Nejčastější stupnice u handpanů

Pořád nevíte jakou stupnici pro váš nový nástroj zvolit? Stupnice a ladění vám nic neříká, přijdou vám všechny stejně znějící a nebo jste si snad až dosud mysleli, že jsou všechny handpany stejné? 🙂

O tom jak postupovat při výběru stupnice handpanu jsme už psali, zde vám ale uvedu několik nejčastějších stupnic používaných pro handpany – což vám pomůže například pokud budete chtít jamovat a tím pádem zvýšit pravděpodobnost, že narazíte na hráče vlastnící podobně a nebo stejně laděný nástroj – volná improvizace pak půjde sama a můžete spolu nacvičit i několik písniček. A to z vlastní tvorby a nebo podle not!

Předtím než začnete vybírat stupnici si však udělejte jasno v tom, jaký materiál by jste pro handpan preferovali. Ve zkratce to je nitridovaná ocel a nebo nerez či ember steel nerez. Pokud vyloženě nehledáte hlasitější nástroj na busking na ulici, tak já osobně preferuji nerez a nebo ještě lépe ember – tento materiál je velmi zvučný, jasný a dlouho nese tón. Pokud jste jako většina začátečníku, budete tento kouzelně zabarvený zvuk preferovat.

Zdaleka nejčastěji laděnými stupncemi jsou ty začínající od D. Tedy od tónu D ve středu nástroje – na tzv dingu, což je obvykle největší a nejhlubší nota no horní části nástroje. Konkrétně půjde o ladění s názvem D CelticD Kurd. Všechny níže uvedené stupnice jsou molové (minor), což je vzdálenost mezi intervaly jednotlivých tónů. Mol je obvykle (vyjádřeno slovy) temnější, více ponurý nebo „smutný“, kdežto durová stupnice (major) bývá označována jako veselá – jsou to samozřejmě příliš silná slova, která nemohou vystihnout zabarvení zvuku a to jaké emoce v tom kterém posluchači tóny vyvolávají.

D Kurd se skládá z tónů D | A A# C D E F G A. Jedná se o frygijskou stupnici od A nebo o kompletní D aolskou stupnici od D. Je zde jedna křížková nota a jedná se o něco jako přechodový tón, který velmi dobře nejde s tónem E. To řeší D Celtic a nebo D Mystic, kde u prvního zmíněného je vynecháno Ais (A#) a u druhého Mysticu naopak vynecháno E. Vhodným doplněním můžou být spodní hluboké tóny F a G. Evoluci ladění D Kurd popisuji v tomto článku.

D Celtic (Minor / Amara) obsahuje tóny D | A C D E F G A C. Není zde tedy žádný křížkový tón, stupnice je velmi příjemná a nebosahuje tudíž žádné rušivé prvky nebo přechodové tóny. Je tedy vhodná pro začátečníky a nabízí širokou škálu využití při doporovodu u ostatních nástrojů, jelikož se jedná o stupnici která se často vyskytuje v mnohé evropské hudbě. Podobným výborným doplněním by byly spodní hluboké tóny F a G nebo vysoké D a E.

D dur – zvaný také major, Sabye, Asha nebo Ashakiran. Jedná se o durovou, tedy „veselou“, hravou stupnici, ze které může být cítit naděje, optimismus. Popravdě se mi tato stupnice líbí čím dál více a nejspíše ji budu více prosazovat ve svém výběru na rozdíl od mollové stupnice D Minor / Celtic nebo Amara.


C# Amara (Minor/Celtic) je složená z C# | G# B C# D# E F# G# B. Znalým jistě neunikne, že se jedná o D Celtic posunutý o půl tónu níže. Intervaly mezi notami jsou tedy stejné. Pokud na někoho D Celtic působí příliš oposlouchaně, folkově nebo jaksi s historickým nádechem, nejspíše se zhlédne v C# Amaře, která může působit více jako hudba budoucnosti 🙂 Pokud by jsme do stupnice přidali tón A, získáme něco jako C# Kurd, který se však označuje obvykle jako AnnaZiska. Tedy pro C# je to AnnaZiska, pro D je to Kurd a podobně je to jako u D Celtic, který se pro C# označuje Amara. Neuvidíte tedy často spojení jako D AnnaZiska nebo C# Celtic.

E Aegean / Celtic se ladí na E | B D E F# G A B D E. Jedná se tedy pro změnu o o tón výše posunutý D Celtic. Přidáním tónu C získáme E Kurd. Pokud by jsme ale přidali C# (čti: cis), získáme variaci na hluboký B Celtic / Amaru, se kterou by tedy šel E Aegean dobře dohromady, stejně tak jako by ladil s C Aegeanem.

