Obal na handpan

Přenosné pouzdro na hudební nástroj se vždy hodí. Je to naprosto běžná záležitost v případě houslí, kytary, trubky nebo dalších nástrojů. Proto se mě také spousta lidí po obalu na handpan dotazuje.

Existují dva základní druhy:

  1. Softcase
  2. Hardcase

Hardcase je defakto tvrdé a odolné pouzdro které by se nemělo deformovat při stlačení. Hlavním výrobcem takových obalů je Hardcase Technologies z Itálie a jejich cena je okolo 4 tis Kč. Pokud zvažujeme investici do handpanu v hodnotě kolem 20 tis Kč a nebo více, určitě se vyplatí mít něco čím nástroj dostatečně ochráníme. Výrobce hardcasů Alessio uvádí, že handpanu oložený v jeho pouzdře je chráněn i při pádu z metrové výšky, což by určitě neplatilo v případě softcasu. Tvrdý obal má opravdu tu výhodu, že když vám v něm handpan spadne, někdo o něj zavadí nebo do něj kopne, nástroji se nic nestane.

Softcase na handpan je spíše přenosový obal, který nástroj chrání jen částečně. Jeho ceny jsou však řádově nižší. Po delší době se mi konečně podařilo nechat vyrobit také měkké obaly na handpan i v ČR. Jejich cena se však blížila ceně hardcasů, proto je nebudu prodávat zvlášť, ale limitovanou (a nejspíše i jedinou) edici těchto obalů, která šila firma běžně šijící brašny na kola, budu dávat k několika málo dražším handpanům se spodními tóny zdarma. Tyto obaly jsou pojaté jako batoh na záda, zdají se kvalitní, jsou vodotěsné a mají i pěkné barvičky. Viz obrázky níže:

Nicméně se mi podařilo sehnat i měkké obaly za mnohem lepší ceny a ty budu nabízet za 1000Kč. Mají dokonce i lepší polstrování než české obaly, ale jsou určené na přenos jen do ruky a nebo na rameno. To samozřejmě nebrání někomu šikovnému a zručnému našít si tam švy a popruhy na záda 🙂

Rukama mi už prošlo několik obalů z různých částí světa. Za jeden z kvalitnějších považuji italský polopevný obal pocházející od italského výrobce klavírních křídel – Santoriho. Už kdysi dávno začala jeho společnost dělat handpany a myslím, že patřil mezi prvních 10 výrobců v Evropě.

Santori Piano Forte – jeden z prvních výrobců handpanů v Evropě

Tento jeho textilní obal měl zašité pevné desky ve tvaru trojúhelníků, kvalitní zpracování ale pořád stál něco nad 100 EUR plus poštovné. Dokonce i původní PanArt nabízel ke svým hangům něco jako hardcase ve tvaru vajíčka vyrobeného ze skořepiny.

Původní skořepinový obal na PanArt Hang

Hardcase má nevýhodu při nošení – je velký, neforemný a je to obvykle jediný batoh / zavazadlo které si dáte na záda (pokud nebudete mít jiný zepředu na břiše, tak jak to často dělávám). Je to zase vykoupeno jeho ochranou nástroje. Softcase je skladný, můžete si ho dát přes rameno a na záda tedy další obal. Pokud s ním nebudete házet o zem nebo vám na něj někdo nešlápne, nástroj je v bezpečí. Pro dálkové cestování, kde se pohybují cizí lidé, kteří vám mohou s nástrojem manipulovat bych ho však nedoporučoval – i když jsem to sám několikrát absolvoval a hlídal handpan v obalu jako oko v hlavě 😉

Nyní se na trhu přímo od největšího výrobce Hardcase technologies začínají objevovat i novinky typu recyklovatelných obalů a nebo nafukovacích obalů – ano, skutečně a celkem jsem se i divil, že s tím někdo nepřišel dříve. Bohužel cena je u nafukovacího obalu pořád přes sto čtyřicet euro, tak snad někdo brzy přijde i s něčím dostupnějším. Přece jenom dětské nafukovací hračky a duše do pneumatik se vyrábějí taky levněji.

Obal na handpan lze nakoupit přímo v handpan shopu.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.