Hudba jako léčivá energie, vysvětlení 432Hz vs 440Hz a etnické nástroje v muzikoterapii

Zvuk jako forma terapie a léčení je něco, čemu se může věnovat každý. Hudbu posloucháme, když jsme šťastní a smutní, slavíme nebo truchlíme. Hudba má způsob směřování a transformace emocí v něco bohatšího a hmatatelnějšího. Nejlepší citát, který je pravděpodobně mylně připisován Platónovi, to vystihuje nejlépe:

„Hudba dává duši vesmíru, křídla mysli, prostor fantazii a životu všemu.“

V posledních letech se muzikoterapie, nazývaná také zvuková terapie a zvukové léčení, vyvinulo v terapeutické pole, které využívá zvuk k léčbě stresu, úzkosti, deprese, PTSD a dalších. Zvukoví léčitelé a terapeuti často používají zvukové vibrace k podpoře relaxace a snížení stresu, takže není překvapením, že je kladen zvláštní důraz na skutečné nástroje generující zvuky a písně, které ovlivňují náš emocionální, duchovní a fyzický stav.

Zatímco handpany jsou docela nové nástroje, zvukoví léčitelé po celém světě oceňují jejich hypnotické, relaxační, snové a meditativní zvukové vlastnosti. Nemohli jsme více než souhlasit.

TERMINOLOGIE ZVUKOVÉ TERAPIE

Zvukové vibrace jsou zásadní podstatou toho, jak funguje zvukové léčení. Všechno ve vesmíru má vibrace a mnoho praktikujících léčení zvukem věří, že hudba nebo zvuky, které replikují jiné druhy vibrací vyskytujících se v přírodě, mohou mít pozitivní vliv na zdraví a pohodu. Abychom lépe porozuměli tomu, jak handpany podporují zvukové léčení, musíme nejprve uvést několik hudebních termínů, které se objevují v kruzích zvukového léčení:

  • Frekvence – Frekvence je rychlost vibrací. Každá hudební nota vibruje na jiné frekvenci. Pokud se přes klavír pohybujete zleva doprava, frekvence se zvyšuje, protože vyšší tóny vibrují na vyšší frekvenci.
  • Hertz (Hz) – Hertz je měření frekvence jako údery za sekundu. Frekvence středního C na klavíru je 261,63 Hz. Frekvence úderu křídla kolibříka se pohybuje kolem 80 Hz. Úder činelu může být složen z frekvencí 400 – 12 000 Hz.
  • Rezonance – Rezonance je doba, po kterou je zvuk udržován na určité frekvenci poté, co je uvolněno úderové těleso, které zvuk vytvořilo. V hudbě by například rezonance byla doba zvuku po úderu na činel, buben nebo handpan. Když používáte pedály klavíru, přidáte rezonanci. „Sustain“ se také používá synonymně s rezonancí.
Muzikoterapie za pomocí tibetské mísy a vibrací zvuku

ZVUK NÁSTROJŮ PRO ZDRAVÍ

Nejlepší nástroje pro zvukové uzdravení jsou ty, které vibrují na požadovaných frekvencích a pomáhají vám dosáhnout meditativního stavu. Mnoho zvukových terapeutů a léčitelů věří, že konkrétní zvukové frekvence jsou schopny lépe snížit stres a zlepšit fyzickou a duševní pohodu.

Magie frekvence v handpanech

Handpany byly nazývány svatým grálem zvukové terapie a léčení, a to především díky jejich vynikající rezonanci a plnému zvuku vycházejícímu všemi směry. Každý handpan je ručně tepaný, tvarován z oceli a ručně laděný. Samotný akt hraní na handpan je intimní a meditativní zážitek, když prsty jemně klepnete na noty. Rukojeti používané ke zvukové terapii a meditaci jsou rostoucí praxí, kterou rádi podporujeme.

Kvalitní handpany (a ocelové bubny) patří mezi velmi málo nástrojů, kde je každá nota vyladěna na frekvenční poměr 1: 2: 3. To znamená, že v každé notě jsou 3 frekvence, kdykoli se hraje, včetně základního tónu, oktávové harmonické a složené páté harmonické! Druhá frekvence (oktáva) je přesně poloviční velikost první (základní) a třetí frekvence (složená pátá) je, uhodli jste, 1/3 velikosti první (základní). Nejsme si vědomi žádných dalších hudebních nástrojů vyladěných tímto způsobem mimo kvalitní handpany.

PROČ TENTO POMĚR FREKVENCÍ?

Psychologové zabývající se výzkumem smyslů a vnímání uvedli, že když náš mozek slyší jakoukoli zvukovou scénu, nejprve se snaží zjednodušit co nejvíce poměrů, přičemž se zaměřuje hlavně na vokální rozsah frekvencí. Handpan je v zásadě ušní bonbón, protože poměry jsou již zjednodušeny na nejprimárnější možný poměr. Předpokládáme, že výsledný zvuk frekvenčních poměrů je jedním z důvodů, proč si mnoho lidí tyto nástroje okamžitě zamiluje.

Zpívající mísy

Zpívající mísy představují starodávnou formu zvukového léčení a terapie. V některých buddhistických tradicích zvuk zpívající mísy signalizuje začátek a konec meditace. Tibetské zpívající mísy jsou obvykle vyrobeny ze slitiny bronzu a hrají se úderem nebo třením o okraj paličkou, která způsobí vibraci a vydávání zvuku.

