Jak se vyrábí handpan?

Chcete proniknout do tajů výroby tohoto magického nástroje? Zajímá vás proces výroby handpanu a chcete vědět co obnáší vyrobit jeden takový železný nástroj? V tomto příspěvku vás provedu svým vlastním procesem výroby handpanu.

Varování: Pokud se rozhodnete pustit do výroby, protože by jste si chtěli jeden udělat sami pro sebe – musím vás upozornit že vás celý tento proces, obstarání nářadí, odhlučněných prostor (při tepání penumatickým kladivem je hluk nad 130dB) atd bude stát asi jako nákup 10-20 nových nástrojů. A nejspíše vás váš první vyrobený kousek ani moc těšit nebude. Výroba handpanu je defakto řemeslo a ze své zkušenosti můžu říct že tomu, co se ve skutečnosti s plechem děje a jak ho správně formovat začnete zjišťovat tak po 20-30 vyrobených kouscích, tisíci hodinách v dílně a nebo roku práce. Výroba hanpanu není jen ladění, je s tím spojena spousta dalších úkonů jako povolování a utahování kruhů, dílčí práce s plechem a vyžaduje to určitou manuální zručnost – ne každý se tomu lehce naučí. A na závěr, proto aby jste handpan mohli vyrábět ho musíte milovat, musíte mít rádi tento nástroj a zvuky které vydává a především neuspějete, pokud to budete chtít dělat jen pro peníze – tento nástroj stejně jako mnoho dalších by měl přinášet radost, duchovní poznání, uklidňovat, navozovat příjemnou atmosféru a to jsou také ty důvody, proč handpany vyrábím.

A teď k procesu výroby:

Dříve jsem si zkoušel obstarávat sám rovné plechy, protože jednou z možností jak si vyrobit základní tvar handpanu je kompletně ruční výroba – tedy vybouchání kopule z rovného plechu kladívkem a nebo za použití velké železné koule viz obrázek níže. Pár jsem jich takto vybouchal, ale vzhledem k tomu že vytvarování jedné zabere cca 8 hodin velmi intenzivní a extrémně náročné fyzické práce (ano, opravdu nechcete druhý den jít dělat to samé, jen protože potřebujete i spodní část nástroje:-) ) a byly to moje začátky, kdy se klidně mohlo stát že onen nástroj prostě někde prasknul, něco nešlo naladit (nicméně to se může stát pořád a také se to pořád děje) – tak jsem zvolil cestu už koupených základních tvarů a to jak kovotlačitelsky vyrobených (na soustruhu) a nebo hlubokotažených, tedy lisovaných kopulí.

Koule pro výrobu kopule handpanu
Koule pro výrobu kopule / základního tvaru handpanu

Jakmile máme tedy kopuli, volíme stupnici kterou na nástroji budeme mít. Pro tento článek jsem zvolil univerzální a běžné nástroje v ladění D – MysticD celtic a provedu vás výrobou těchto nástrojů od začátku až do konce.

Na kopuli tedy rozmístíme šablony tónů. Za určením přesných velikostí stojí také pár desítek hodin experimentování, i když ty univerzální se dají najít na internetu, každý výrobce handpanů má svůj styl výroby a používá nebo preferuje jiné poměry stran a například i jiné velikosti dimplů – což jsou ty malé důlky uvnitř. Více se rozdlílnosti handpanů věnuji v článku kde koupit handpan a do jakého nástroje (ne)investovat.

šablony notových polí

Jakmile máme šablony rozmístěné, začneme s výrobou oněch malých důlků – tedy dimplů. Nakreslíme si jejich polohu a jdeme je lisovat.

příprava na lisování dimplů handpanu

Obreslené dimply.

Formy pro lisování dimplů na handpanu
Formy pro lisování dimplů na handpanu.

Nyní přikročíme k samotnému lisování dimplů. Je potřeba znát správný tlak jaký si můžeme k danému materiálu dovolit – moc málo a dimpl bude nevýrazný, moc velký tlak nám zase prorazí plech a můžeme pak celou kupoli rovnou vyhodit.

Lisování dimplů na handpanu.

Po vylisování (ne všechny se dají lisovat a některé je pořád lepší vyklepat ručně) všech dimplů vypadá kupole asi takto:

handpan v ladících kruzích

Nástroj stáhneme do pevných masivních kruhů a i když se může zdát, že už je téměř hotový, před námi je ještě cca 90% práce, ne-li víc. Kopule je připravená na předtvarování základních dispozic a čeká jí tisíce a tisíce úderů pneumatickým kladivem a gumovou palicí.

