Ambidexterita – aneb jak může hra na handpan zvýšit vaši kreativitu

Schopnost rytmu a obratnost jsou dva velmi důležité aspekty vaší hry:
Schopnost rytmu je vaše schopnost cítit (a / nebo slyšet) více než jeden rytmus najednou. Bubnování a zpěv nebo poklepávání na nohu současně je jednoduchým příkladem Citu pro rytmus.

Obratnost neboli dexterita je svoboda ve vašich rukou vyjádřit nuance rytmu a kreativitu vaší mysli. To vyžaduje trénink, disciplínu a oboustrannost a platí pro hraní djembe i handpan.

Moje teorie o Djembe jde asi takto:

Naše ruce jsou pouze kanály pro naši vnitřní kreativitu. K provedení našeho opravdového osobního groove a sóla potřebujeme techniku…. a spoustu techniky. Potřebujeme obratnost a žádné blokády nebo slabosti v těle, zejména na naší nedominantní straně.

Vyvinul jsem řadu cvičení, obratů a rytmů, abych „uvolnil“ naše fyzické omezení, aby se podařilo zvládnou větší nezávislost mezi levou a pravou rukou (ambidexterita) a získal tak lepší zvuk a kontrolu nad hraním.

Cas Cas perkusní nástroj
Perkuse Cas Cas

Oblíbený hudebník a hráč na Hang / HandPan, ‚Daniel Waples a Cas Cas. Jsou perkusní / třepací nástroje pocházející z afrických zemí, které jsou tradičně konstruovány z tykví západoafrického stromu Swawa, naplněných drobnými oblázky nebo fazolemi, spojenými malým provazem.

Také Cas, někdy známý jako: „Aslatua“ nebo „Kashaka“ (mimo jiné jména), lze Cas Cas hrát mnoha způsoby, ale obecně se hraje tak, že držíte jednu tykev v dlani a současně třesete a houpáte druhou tykev, pomocí pohybu rukou a paží v kombinaci s gravitací a rychlostí vytvářejí rytmy. A s trochou praxe lze použít k přidání docela efektivního doprovodu jedné osoby ke zvukům nástroje jako je HandPan.

Cas Cas vytváří jak třesoucí se zvuky, tak i perkusní kliknutí a kromě toho, že je perkusním nástrojem ve svém vlastním správně, Cas Cas jsou také užitečné jako nástroj pro rozvoj dovedností: který může pomoci zlepšit obratnost, oboustrannost, mozkovou hemisférickou synchronizaci a rozvíjet schopnost více úkolů. Může také budovat svalovou hmotu a zlepšit pružnost rukou, paží, ramen a hrudníku. Někteří je také používají jako meditativní nástroj, který se používá k navození transového stavu, podpoře relaxace a snížení úrovně stresu.


Zlepšení své ambidexterity (neboli „křížové dominance“) je už nějakou dobu mým koníčkem. A i když nejsem tak efektivní v psaní levou rukou, jako v pravé, jsem určitě lepší než průměrný Pepek, takže je třeba říci, že to do jisté míry fungovalo.

Ale proč jsem se vůbec začal zajímat o výcvik oboustrannosti? Jaké výhody vám to může nabídnout?

Pro začátečníky vám školení v oboustrannosti přinese řadu okamžitých a přímých výhod prostřednictvím zvýšené obratnosti a kontroly. Patří mezi ně například:

  • Vylepšený výkon v řadě sportů (pro box a bojová umění je skvělé poskytovat stejně silné údery jednou i druhou rukou)
  • Lepší reflexy při reakci na jedné straně
  • Možnost vyměnit si ruce, když už unavuje psaní.
  • Rovnoměrnější vývoj svalů / symetrie v kulturistice
  • atd …

Ambidexterita pro trénink mozku

Současně však existují i ​​další zajímavější možné výhody oboustrannosti. Bylo například zjištěno že to zlepšuje komunikaci mezi levou a pravou hemisférou prostřednictvím corpus callosum (nerv spojující obě strany vašeho mozku). Einsteinův mozek měl zvláště vyvinutý corpus callosum. Zajímavé je, že Einstein byl levák, což znamená, že by pravděpodobně musel občas používat obě ruce (někteří dokonce říkají, že byl oboustranný, ale to je sporné). Tesla, Franklin a Da Vinci mezitím byli ve skutečnosti oboustranní a někteří lidé přisuzovali svou genialitu jejich oboustrannosti / leváctví (abych byl spravedlivý, lidé, kteří říkají, že jsou většinou oboustranní nebo leváci).

