Handpan jako pomůcka v muzikoterapii a sebeléčení

Jak poslech a hra na handpan může pomocí s lepším pocitem pohody (wellbeing)

Mnoho lidí rádo poslouchá a hraje hudbu, díky které se cítí povzneseni. Různé druhy hudby v nás vyvolávají různé pocity a emoce: zvuk harmoniky hrající na promenádě, melodie saxofonu hrajícího ve stanici metra, zvonění kostelních zvonů v neděli ráno nebo klidné a uvolňující zvuky handpanu na ulici rušného města. Hudba přitahuje pozornost. A nejenom že upoutá naši pozornost, ale může zlepšit naši celkovou pohodu. Zde jsou čtyři způsoby, jak může jedinečný zvuk handpanů zlepšit vaši pohodu.

1. Jedinečnost tohoto nástroje vás může rozesmát

Handpan, připomínající převrácený steel drum, má jedinečný zvuk, který k vám téměř promlouvá harmonickou jemností zvuků. Zvuk je téměř hypnotický a nevinný a při poslechu tohoto nástroje se můžete radostí usmívat. Když se usmíváte, studie ukazují, že vašemu mozku to prospívá, protože úsměv uvolňuje ty důležité nervové posly (neuropřenašeče), které výrazně prospívají vašemu štěstí a celkovému zdraví.

2. Handpany mohou zlepšit vaši mysl

Když posloucháte mnoho různých pingů ze závěsného bubnu a slyšíte, jak se navzájem bezproblémově prolínají, mysl se stává aktivnější. Studie uznávají silné účinky hudby na naše tělo a myšlení, protože poslech hudby má vliv na mnoho různých částí mozku. Poslech hudby může motivovat, podporovat kreativitu a vyjasňovat vaše myšlení. Hudba handpanu může být lehká a vzdušná a poskytnout nádherné pozadí pro jakýkoli úkol, který je třeba splnit.

3. Pro relaxaci

Některé výzkumy ukazují, že skupinové bubnování je dobré pro imunitní systém. Bubnování také snižuje napětí a stres. V dnešním světě mnozí cítí potřebu začlenit do svého života více možností relaxace. Zvuky z bubnu jsou téměř hypnotické a odreagování na konci dlouhého dne nebo zahájení dne meditací může být spojeno s hudbou hang drumu. Mnoho melodií tohoto nástroje má příjemné relaxační akordy, které vám umožní vyvolat dobu bez stresu, ať už si ji užíváte na několik minut nebo několik hodin. Nemocnice a zotavovací centra zahrnují muzikoterapii; hudba jako terapeutická možnost pro pacienty může dokonce snížit množství určitých typů potřebných léků. Hudba, zejména ve formě uklidňujících bubnů, vám může pomoci zvládat stres a uvolnit se.

4. Pro cvičení

Pokud začínáte cvičební program, můžete zjistit, že poslech hudby vám může dodat vnitřní sílu a motivaci pokračovat. Optimistické tempo z písně s handpanem může zvýšit vaše rytmické pohyby při chůzi nebo běhu, zatímco pomalejší a měkčí zvuky této instrumentální formy mohou obohatit vaši jógu nebo protahovací rutinu. Ať tak či onak, motivace z tohoto hudebního zážitku může zvýšit váš pracovní výkon, fyzicky i duševně.

Výhody poslechu nebo dokonce hraní hudby byly studovány a bylo ukázáno, že hudba může pozitivně ovlivnit naše pocity, nálady, emoce a zdraví. Díky bohatství hudby, která je dnes v našem světě, jsme schopni poslouchat typ, který k nám „mluví“. Handpany mají tak netypický zvuk, že mnohé přitahují pingy not. Různé typy handpanů, označované také jako ruční pánvičky, vyrábějí různí výrobci a mohou vydávat různé zvuky lišící se od použitého materiálu tak tloušťkou plechu a kvalitou. Pro muzikoterapii bych doporučovat už jen nerezové handpany, díky svému delšímu dozvuku a větší zvukové barevnosti.

Hraní na Handpan vytváří řadu zvukových barev, neustále se měnící souhru energií, které nelze přesně replikovat.

Pohlaďte ladně zakřivený povrch horní skořepiny. Buď jemný. Udělejte si čas .
Dotykem jednoho prstu již vytváříte kaskádu rezonujících zvukových vln: zvukuličky, kopce na povrchu, zemní tíha na klíně. Cítíte, jak zvuk rezonuje s dechem. Bez přemýšlení ; objeví se melodie . Kde to bylo? Jak jsi to našel? Prostě následuj. Intuice vás tam zavede.

Hraní na handpan je mnohem smyslovější, intimnější zážitek než tradiční jamování. Intuice je klíč; přirozeně se naučíte objevovat svůj způsob hry na tento úžasný nástroj, protože neexistuje žádná konvenční cesta, kterou byste sledovali, nebo abyste byli omezováni. K hraní na Handpan nejsouz nutné žádné formální hudební znalosti ani hudební teorie. Hravá povaha a okouzlující zvuk Handpanu z něj činí nástroj zvláště oblíbený dětmi i hudebníky.

Proto říkáme, že neexistuje žádný správný nebo špatný způsob, jak hrát Handpan: je to cesta objevování, duchovního uzdravení a sebevyjádření skrz všeobjímající zvuk ocelového nástroje. Navíc lze handpan kombinovat s dalšími hudebními nástroji, takže si můžete i zajamovat nebo zakoncertovat.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.