Jak se na handpan hraje

Když si poprvé vezmete handpan do rukou, je toho opravdu hodně k prozkoumání.
Handpan je ocelový rezonanční nástroj původně vyráběný jednou švýcarskou společností. V současné době existuje stovky výrobců tohoto výjimečného nástroje po celém světě.

Základy hry na handpan

Hudební teorie je obzvláště důležitá pro hráče handpanů, aby získali znalosti o tom, jak fungují stupnice, jak vytvářet akordy a jak hrát s jinými hudebníky.

Je těžké naučit se hrát na handpan?

Naučit se hrát na handpan není těžké, protože na hraní je méně not než u většiny ostatních nástrojů. Přidejte k tomu použité stupnice a je těžké zahrát špatnou/falešnou notu. Základní smysl pro rytmus bude užitečný, ale lekce hraní na handpan jsou levné a velmi dostupné. Dobrým hráčem na handpan se můžete stát velmi rychle.

Jak dlouho trvá naučit se hrát na Handpan?

Stát se „dobrým“ hráčem na handpanech lze dosáhnout za pouhých 20 hodin tréninku. Pro některé je překvapivé, že pokud se učíte a procvičujete správným způsobem a absolvujete lekce handpan pro začátečníky, bude těchto 20 hodin nejdůležitější dobou hraní na váš handpan. Pokud míříte výše, virtuozní hraní na handpan může vyžadovat hodiny tréninku denně po dobu několika let.
Nepotřebujete ani vlastní nejlepší handpan. Pokud každý den můžete investovat alespoň 45 minut do učení se hraní na handpan po dobu pouze jednoho měsíce, budete ohromeni, jakým dobrým hráčem se za tak krátkou dobu stanete.
Neznamená to, že po pouhých 20 hodinách hraní se z vás stane nejlepší hráč na handpan, ale budete ohromeni pokrokem, jakého dosáhnete. Více se dozvíte v článku jak se ne-stát profesionálním hráčem na handpan.

Určení not na handpanu

Žádná lekce o handpanu vás nenaučí, jaké noty na vašem vlastním handpanu jsou. Pokud to však nevíte, stojí za to to zjistit.
Noty budou obvykle nastaveny ve formátu uvedeném níže, s výškou tónu v pořadí podle čísel, umístěných zleva doprava, zezadu dopředu [jak hrajete]
Obrázek je pouze jedním z několika příkladů stupnice.

D Celtic stupnice handpanu
Stupnice D Celtic jdoucí od prostředního tónu D – A C D E F G A C

Pomocí levného digitálního tuneru nebo aplikace na chytrém telefonu (tuner) snadno zjistíte, jaké noty máte na handpanu. Každou notu můžete identifikovat a současně zkontrolujete, zda některá nota není rozladěná.
Rozladěné noty vám nepomohou v procesu učení se hry na váš nástroj.
Jakmile víte, jaké poznámky máte, měli byste být schopni určit jejich měřítko. (Opět, pouze pokud to ještě nevíte)

Základní lekce hraní na handpan


Než se začnete učit na svůj handpan, je třeba zvážit několik zásad.
⦁ Jak se správně posadit
⦁ Jak umístit handpan
⦁ Použijte váš klín nebo stojan na handpan
⦁ Kam udeřit do notového pole

Začínat správně vám zabrání naučit se špatným návykům, které lze snadno získat, jakmile začnete hrát.
Dobrým příkladem toho by byl samouk kytarista, který drží akord nesprávnými prsty. Snadné akordy budou dosažitelné, ale v době, kdy se začne učit složitější akordy, je obtížné jich čistě dosáhnout díky špatným zvykům.

Dobré techniky hraní na handpanu

Pokud neustále hrajete špatnou technikou, může to na začátku znít dobře, ale později se budete jen těžko zdokonalovat. Nehrajte jen palcem, používejte polštářky prstů – jsou jemnější a úder je citlivější.

Vaše hrací pozice na handpanu

Nejčastěji najdete hráče hrajícího na handpan v sedě. Ale je také možné hrát na handpan ve stoje.
To nakonec závisí na vašich osobních preferencích nebo okolnostech, kde cvičíte nebo hrajete.

Poloha handpanu – přední nebo zadní?

Jednou z hlavních otázek ohledně handpanu je ta, která strana je přední a která zadní. Možná vás překvapí, že toto je dost velký důvod k tomu, abyste měli úplného průvodce, jakým způsobem zahrát handpan.