F Minor / Pygmy najdete ho s tóny F | G G# C (C#) Eb F G G# C Eb. Jedná se o unikátní a velmi poutavou stupnici postavenou na molové stupnici od F kde Pygmy je pentatonika – pět tónu vybraných ze stupnice, které se s každou další oktávou opakují. Velmi populární také v hlubokém provedení od F2 – viz slavné až téměř epické Yishama F2 Low Pygmy, na které hraje Kabecao na Velké čínské zdi. Přidáním C# se z Pygmy stává Minor a Low označuje nízké, ne kvuli hlubokému základnímu tónu, ale kvůli hlubším následným tónům G a G#. Normální Pygmy by je tedy vynechalo a šlo by asi nějak takto: F | C Eb F G G# C Eb. Stejně tak by se mohl vyskytnout např D Low Celtic, který by měl basové tóny F G – D | F G A C D E F G A C. Vhodná variace může být také G Pygmy, která jde dohromady s D Kurdem. Díky alternativním harmoniím na dingu budu moci nabídnout i hluboké stupnice jako F2, F#2 nebo G2.

Pár tipů ke stupnicím
Při rozhodování lze provést několik jednoduchých kroků:

  1. Sledujte videa z YouTube a vnímejte vibrace různých stupnic: obvyklý rozdíl je mezi durovou (major) a molovou (minor) stupnicí
  2. Poznejte rozdíl mezi pentatonickou, hexatonickou, diatonickou nebo chromatickou stupnicí:
  3. Pentatonické stupnice jsou jasnější, znějí úžasně, protože harmonické se opakují více než jednou – obvykle se každá nota opakuje ve dvou skládaných oktávách.


Hexatonické (6ti notové) stupnice se obvykle vyhýbají jedné notě, která by vás vytrhla z kontextu. Tato nota je obvykle čtvrtým stupněm stupnice (viz souhra E a A# na stupnici D Kurd a její vynechání u D Celtic nebo Mystic). Patří mezi nejběžnější šestitónové stupnice handpan:

Amara/Celtic Minor (dorian)
Blues (bluesová stupnice)
Equinox (minor)
La Sirena (dorian)
Mixolydian (mixolydian)
Mystic (vedlejší)
YshaSavita (major)

Diatonické stupnice se 7 notami jsou volbou, pokud to s harmonickým a melodickými stupnice myslíte vážně: mají všechny intervaly libovolné durové nebo mollové stupnice a umožní vám studovat a využívat možnosti vašeho nástroje:

Liparské (menší)
Annaziska/Kurd (menší)
Hijaz (frýgická dominanta)
Jibuk (mixolydian)
Romanian Hijaz (dorian #4)
Sabye (lydian)

  • Chromatické handpany, obvykle mutanti, jak se jim říká, jsou pro hráče, kteří potřebují více not, aby se mohli ponořit do různých ladění a nebo režimů. Tyto nástroje jsou velmi užitečné, pokud plánujete hrát s profesionálními hudebníky nebo používat svůj nástroj ve složitých projektech, kde je potřeba více not. Chromatické handpany jsou obvykle dělané na míru, takže se v našem seznamu neobjevují.
  1. Pokuste se mít na Dingu kořenovou notu vaší stupnice: vždy analyzujte ladění, protože znalost tónů a základní noty na Dingu usnadní hraní. Některé verze mají na Dingu pátý stupeň, jako např Hijaz. Ale pak se musíte naučit zacházet s Dingem jako s pomíjivou vedlejší notou, která se řeší směrem ke skutečnému toniku ladění, což je A3. Místo toho, pokud Ding obsahuje kořenovou notu, budete si s ním moci hrát a zdůrazňovat myšlenku celé stupnice.
  2. Naciťte materiál: handpany vyrobené z nitridované oceli DC04 mají plnější zvuk, jasný podtón a dobrou trvanlivost. Nástroje z nerezové oceli jsou zvukově jasnější, mají tendenci ztrácet některé nízké frekvence, protože podtóny zní mnohem čistěji a mají velmi dlouhou výdrž. Zatímco první jsou lepší pro perkusionisty, ty druhé jsou pro jemnější a pomalejší hráče, kteří dávají přednost naplnění prostoru zvukem a méně perkusními rytmy.
  3. Zkuste jich několik: každý hráč má svůj vlastní pocit z nástroje. Jako pro každý nástroj, každý má své preference a spojuje se spíše s jedním nástrojem než s jiným.
  4. Požádejte o radu kolegy hudebníky: věnujte čas hudebníkům, které znáte, abyste porozuměli, jaké jsou možnosti rozsahu nebo hudebního žánru, který vás zajímá.
  5. Zeptejte se mě: rád vám poradím na základě vlastních zkušeností jak s hudbou tak s výrobou handpanu.

Podívejte se na další články

Nové druhy handpanů – GuTam, PanGu a GuDong

Pokud sledujete moji tvorbu, tak jste si možná všimli, že celkem rád experimentuju. Vždyť už můj první vyrobený nástroj který si pořídil bosomasér Petr Gacka byl nástroj se spodními tóny a dvěma spodními otvory.

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.