Levá a pravá hemisféra
Levá a pravá hemisféra

Náš mozek je vysoce plastický a v reakci na trénink se přizpůsobuje tvarem i velikostí. Cvičení druhé strany vašeho mozku pak pomůže zvýšit spojení na této straně a obecně rozvíjet váš mozek. Opět se to ukázalo ve studiích zobrazování mozku: zatímco jedinci s pravou rukou mají mnohem větší levé hemisféry (pamatujte, že naše ruce jsou ovládány protilehlými stranami našich mozků), lidé oboustranní mají mozky téměř symetrické. Je zajímavé, že to platí i pro lidi se ‚synestezií ‚- kteří mohou‚ vidět ‘zvuky a‚ cítit‘ barvy. Tato okolnost je častější u lidí se synestézií a zdá se, že je silně spjata s více „vzájemnými spojeními“ mezi hemisférami, což může vést k velké kreativitě.

Může oboustrannost způsobit nežádoucí účinky?

Je zajímavé, že i když existuje mnoho zastánců výcviku oboustrannosti, existují i ​​takoví, kteří se obávají, že by to pro vás mohlo být špatné. Studie prokázaly souvislost mezi ambidexteritou a ADHD u dětí a ukázaly, že lidé s oboustranným tréninkem mají tendenci se umisťovat s mírně horšími výsledky v řadě testů. Studie JB Sattlera v Münchener Medizinische Wochenschrift se zaměřila na vývojové problémy u oboustranných jedinců a zjistila:

„Systematické vyšetřování druhé skupiny subjektů vždy odhalilo perinatální mozkové poruchy. Tento příspěvek pojednává o tezi, že nedostatečný přísun kyslíku do mozku v perinatálním období života ovlivňuje hlavně funkci dominantní mozkové hemisféry, která je zodpovědná za vrozenou rukou. “

Všimněte si však, že to ukazuje, že „mozkové poruchy“ vedly k oboustrannosti a nikoli naopak. Výsledky této studie pravděpodobností ukazují, že oboustrannost může být výsledkem vývojových problémů v děloze: nikoli naopak. Je vysoce nepravděpodobné, že by výcvik v oboustranném tréninku způsobil podobné problémy.

Stejně tak je nepravděpodobné, že vám tréninková oboustrannost pravděpodobně přinese ADHD. Je možné, že ty děti, které trpěly ADHD, tak učinily proto, že měly kreativnější mozky a problémy se soustředěním. Podle určité teorie, kreativita a soustředěnost ve skutečnosti těží z opačných mentálních stavů: zatímco kreativita nastává, když jste uvolnění a v pohodě, soustředění a pozornost těží z tunelového vidění, které poskytuje stres. Možná více komunikace napříč oblastmi mozku vede podobně k větší potíži s udržováním pozornosti?

Takže byste to měli vyzkoušet?

Ve skutečnosti však vážně pochybuji, že si během krátké doby všimnete jakýchkoli změn, které jsou nikterak zásadní. Věřím, že trénink na oboustrannost by mohl pomoci stimulovat kreativitu, ale nečekal bych, že se přes noc proměním v Da Vinciho. Pravděpodobně se také nemusíte bát, že dostanete poruchu pozornosti… Pokud narazíte na nějaké negativní vedlejší účinky? Pak to jen trochu omezte!

Upozorňujeme, že z tohoto cvičení můžete být trochu unavení. Během prvního tréninku jsem se občas ocitl při psaní nesmyslných frází, což podle mého názoru byl jen vedlejší účinek vyčerpání mého mozku – zejména s ohledem na jeho schopnost psát.

Jak se stát oboustranným a trénovat ambidexteritu (při hře na handpan)

Takže teď, když vám nic nestojí v cestě, jak můžete trénovat, abyste se stali oboustrannými při hře například na handpan?

