Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.

Handpan je ruční práce s kovem, dala by se přirovnat ke umělecké kovotepecké disciplíně a má blízko k pasířství. Z historie víme, že jde o velmi mladý hudební nástroj. A právě tím byla kdysi dána jeho cena. Když PANArt jako první vyrukoval s hangem, uvedl jej na trh s cenou 400 franků. Ta cena odpovídala asi 10-12 tisícům a o první handpany, až do doby než se staly virálními díky Hang Massive nebyl zase takový zájem. První Hang jste mohli koupit na festivalu, bez ručně psaného dopisu PANArtu (podle kterého si vybral, zda jste vy ti vhodní a podle toho se Felix se Sabinou – tvůrci Hangu, rozhodnou, zda vám Hang vůbec prodají) a bez dlouhé čekací doby (na první hangy se čekalo po boomu i dva roky).

Dnes se doba změnila, nabídka převyšuje poptávku a doba drahých handpanů je pryč. Onoho boomu totiž využili první výrobci handpanů a jelikož nebyla konkurence a poptávka byla obrovská (sám jsem v roce 2010 obepsal několik výrobců abych zjistil, že na handpan buď nemám a nebo budu muset dlouhé roky čekat) tak si mohli cenu defakto určovat sami. Jak PANArt tak ostatní prvovýrobci nasadili laťku někde kolem 2 tis euro a nebo i výše. Dodnes se to snaží držet manufaktury jako Harmonic Art, jejichž výrobky můžete koupit na kytarách.cz od 50-80tis Kč – jen za nástroj s horními tóny.

Levné Handpany

Dnes už se handpany vyrábějí masově v Číně a nebo v Iránu. Jsou zde k mání za cenu od 200-300 dolarů. Cena za takový levný handpan tedy může být ve finále 5-15tis Kč. Sám jsem měl několik v ruce a odpovídají této ceně. Problém je, že si je nemůžete osobně vyzkoušet, defakto kupujete zajíce v pytli a může vám dojít něco, co opravdu nechcete. Některé z těchto nástrojů nemusejí být vyloženě špatné, můžou být naladěné správně včetně všech harmonických tónů, ale na nástroji se může objevit nějaký tón, který nebude úplně povedený, který vám bude později kazit dojem z dobře provedeného nástroje. Můžete také objevit bazarové handpany známých značek, je vhodné si takové nástroje ozkoušet osobně kvůli možnému rozladění (ať už vzniklé hraním nebo poškozením), případně se jít na takový nástroj podívat s někým kdo už handpan vlastní a rozumí jim, aby vám pomohl posoudit kvalitu nástroje.

Plus:

  • Nízká cena

Mínus:

  • Kupujete zajíce v pytli
  • Takřka nemožné přeladění a případná oprava
  • Nepředvídatelné estetické zpracování

Střední cesta – cenově dostupné handpany

Do této kategorie bych zařadil ověřené výrobce z Evropy. Takový nástroj můžete pořídit od 800-1500 Eur (20-35tis Kč). Nástroj bude ve většině případů stabilní, kvalitně provedený a nepřeplácíte. Vždy nakupujte přímo od výrobce a neplaťte překupníka, vyjma případů kdy se vám nabídne někdo, kdo se zná přímo z výrobcem a je schopen garantovat určitý servis.

Plus:

  • Přijatelná cena
  • Servis, doladění, opravy
  • Přiměřená kvalita

Mínus:

  • Za nadstandard v podobě mutantů a nebo nástrojů s více tóny si připlatíte, ale to není snad ani mínus. Více tónů zvyšuje rozsah a možnosti hry.

Drahé handpany

Tuto kategorii bych rozdělil na dvě dílčí podkategorie

Legendární značky

Jsou to totiž jednak cenově ne tak dostupné handpany světoznámých značek a defakto nyní už legendárních výrobců jako je Yishama a Omana (dělá krásné tepané nástroje s dračí kůží). Na tyto nástroje hrají přední světoví hráči jako Kabecao a třeba takovou F2 Pygmy v provedení 17ti tónů pořídíte za 100tis Kč. Jenže takový nástroj nepovažuji za drahý (přesto, že bych si ho sám nemohl dovolit) – dostanete tolik tónů jako by jste měli na dvou nástrojích současně a navíc od výrobce, který má už určitou historii a značku známou v handpan komunitě. Tato cena odpovídá náročnosti nástroje – ano, dělat ding v F2 opravdu není tak snadné jako dělat klasický D3 Kurd a přidávat spodní tóny ve velkém množství zvyšuje diametrálně náročnost výroby. Mezi takové nástroje se řadí i supermutanty obsahující 20 a více not od jihoamerických výrobců jako Mudra nebo portugalského DugiMago nebo Leaf či TaoPan z Německa – všichni tito mají jedno společné, jedná se o světoznámé výrobce vyrábějící 8 a více let. Pokud tyto nástroje nekoupíte na bazaru (Swap and Sale), jedná se především o zakázkovou výrobu a každý kus bude unikát.

