez
  • AISI 430 (1.4016) – klasická měkčí nerez, před nástupem ember steel byla nejpoužívanější
  • 1.4003 – méně častá nerez s nižším obsahem chromu, je tvrdší a výsledný zvuk je více pronikavý a zvonivý

Pozor bych si dával na nerezi z ČLR, například MrPans dodává nerezový materiál, který by měl být ekvivalentní ember steelu, ale svou nestabilitou a měkkostí nedosahuje ani kvalit AISI 430.

Jak se staráme o nerezový handpan?

Toto je nyní důležité: nerezová ocel je mnohem odolnější vůči rzi, ale není vůči ní imunní. Mělo by se o ni starat stejným způsobem jako o všechny handpany, s tím rozdílem, že ho není třeba tak často olejovat / voskovat. Nejdůležitější je otřít ho suchým hadříkem po každém hraní, abyste z něj odstranili veškerou vlhkost / soli. A samozřejmě požádejte výrobce vašeho nástroje o podrobnější pokyny, protože rady se mohou lišit od jednoho k druhému. Více o povrchových úpravách nerezového handpanu najdete taky v článku kreslení na handpan.

Takže … je nerezová ocel jen výstřelek nebo budoucnost handpanů?

Není pochyb o tom, že se jedná trochu o výstřelek, podobným způsobem, jak si popularitu získaly nejnovější handpany Mutanty s mnoha notami. Jsme toho názoru, že tvůrci prostě rádi zkoumají nové možnosti a rozvíjejí nové nápady. Nerezová ocel je jedním ze způsobů, jak to dělají, aby nabídli jinou zvukovou strukturu. Není to budoucnost handpanů, ale rozhodně má své místo.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.