Handpan prodej a výroba magicpan u mejzlík handpan
tónová pole handpanu
Po pár hodinách práce vypadá předtvarovaný nástroj zhruba takto na obrázku výše. Následuje úprava pružnosti notových polí, dorovnání, obrýsování, vyhlazení, další dorovnání a zvýraznění tónových polí. Výsledek vidíte na obrázku níže, kde je nástroj připravený už na ladění.
handpan položený na ladících kruzích

Až na barvu se nám může vizuálně zdát že máme hotový handpan, že? Ale asi by jste s ním nebyli příliš spokojení jakožto s kvalitním nástrojem, zní totiž asi takto:

Pnutí v notových polích totiž není takové jaké by mělo, jednoduše není „vyladěné“. Proto nás teď čeká několik hodin práce, tisíce úderů pomocí kladívka a před námi je naladění celkem 10×3 = 30 přesných frekvencí na tomto nástroji. Ano, protože každý tón je složený ze základní frekvence (fundamentální), oktávy a kvinty. Což je také důvod proč handpany zní tak dobře – protože rozezvučením jedné plošky máte tři harmonické frekcence v poměru 1:2:3.

Pro představu toho, do jakého tvaru je třeba dostat membránu notového pole je možné si představit tvar brambůrku pringles. Pokud máte po ruce handpan a ten má naladěné tyto tři základní frekvence mělo by to být patrné i z tvaru každého notového pole. Při ladění handpanu se můžeme setkat i s alternativními harmonickými na notových polích.

Samozřejmě platí, že když se snažíte naladit klepáním jednu ze tří frekvencí, rozhodí se dvě zbývající frekvence a tak pořád a pořád dokola – to je vlastně ono umění ladění a především zkouška trpělivosti. Nikdy se to nedá usnadnit, zautomatizovat nebo obejít, ladění každého tónu je svým způsobem výzva. (A teď už vím, proč mě jako malého fascinovalo velké staré rádio u babičky, kde jste zmáčknutím jednoho tlačítka „vymáčknuli“ jiné už stisknuté tlačítko a naopak 🙂 ).

Princip tvaru notového pole handpanu
Princip tvaru notového pole handpanu

Takže po „vytepání“ těchto tvarů a za pomocí ladičky (pro určení přesné frekvence), nastolení ideální komprese v tónových polí (tím určujeme znělost membrány od vytahané až po napnuté a silně perkusivní, zvukově pronikavé), dostaneme zvuk asi takovýto:


Už jsou slyšet základní tóny stupnice, ale pořád to tak nějak není ono, že? Je to ze dvou důvodů – nástroj je upnutý v ladících kruzích, tzn nemáme spodní polokouli jako rezonátor a za druhé pracujeme se surovou nerezovou ocelí. Takto vyladěná kupole je totiž připravena na vypálení do pece. Toto vypálení uvolní stresové pnutí které jsme způsobili tvarováním a laděním, ale také zesílí a vyhraní výsledný zvuk (podle osobního odhadu cca o 50%). To znamená, že po vypálení a přiložení spodní polokoule budeme mít hotový a znělý nástroj? Ani zdaleka, a to protože po vypálení se uvolní pnutí a veškeré ladění co jsme provedli se nám rozhodí! Hned si ukážeme jak takový nástroj po vytažení z pece zní (a vypadá).

Je to celkem hrůza co? Už jsme měli naladěný nástroj a teď celé znovu? Téměř 🙂 Odměnou nám však bude stabilní a mnohem zvučnější ladění. Výsledek zase po pár stovkách, nebo tisíci úderech:

Už jsou jadně rozpoznatelné základní tóny a alikvóty. Nicméně finální zvuk získáme až po slepení, kdy budou obě části pevně držet k sobě a zvuk bude moci rezonovat v celém objemu vnitřního prostoru handpanu.

handpan sevřený ve svorkách pro zaschnutí lepidla

Po slepení nástroje se nám obvykle ladění zase trošku posune, obvykle to dělám tak, že hned po nasazení svorek se snažím nástroj – doklepnout (ano, i zevnitř) tak aby co nejlépe zněl – prostě nesnesu pocit, že mám slepený nástroj a ten hraje falešně. Díky svorkám je to samozřejmě obtížnejší, a zbytek se musí dodělat až po zaschnutí lepidla po několika dnech (zkušenost je i taková, že už slepený handpan prostě nešel doladit – zevnitř se opravdu nedá vyvinout taková síla jako v ladících kruzích a můj rekord je natřikrát rozdělávaný a znovu slepovaný nástroj – vše samozřejmě z cca týdenním odstupem po zaschnutí lepidla 🙂 ). Takže pár dnů vydržíme a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat:

Jakmile je finální handpan hotov, můžou se na něm provést dodatečné estetické úpravy, jako je pokreslení povrchu handpanu, přidání bočních gumových nebo provázkových okrajů atd.

Dodatek: O prázdninách zde byla i místní televize – Infokanál JIK a notočila krátký příspěvek o netradičním řemesle, výrobě handpanů Magicpan:

Pokud vás zajímá více: místní výrobci handpanů v České republice a na Slovensku nebo seznam hotových nástrojů v handpan shopu.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.