Didgeridoo

Didgeridoo je starověký australský dechový nástroj s dutým otvorem, který se původně používal při obřadech a rituálech. První didgeridoos byly vyrobeny ze dřeva, ale nyní je najdete vyrobené z celé řady materiálů od sklolaminátu po kůži. Didgeridoo vytváří zvuk, když hráč vibruje rty a fouká do trubice, což způsobuje, že vzduch uvnitř nástroje vibruje na různých frekvencích a vytváří zvuk.

Gongy

Gongy byly používány při obřadech, rituálních modlitbách a meditacích odhadem na 4000 let. Zvuk může být uklidňující, relaxační a zároveň energizující a transformující. Tyto silné zvukové skulptury jsou stále oblíbenější při zvukových meditacích a terapeutických sezeních.

Sarod, Tabla a Hand Pan

Klasická indická hudba je možná jedním z nejvyšších standardů ctnostného muzikantství i hluboce duchovní meditace. Sitaroví velikáni jako Ravi Shankar a Zakir Hussain popularizovali tento prastarý hudební žánr za posledních 60 let, zatímco spolupráce východ – západ od té doby jen rostla. Následuje hvězdné video od jednoho z našich oblíbených zákazníků a hráčů, Adama Maaloufa v doprovodu Saroda a Tably.

Handpan, zpěv, housle a bicí

Další skvělá kombinace instrumentace je ukázkou tohoto kusu Blízkého východu, Bint el Shalabiya od Adama Maaloufa (Saraz Handpans), Layth Sidiq (housle), Mariam Abuamer (zpěv) a Jeremy Smith (bicí).

Meditation on the beach with Tibetan Singing bowls, Koshii and Tibetan tingshas. Balance and harmony.

440 Hz, 432 Hz a specifické frekvence pro zdraví

Fyzici nám to říkají, protože vše vibruje, vše má frekvenci, včetně zvuků, fyzických objektů, vnitřních orgánů a dokonce i myšlenek. Mnoho zvukových léčitelů využívá specifické frekvence, které rezonují s vnitřními orgány, tělem, myslí, emocemi a dokonce i zemí, jako způsob vytváření harmonie a propojení.

Většina hudebních nástrojů je v drtivé většině naladěna na standardní 440 Hz pro notu A4. Než se standard ladění 440 Hz stal téměř univerzálním, mnoho organizací a zemí se řídilo francouzským standardem 435 Hz. Mezinárodní organizace pro normalizaci potvrdila 440 Hz v roce 1955 a znovu ji potvrdila v roce 1975.

Alternativní tuningové standardy přetrvávají dodnes. Použití 432 Hz pro A4 bylo propagováno v některých zvukově léčivých a meditačních kruzích. Praktici, kteří propagují tento tuningový standard, říkají, že díky němu tělo a svět kolem našich těl rezonují přirozenějším způsobem a zároveň vytvářejí větší pocit pohody a uvolňují emoční blokády, zatímco hudba založená na 440 Hz způsobuje stres, negativní chování a nestabilitu emoce Setkali jsme se s několika léčiteli zvuků, kteří rozsáhle srovnávali 432 Hz a 440 Hz a cítili silně, že 432 Hz je skutečně výkonnějším standardem ladění zvukového léčení a meditace. Další informace o uzdravování zvuku naleznete v Asociaci zvukových léčitelů .

Další příklad jiné standardní filozofie ladění pochází z klasické indické hudby, která se běžně hraje na Sitar a Tabla. V tomto stylu hudby neexistuje žádný univerzální standard. Hráči se navzájem ladí a, filozofičtěji, ladící standard přítomného okamžiku. Sitar a Tabla jsou navrženy speciálně pro plynulost nejen ladění standardní flexibility, ale také flexibility intervalů mezi notami. Tuto filozofii ladění můžete zažít, když sedíte u táboráku s několika kytaristy, kteří zjistí, že se potřebují navzájem ladit, aby mohli hrát společně. Ať už je zvolen jakýkoli standard ladění, je důležité si uvědomit, že harmonii vytváří poměr frekvencí různých not a že je možné vytvořit harmonii na základě jakéhokoli standardu ladění.

Ladění Magicpanu Mejzlík Handpan a frekvence

Handpany můžu postavit v jakémkoli tuningovém standardu. I když kvůli popularitě je většina nástrojů založených na 440 Hz, také samozřejmě dělám na vyžádání v 432 Hz a dokonce 444 Hz. Je důležité si uvědomit, že Handpany by měl ladit pouze profesionál, který má rozsáhlé zkušenosti. Tóny nejsou ohebné a nedají se naladit například tak jako kytara.

Až 99,9% většiny nástrojů je laděno se standardem 440 Hz, což z něj činí zdaleka nejpopulárnější tuningový standard. Pro perspektivu je nástroj naladěný na standard 432 Hz přibližně ⅓ půltónového bytu nástroje naladěného na 440 Hz. To znamená, že dva nástroje, každý naladěný na 440 Hz a 432 Hz, budou znít hrozně společně. Pokud má hráč nějaké úmysly někdy hrát s ostatními ve standardu ladění 440 Hz, je nejlepší získat nástroj naladěný na 440 Hz. Pokud má hráč v úmyslu hrát pouze s nástroji naladěnými na 432 Hz, je nejlepší nechat si jej naladit na tuto frekvenci.

Pokud vás zajímá vlastní handpan naladěný na konkrétní frekvenci, kontaktujte nás ! Nedávno jsem také začal dělat nástroje z nerezi s ohledem na meditace a muzikoterapie. Handpany z nerezové oceli se vyznačují dlouhými snovými, hypnotickými a meditativními tóny.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.