Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes. Zvukový projev byl kratší (schválně s malým sustainem narozdíl od nerezových handpanů) a jaksi tlumený. Stejně takové bylo i hraní. Pokud musíte na svůj nástroj čekat roky, než jej konečně chytíte do rukou, zacházíte s ním s uznáním, respektem a péčí. A to jsou přesně ty vlastnosti, díky kterým by mělo být spojení hráče s handpanem tak vzácné.

Pozn: Text jsem převzal se svolením Marka Zoepfla z PanInverse, s jeho zněním se ztotožňuji.

masova producke handpanu

Staré časy v krátké historii handpanů

Skutečnost, že v ranné době vzniku Handpanů neexistovala žádná sociální média byla v těchto průkopnických dobách velkým požehnáním. Hraní na Hang nebo Handpan bylo něco velmi intimního. Něco bez publika. Přístup ke hře na tyto nástroje byl velmi odlišný ve srovnání s tím jakým způsobem dnes lidé narážejí na virus handpanů.

Dnes je web každý den zaplaven tisíci novými videi a vzory, které na těchto videích slyšíte, jsou z 95 % víceméně stejné. To je nejen škoda, ale také to ve velké míře potlačuje kvality tohoto speciálního nástroje. Musíte porozumět handpanu, abyste na něj mohli hrát tak, aby vystoupily do popředí jeho výjimečné kvality, jeho charakter a jeho jedinečnost a aby se rozvinula jeho pravá síla. Rychlá fascinace nahrávkou je něco úplně jiného než skutečný dotek! Nestačí se naučit rytmus 4/4 – skutečné přednosti mnoha věcí jsou často skryté – handpany nejsou jiné!

Handpan výrobce

Před 10 lety byla průměrná čekací doba na handpan více než rok. U těch nejlepších výrobců handpanů z té doby jste někdy museli být trpěliví 3 roky i déle. To nezměrně zvýšilo očekávání hráčů na tyto nástroje, ale mělo to samozřejmě i své stinné stránky. To, že výrobci a ladiči, kteří do těchto plechových čoček vtloukali život, byli v té době téměř uctíváni, nedělalo všem dobře. Ego některých – výrobců i hráčů – explodovalo. Lákadlo v podobě toho, že se stanete namyšleným a arogantním prostřednictvím celebrit a ‚budete zbožňováni‘, je velké. Nejen v handpanové scéně.

Současný stav trhu s handpany

Trhy, na kterých je rovnováha mezi nabídkou a poptávkou narušená, jsou agresivně propagovány. Díky hromadné výrobě je dnes nabízený sortiment handpanů obrovský – téměř neukorigovatelný. Každý, kdo si chce koupit handpan, je zavalen nabídkami z celého světa. Hromada speciálních nabídek kam se jen podíváte. Možná si myslíte, že ceny prudce klesly, ale není tomu tak!

Vysoce kvalitní handpany dnes stojí stejně jako před 10 nebo 20 lety. Žádné překvapení, když se nad tím zamyslíte. „Dobré nástroje“ jsou vyráběny ručně. Tento speciální a velmi intenzivní proces není jen o řemeslné zručnosti a zkušenostech, ale také o kreativitě a kreativním umění samotném. Obojí má svou cenu – ruční práce i umění. Hodnotu obrazu neurčuje cena použité barvy, ale samotná práce. To je přesně ten případ kvalitních hudebních nástrojů včetně handpanů.

Prémiové nástroje

Ale i sektor vysoce kvalitních handpanů se zdá být stále více nasycený. Na relevantních trzích (např. skupiny na Facebooku) existuje stále více nabídek prvotřídních nástrojů za snížené ceny. Něco, co bylo ještě před pár lety nepředstavitelné. Stále si pamatuji, že jsem sám prodával handpan a během hodiny od zveřejnění inzerátu online jsem měl několik kupujících z celého světa, kteří o něj měli zájem. Problém když jste byl prodejce nebyl někoho najít, ale dát přednost ‚tomu pravému‘ kupujícímu. Není to tak dávno, kdy byly nabídky na prodej Handpan přesně takové!

Cena nástroje z Číny pro porovnání s nástrojem Yishama


Dnes (a i zde mám vlastní zkušenost) můžete nabídnout vysoce kvalitní, opravdu dobrý nástroj za výrazně sníženou cenu, aniž by se několik týdnů objevil jediný zájemce.
Skutečnost, že je zde větší výběr kvalitních nástrojů za férové ceny, je kladnou stránkou současného vývoje trhu – alespoň pro kupující.
Začátečníci, kteří se zajímají o skutečnou kvalitu, o „oduševnělé pánve“, by se rozhodně měli porozhlédnout v tomto sektoru použitých handpanů! Najdete tam skutečné „perly“ za opravdu férové ceny.

Handpany „pro začátečníky“

Mimochodem VELMI pochybuji, že existuje něco jako začátečnické handpany. Zdá se mi, že tento termín byl vynalezen proto, aby bylo možné prodávat špatné handpany. Špatné v tomto případě to znamená především: odfláknutá velkovýroba a masová produkce handpanů!
Zkušení hudebníci mohou produkovat neuvěřitelnou škálu zvuků na JAKÉMKOLIV handpanu. Ale jen kvalitní, dobře vyladěný nástroj ukáže začátečníkovi, kde je skutečná síla a kouzlo handpanů! To zjevně nespočívá v hraní jakýchkoli standardních vzorů, které jsou předváděny stále dokola v kurzech hry na handpan, workshopech, videích nebo handpan školách.

Handpany by měly být společníkem kreativního a obvykle velmi osobnostně rozvíjejícího procesu – a také mohou být.

Pokud ale raději něco kopírujete a raději hrajete jako hráč XY, stačil by vám nejspíše sériově vyráběný ‚handpan‘ za 300 eur. V rukou dobrého perkusionisty znějí i tyto „plechovky“ poslouchatelně…

Podívejte se na další články

Nové druhy handpanů – GuTam, PanGu a GuDong

Pokud sledujete moji tvorbu, tak jste si možná všimli, že celkem rád experimentuju. Vždyť už můj první vyrobený nástroj který si pořídil bosomasér Petr Gacka byl nástroj se spodními tóny a dvěma spodními otvory.

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.