Měli byste hrát na Handpan na klíně nebo na stojanu?

Toto je opět osobní volba nebo okolnost. Nejlevnější možností je samozřejmě hraní na handpan na klíně. Můžete však upřednostňovat hraní ve stoje, když nebudete moci dostatečně pohodlně hrát po určitou dobu vsedě. V takovém případě možná budete chtít zvážit možnost stojanu na handpan.
Pokud uvažujete o koupi stojanu na handpan, postupujte opatrně. Existuje několik velmi drahých možností, které vám neposkytnou více než mnohem levnější možnosti.
K dispozici jsou speciální stojany na handpany, ale běžně se používají také stojany na bubínky. Existuje lehký hliníkový nástavec od Amazonu, který je dostatečně lehký pro přenositelnost, ale také má dostatečnou hmotnost, aby poskytl vašemu handpanu opravdu pevný základ. Má také výškové nastavení, aby vyhovovalo hře v sedě nebo ve stoje.

Začátek hraní a překvapující noty

Skutečným základem toho, jak udeřit na handpan, je představit si, že je příliš horký na dotek. Jako byste zkoušeli spodní část žehličky na prádlo, abyste zjistili, zda je horká.

Úder palcem nebo prstem, který okamžitě uvolníte, když zasáhnete nástroj, uvolní největší rezonanci a neztlumí notu.
Samozřejmě, že ztlumení se stane součástí vašeho hraní, když budete cvičit pokročilejší techniky hraní na handpan, ale zatím začněte s jednoduchými ťukajícími pohyby.
Existuje spousta lekcí jak v kurzu pro začátečníky, tak v těch pokročilejších, když postupujete v rozvíjení své úderné techniky a různé zvuky, kterých můžete dosáhnout pomocí drobné variace.

Naučte se základní rytmy na handpanu

Nejběžnějším rytmem v hudbě je rytmus 4/4 nebo časový podpis. Toto je rytmus, který zde nejčastěji budete poslouchat v obecné hudbě. Je to skvělý začátek
Rozvíjení dovednosti schopnosti zahrát základní rytmus na váš handpan vám pomůže pokročit ve vašem učení.
Jaký je význam rytmu v hudbě? – Rytmus může hrát zásadní roli při udržování tónu nebo melodie, která plyne v písni. Diktuje tempo hudby, pomalé nebo rychlé. Schopnost střídat rytmy může také ve skladbě vyvolat drama a efekt.
Můžete také vytvářet arytmickou hudbu. Než to ale opravdu zvládnete, musíte pochopit rytmus a umět hrát nějaké základy.
Jakmile si osvojíte některé základní rytmy a trochu si je procvičíte, budete moci experimentovat mezi lekcemi a aplikovat to, co jste se naučili, na vyzkoušení různých postupů not. Podívejte se také na článek jak dlouhodobé hraní na handpan ovlivní vaši fyziologii a jak předejít problémům díky správnému držení těla.

Jak alternativní ruční technika může zlepšit vaši hru

Schopnost hrát na handpan oběma rukama, střídavě, přičemž každá ruka pracuje nezávisle na druhé, může být něco, co si budete muset trochu více procvičit.
Každý až na výjimky má dominantní ruku, ať už levou nebo pravou, a proto vyzdvihuji trénink pro svoji nedominantní stranu. Můžete to udělat obrácením některých cviků. Bude to stát za tu námahu.

Pokud jste již někdy hráli na perkuse, nebo konkrétně na bicí, nebo dokonce, když jste někdy v určitém okamžiku „bubnovali“ spolu s Philem Collinsem, můžete mít základní alternativní a nezávislou koordinaci rukou, která vám pomůže.

Naučte se některé základní alternativní ruční techniky. Počínaje 4/4 rytmy si zvyknete hrát, doleva, doprava, doleva doprava. Odtamtud můžete vyvíjet různé rytmy a tóny a vylepšovat svou techniku ​k vytvoření složitějších rolí.

Používání základů ke zlepšení techniky alternativní ruky

Jakmile začnete hrát melodie, nebo dokonce vytvářet své vlastní melodie a chcete je předvést svým přátelům a rodině, pak se dostane do popředí slabost v jedné nebo druhé ruce.
Použití základů může pomoci tuto nerovnováhu překonat. Nakonec to, že jedna vaše ruka je lepší než ta druhá, je jen ve vašem mozku, který instruuje vaše ruce. Úkolem nyní je přesvědčit váš mozek, že jsou si rovny.