Oboustrannost je samozřejmě potřeba i při hře i na další nástroje, nejvíce patrná asi při hře na klávesové instrumenty. Existuje také mnoho studií prokazujících zvýšenou propojenost hemisfér u dlouhodobých hráčů na piáno (až o 15%) a také celkové zlepšení kognitivních funkcí u dětí (lepší výsledky ve schopnosti soustředit se, prostorové představivosti, matematice a fyzice) – ne nadarmo téměř každý lékař se kterým se setkáte je současně i hudebníkem.

Hra na handpan – pokud tedy chcete hrát oběma rukama – vyžaduje určitou míru oboustrannosti. Velmi rychle poznáte nedostatky vaší slabší ruky. Nejlepší cvičení je samozřejmě co nevíce se zaměřit na tuto slabou část a pokusit se mít obě ruce rovnocenné, i když to nejspíše může zabrat i několik let. Takže tedy střídejte hraní rytmů v levé / pravé ruce, hraní melodie levou a nebo pravou rukou, cvičte exotické rytmy jako 11/8 (polyrytmy). Pokusím se také na tato cvičení nezávislosti levé a pravé ruky udělat video do základů hry. Obecně by tedy mělo platit – co zahrajete jednou rukou by jste měli být schopní zahrát i pravou.
Sám si myslím, že by nebylo virtuoza, který by tuto schopnost neovládl a je to patrné i z mnoha např Mozartových nebo Bachových skladeb, kde melodie přechází hraná z levé do pravé ruky a naopak.

staňte se ambidexterní

Další věc, která mi dobře fungovala, je přepínání levé ruky při používání počítačové myši. Pokud nejsem ve spěchu s dokončením úkolové práce, je to snadný způsob, jak se trochu zaškolit, aniž bych příliš ovlivnil můj den.

Tip : Jíte popcorn? Přinutit se jíst levou rukou. Tento užitečný trénink křížové dominance je nejen užitečný, ale také vám dá „větší námahu“ sníst popcorn! Toto je založeno na aktuální studii.

Jiné weby vám poskytnou řadu tipů, co můžete dělat levou, včetně čištění zubů nebo nalévání konvice. Problém je v tom, že věci, jako je nalití konvice levou rukou, jsou příliš snadné na okamžité zapomenutí, zatímco čištění zubů levou rukou trvá příliš dlouho, je příliš nepříjemné a není to pro vaše zuby to pravé!

Nezapomeňte, že se jedná o typ tréninku – stejně jako trénování svalů. Takový byste s tím měli zacházet a nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je pravidelně nastavený program. Musí to trvat jen deset minut! Zmínil jsem přepínání myši, protože je snadno zapamatovatelné a není příliš invazivní – ale považuji to za výjimku. Pokud opravdu chcete dělat více „po celý den“ levou rukou, musíte se přinutit, abyste si to pamatovali. Můžete to udělat tak, že si koupíte nůžky pro leváky a vyhodíte například ty staré (nebo naopak, pokud jste leváky), nebo si svou dominantní ruku obtočíte obvazy na den, kdy nemáte nic důležitého dělat.

Přesto je nejlepší metodou každodenní psaní. Je to skvělý způsob, jak se také postupně zlepšovat, a je velmi obohacující, když se můžete podívat na svůj pokrok během několika měsíců.

Je to zábavný a zajímavý experiment a skvělý způsob, jak se dostat do obecnějšího tréninku mozku. Vyzkoušejte to a sdílejte zde své zkušenosti!

Tip: Zkuste při hře na handpan střídat ruce, to co by jste obyčejně hráli levou, zahrajte pravou a naopak. Jedno bubenické rčení od mého přítele Ivana Belcice je: „bubeník je jen tak dobrý, jako je jeho slabší ruka“


Zdroj: TheBioneer

Podívejte se na další články

Nové druhy handpanů – GuTam, PanGu a GuDong

Pokud sledujete moji tvorbu, tak jste si možná všimli, že celkem rád experimentuju. Vždyť už můj první vyrobený nástroj který si pořídil bosomasér Petr Gacka byl nástroj se spodními tóny a dvěma spodními otvory.

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.