Sonobe – První handpan s metrovým průměrem z Japonska

Běžný průměr handpanu je 530mm, nebo 53cm. Je to tak, protože vychází ze steel drumů, které se v Trinidadu dělali z olejových barelů a ty až dodnes mají tento vnitřní průměr. Největší nevýhodou tohoto rozměru je helmotzova rezonance pro notu A#4 (nebo Bb4, či snížené H). Většina výrobců vám neudělá nástroj s touto notou a někteří nedělají i tóny, které mají alikvótní frekvence této noty jako jsou A#3 (oktáva s A#4) nebo Eb3 (kvinta s A#4). Osobně se také vyhýbám zvýšenému A4 na 53 cm průměru, ale noty které ji mají jen na alikvótě shledávám pěkně znělé a nevypouštím je z výběru.

Co je helmotzova rezonance? Je to rezonance vzduchu v nádobě. Spíše než rezonance objemu nádoby je dána (podle mých zkušeností a zkušeností dalších výrobců) spíše právě průměrem kruhu v těch 53cm. Tedy i pokud vytlučeme spodní část handpanu abychom zvětšili objem nádoby, nevyhneme se jí. Jak se vyznačuje helmotzova rezonance? Mohl bych říci, že se tluče s oním prostorem uvnitř, nebo jak sama napovídá – rezonuje s ní. Výsledkem ovšem není sympatetická rezonance, která by byla libozvučná (podobně jako se rozeznívají ostatní tóny na nástroji, např tóny posunuté o oktávu, které sdílejí stejnou frekvenci jedné alikvóty se základní frekvencí druhého tónu – D3 a D4 nebo A3 a A4 atd.), spíše je tomu naopak a nástroj tak nějak „naříká“.

Větší handpan znamená více not, ale také nepraktičnost
Větší handpan znamená více not, ale také nepraktičnost

Samozřejmě se objevilo spousta alternativních rozměrů nejen kvůli nevhodnosti použití tohoto tónu. Častou alternativou bylo 50cm kdy byl handpan o něco málo menší, tedy i kompaktnější a helmotzova rezonance se posunula mezi tóny B4 (H4) a C5. Přišli i mnohem menší nástroje s průměrem přes 40 cm, které byly extrémně kompaktní – viz mini handpan. S menším nástrojem se i rapidně zmenšuje plocha na kterou lze umístit tóny a také velikosti jednotlivých tónů musíme omezovat. Tyto menší nástroje tedy určitě nebudou obsahovat hluboké nebo basové tóny, spíše jen ty vysoké a bude jich také méně.

S prvním alternativním rozměrem nástroje přišel podle mě „Space Drum“ a jejich basový nerezový handpan (ne-li jeden z vůbec prvních nerezů) z Francie s jejich populární stupnicí Deep Sky, na kterou se tak dobře dal hrát Requiem for a Dream. Jejich nástroj mel průměr 60cm a už začínal být trochu nepraktický pro hru v sedě na klíně.

Hydroformování shellu pro handpan o průměru 1,1 metru

Na obrázku výše vidíte naprosto unikátní projekt více než metrového nástroje – který už by se dal klasifikovat jako „stolní handpan“. Dost možná nástroj pro více hráčů najednou a počet tónů může jít do desítek. Jen si stačí uvědomit že plocha oproti běžné variantě 53cm je více čtyřnásobná. Nabízí se pak volba chromatické stupnice – tedy takové jakou máme u klavíru, tzn všechny klapky a ne jen výběr tak jak jsme u handpanů zvyklí.

Do tohoto projektu se pustil Sonobe, který je zkušeným výrobcem handpanů. Jeho osobní příběh má stejnou historii jako u původního hangu od PANArtu – vyráběl totiž hodně dlouho ony steel drumy a věřím, že pokud se do něčeho podobného pustí, nejen že to dotáhne do konce, ale bude to také stat za to! A nebude tedy kopírovat příběh Jana Borrena, který se kdysi pokusil do projektu handpanu ve tvaru srdce – viz obrázek níže. Necháme se tedy překvapit, myslím že co nevidět uvidíme a uslyšíme výsledek 😉

Jan Borren handpan ve tvaru srdce
Jan Borren – handpan ve tvaru srdce, projekt který však skončil neúspěšně

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.