Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Dotaz

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich? Jak mám vědět, kterou tloušťku si vybrat pro svůj nástroj?

V tomto článku se pokusíme poskytnout náš pohled na toto téma. Po letech experimentování s těmito dvěma tloušťkami na různých typech oceli se podělím o výsledky.

magicpan handpan mejzlik aeolian

Můj způsob

Dnes při výrobě MagicPanů převážně pracuji s nerezovou ocelí, používám jak 1,0 mm, tak 1,2 mm v různých složeních. Používám jak ember steel v tloušťkách 1,0 a 1,2mm, tak nerezovou ocel 1.4003 tloušťky 1,2mm a klasickou nerez AISI430 s tloušťkou 1mm – více v článku výroba handpanu a výběr materiálu.

Proč používám obojí a v různých kombinacích? Zde je důvod této umělecké volby.

  • 1,0 mm – dává více kvetoucích podtónů. Zvuk je o něco „ostřejší“ a může více připomínat hliněný zvuk oblíbené nitridované oceli, o které se běžně říká, že zní více jako vypálená keramika než kov.

Někteří hráči mají rádi silný zvuk 1,0 mm oceli. Může velmi snadno zaplnit prostor, ve kterém hrajete, s přesahy, které přitahují lidské ucho.

V přírodě mají vysoké frekvence delší vlnovou délku. Proto je lidské ucho snáze zachytí na dálku. Díky silné hlasitosti v podtónech je lidské ucho detekuje z větší vzdálenosti a přitahuje posluchače, aby se přiblížil k hráči a nástroji. Tato kvalita je skvělá pro buskery, kteří chtějí přilákat chodící publikum na ulici.

Tato ocel je úžasná pro ruční pánve s vyššími i nižšími tóny, tedy od A3 dingu a vyšší, zejména pro menší pánve pro velmi vysoký rozsah, stejně jako jsou pánve s G3 dingem a vyšší. Podívejte se na kompletní přehled stupnic handpanů.

  • 1,0mm mám kromě materiálu ember steel také v provedení AISI430 a je dostupná ve verzi točené na soustruhu, která dokáže nabídnout silnější zvuk dingu (je na něm více materiálu, větší tloušťka). Tento nástroj je velmi citlivý na dotek, ale nedokáže hrát tak hlasitě.
  • 1,2 mm – má hlubší tón, klade větší důraz na základní tón, tato kvalita je opravdu skvělá pro vnitřní hraní, meditativní hraní, intimní hraní nebo malý domácí koncert.

Zvuk je dle mého názoru teplejší a sustain (dozvuk) základního tónu je větší než 1,0mm. Nástroj díky druhu nerezi 1.4003 dokáže být hlasitý i citlivý na dotek, tato nerez má zvonivou charakteristiku. I když podtóny jsou spíše krásnou ozdobou pro hluboký základní tón – proto tuto ocel používám spíše pro středně a výše laděné handpany, počínaje C#3 dingem a nejvíce v D3.

Výroba handpanů v 1,2 mm je MNOHEM delší a těžší práce. Formování, tvarování a ladění může trvat dokonce dvakrát tolik času než výroba handpanu z 1,0 mm oceli.

Delší pracovní doba ovšem hned neznamená i lepší nástroj.
Je to věc volby zvuku hráčem, proces stavby je delší, protože existují zcela odlišné metody formování a ladění nástroje.

Závěr

Nakonec vše závisí na preferencích hráče.

Obvykle doporučujeme zvolit 1,0 mm pro vyšší rozsahy stejně tak i pro níže laděné nástroje. Tloušťka materiálu ovlivňuje fyzickou možnost umístění tónů a na tloušťce 1,2mm se pohybujeme od C# dingu a výše – je tedy vhodná pro standartní stupnice jako je Celtic nebo Kurd, ale už se nehodí pro mutantní handpany, které vyrábím jen z 1mm nerezi.

Nerez 1,2mm v provedení 1.4003 dokáže být hlasitá, má silný středový ding a krásně zvoní. 1,0mm naproti tomu může nabídnout širší spektrum tónů od hlubokých basů až po velmi vysoké tóny.

Slyšet rozdíl mezi těmito dvěma tloušťkami přes reproduktory nebo dokonce sluchátka je velmi velmi obtížné.
Nejvíce si to všimneme při hraní, jak se zvuk dotýká našich uší a jak naše tělo reaguje a cítí z oceli. Tyto vlastnosti jsou těžko zjistitelné přes domácí monitory nebo skrze sluchátka.

Doufám, že vám tento článek alespoň trošku pomohl s výběrem toho nejlepšího materiálu pro váš handpan a pro jeho stupnici!

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.

Stojany na handpan

Vzhledem k tomu, že stojan je základní příslušenství k handpanu a může otvírat nové hráčské možnosti, domluvili jsme se s mým kamarádem, mimo jiné tvůrcem string artu, Patrikem, že je začneme společně vyrábět