Začněte se holit méně dominantní rukou nebo si takto češte vlasy nebo čistěte zuby.

Zlepšete koordinaci své nedominantní ruky

U bubeníků se říká, že hráč je jen tak dobrý, jak je dobrá jeho slabší ruka. Je téměř instinktivní používat svou dominantní ruku pro bezmyšlenkovité úkoly každý den. Zkuste změnu! Zpočátku to bude obtížné, ale během několika dní, pokud to uděláte, váš mozek naváže spojení a uvědomí si, že musí vysílat lepší signály této ruce, která nyní plní úkol, který nikdy předtím nedělala.
Během týdne od provedení tohoto jednoduchého úkolu za pouhou minutu denně vaše méně dominantní ruka dobije schopnost dominantní ruky.
Schopnost hrát rovnoměrně, pokud jde o rychlost a pohyb techniky úderu, je zásadní pro to, abyste se stali lepšími než průměrní hráči na handpanech. A když se naučíte tuto základní lekci jako začátečník, získáte při zdokonalování plynulejší přechod na složitější techniky.
Pokud se cítíte opravdu statečně, zkuste vytvořit melodii svou dominantní rukou a jakmile ji zvládnete, přepněte na druhou ruku. pro začátek to bude složité a budete se cítit jako mimozemšťan, ale pokračujte, dokud to nebudete moci hrát se stejnou jistotou, jako to bylo s první rukou. Slibuji, že to nebude trvat dlouho.
Hraní akordů – Překvapující 2+ noty současně. Když?

Akordy vytvořené úderem na 2 nebo více tónů současně mohou a budou znít skvěle a poskytnout skutečnou hloubku melodím, které vytvoříte na handpanu. Začátečník může hned od začátku najít a hrát krásné znějící akordy.
Většina handpanů zakoupených začátečníky bude mít 7,8 nebo 9 not. Pokud náhodou máte nástroj s více notami, můžete prozkoumat a objevit více variant akordů.

Experimentujte s hraním akordů na handpan

Nejlepší způsob, jak najít akordy na vašem handpanu, je experimentovat s hraním dvou nebo více not, s jednou nebo oběma rukama současně a poslouchat. Nedělejte si starosti s názvem akordů ani s tím, v jaké stupnici jsou. Vaše ucho vám napoví, zda to funguje, nebo ne.
Pokud vám to nezní dobře, nebude to znít dobře ani pro vaše publikum. Pokud ano, zkuste si to zapamatovat a experimentujte s tím, jak se to projeví ve vaší melodii.
Je možné, že můžete hrát akord, který nezní skvěle nebo nevyvolává trochu napětí pro dramatický efekt, ale můžete vyzkoušet, že jde o pokročilejší techniku, která vůbec není nutná.

Něco, s čím se na lekcích handpanů můžete setkat, je „akcent“. V podstatě hraní akcentu v hudbě na téměř každém nástroji je technika vytváření důrazu na notu. Silnější, měkčí, kratší a delší jsou některé základní příklady a je nejjednodušší je použít k vysvětlení.

Nejlepší způsob, jak se naučit Handpan

I když můžete hrát na svůj handpan sami a můžete se učit sami, jak budete postupovat, ze všech výše uvedených sekcí jste mohli vidět, že získání základních instrukcí od začátku vám pomůže postupovat a stát se lepším hráčem v pouhých 20 hodinách.
Díky jedinečnosti tohoto ručního nástroje budete schopni vytvářet úžasné zvuky bez jediné lekce. Ale je důležité, pokud se chcete vyvinout v dobrého hráče na handpan, absolvovat alespoň lekce pro začátečníky, jen abyste pochytili ty nejzákladnější techniky, abyste zjistili, že váš handpan vám může dát mnohem víc, než můžete objevit sami.

Pokud máte zájem zdokonalovat se ve hře, podívejte se na kurzy hry na handpan, které probíhají jak reálně buď ve skupinách, individuálně, nebo dokonce online.

Pokud vás zajímají informace kde koupit handpan, tak aby jste skutečně neprohloupili, tak si přečtěte tento nový článek.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.