Plus

  • Zaručená kvalita
  • Originalita
  • Máte legendární značku

Mínus

  • Daný výrobce nejspíše nebude lokální
  • Vysoká cena

Rádoby drahé handpany

Tito výrobci se snaží stále těžit z lidské nevědomosti a dojmu, že handpany jsou nedostatkové zboží. Většinou se nejedná o ničím originální nebo vyjímečné či zajímavé kousky a budou vám je nabízet ve standartních laděních jako je D Kurd, D Celtic v provedení 8 nebo 9+1 bez spodních tónů. Kvalita bude odpovídat kvalitě handpanů ze střední třídy, ale cena bude přemrštěná – považuji nástroj od 35tis Kč a výše v provedení 8+1 za předražený.

Plus:

  • Standartní kvalita
  • Rádoby známá značka (je to vlastně plus?)

Mínus:

  • Vysoká cena neodpovídající hodnotě co dostáváte
  • Pokud koupíte přes přeprodejce tak nemožnost opravy a nebo doladění

Pokud čtete tyto řádky, můžete se rozhodnout zvolit zlatou střední cestu v podobě lokálního výrobce a kontaktovat mě. Pak nemusíte platit o 20tis Kč nebo více za stejnou kvalitu, kterou můžete dostat v podobě ručně vyrobeného MagicPanu dělaného v ČR. Jako novinku nyní dělám i ručně tepané nástroje s dračí kůží, o kterých bude již brzy článek – a pořád to bude levnější ale přitom řádově unikátnější než rádoby drahý obyčejný handpan.

Proč moje handpany nestojí 40, 50 nebo 60 tisíc Kč?

Je to jednoduché – protože vyrábím handpany pro lidi a proto, aby se na ně hrálo. Bylo by to pro mě samozřejmě výnosnější, ale proto to nedělám! Mít nástroje za takové ceny by znamenalo, že by mi jich tu spoustu leželo ladem a nástroj by si mohl dovolit jen málokdo. Takže handpan by mi tu ležel měsíc, dva tři nebo rok než by přišel někdo vyvolený kdo má dostatek financí si ho koupit – víte a já bych i celkem pochyboval, že by na něj pak takový člověk vůbec hrál. Znám to ze své zkušenosti kdy jsem dlouhou dobu toužil po handpanu a byl prostě nedostupný, jak výrobou, tak cenou. A za tu dobu jsem potkat mnoho lidí co si přejí hrát, ale finanční možnosti jim to nedovolují, proto jsem zvolil tuto filozofii.

Přirovnání

Jezdíme pravidelně na dovolenou na jedno krásné místo do dřevěného srubu – majitel kdysi prodal své zahradnictví, aby se mohl věnovat tomuto byznysu, což znamená že okolí srubu je opravdu vznešené – rybníček, spousta druhů stromů, skalky a vše na srubu si opravuje a dělá sám. Pobyt v sezóně není nejlevnější, ale mimo sezónu to jde. Na tomto místě vyrost nedávno luxusní čtvercový dům s bazénem a saunou, takový bez duše, hranol a pěkně studený. Tento nový dům se také pronajímá a v sezóně stojí dokonce 2x tolik co pobyt ve srubu.

Když jsme se majitele ptali, jestli o tom ví, řekl že ano. Ale jeho filozofie je, mít ubytování dostupné, tak aby bylo „pořád plno“, než si nasadit vysoké ceny a mít tam někoho třeba jednou za měsíc. Jeho dřevěný srub je dělaný a udržovaný srdcem a s láskou (i když je to dřina), čtverec je chladný, postavený pro zisk.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Stojany na handpan

Vzhledem k tomu, že stojan je základní příslušenství k handpanu a může otvírat nové hráčské možnosti, domluvili jsme se s mým kamarádem, mimo jiné tvůrcem string artu, Patrikem, že je začneme společně vyrábět