Vše co potřebujete vědět o létání s vaším handpanem

létání a cestování s handpanem

Chcete si vzít svůj handpan na dovolenou s sebou? Chcete hrát na vrcholu Machu Picchu? Jste pozváni na koncert do zahraničí? Chcete si nechat opravit nástroj? Navštěvujete přátele a chcete jim představit handpan?

I bez nástroje je cestování letadlem docela stresující. Jsou tu hromady lidí, zmatené billboardy, stovka štítků, které si můžete nalepit na kufry, pasy ke skenování, zavazadla k přípravě, kyvadlová doprava, kterou si nesmíte nechat ujít, zabezpečení předat, a více. A pokud to nestačilo, přidáváte nyní stres mobilního hudebníka: svůj nástroj nosíte s sebou! Ano, mluvím o vašem vzácném a nákladném nástroji. Ten, který se snadno rozladí a který je pro některé značky nenahraditelný.

V tomto článku bych se chtěl podělit o své desetileté zkušenosti s cestováním po celém světě se svými handpany. Mým cílem je objasnit všechny starosti a poskytnout vám co nejvíce informací spolu s několika dalšími triky.

Než začnete, mějte na paměti, že své nástroje chráním pouze pouzdry a příslušenstvím od Hardcase Technologies (HCT). Jedná se o nejvyšší dostupnou kvalitu! Moje rady a triky ohledně velikostí a pokud se do kabiny vejde nebo ne, jsou pouze pro nástroje chráněné těmito případy. Používám model Evatek Medium pro VŠECHNY mé nástroje. Pokud máte zájem o použití jiné značky případu, požádejte o radu ostatní uživatele. Pokud máte případ Evatek z HCT, můžete mi slepě věřit. Dobře by se asi cestovalo i s mini handpanem, museli by jste však vymyslet vhodné zavazadlo, kvůli jeho raritnosti asi neseženete dostupný mini hardcase.

Takže tady je vše, co potřebujete vědět o létání s vaším handpanem.

Za prvé, existují pouze dva způsoby, jak jej přenést:

  • jako příruční zavazadlo (v kabině);
  • jako odbavená zavazadla (registrovaná).

1. Lze můj nástroj považovat za příruční zavazadlo?

Ano, svůj handpan můžete vzít s sebou do kabiny. I když je větší než všechny šablony příručních zavazadel, které najdete, 99% leteckých společností chápe, že jste hudebník, a přijmou váš nástroj, i když je příliš velký.

Můj nástroj nebyl přijat jako příruční zavazadlo pouze jednou za 10 let. Bylo to s EasyJet v Aténách. Toho dne bylo spousta bláznů, několik letů zpožděno, posádka byla přetížená a já … velmi znechucen. Odmítli můj handpan, protože byl příliš velký na příruční tašku. Kromě tohoto ojedinělého případu to ostatní nízkonákladoví dopravci vždy akceptovali. K těmto společnostem se vrátím později v článku.

Poznámka : Některé nízkonákladové letecké společnosti nepřijímají příruční zavazadla větší než 8 kg. Uvědomte si, že váš handpan (bez ohledu na jeho značku) vložený do Hardcase Technologies Evatek medium case, váží ne více než 8 kg, a to i díky „muškařské sadě “.

Připomenutí: U těchto nízkonákladových leteckých společností máte nárok pouze na jeden kus příručního zavazadla. Ujistěte se tedy, že nemáte nic jiného, ​​ani počítač nebo malou kabelku. Jsou na to velmi přísní.

Tipy: Pokud si nechcete odbavit zavazadla, můžete si do nástroje vložit dvě nebo tři trička a nějaké spodní prádlo. S leteckými společnostmi vždy pomůže každá malá část.

2. Hodí se do přihrádek v kabině?

Možná si myslíte, že by ne, protože se nevejde do šablon, ale vejde se do oddílů většiny letadel. To byl případ 95% letadel, která jsem vzal. Pokud vám při check-inu nebo bezpečnosti řeknou, že je příliš velký, odpovězte jim: „Vím, že by to šlo!“

Tip: Vždy mám fotografie svého handpanu v různých kufrech, abych to dokázal.

Co je těch 5% letadel, kam se nevejde?

  • Malá letadla, která se často používají pro spojení v USA, například mezi dvěma malými městy, se obvykle na naše nástroje nehodí.
  • Také k mému překvapení na United Airlines let mezi Ženevou a New Yorkem, letadlo mělo velmi malé odkládací poličky (viděl jsem to jen jednou na tak velkém letadle).

Tip: Jestliže cestujete dálkovým letem z Evropy a USA a pokud se nevejde do kupé, zeptejte se posádky, zda můžete použít skříně, které jsou v první třídě. Často jsou prázdné a váš handpan do nich dokonale zapadne.

Handpan fits into cabin compartments

3. Mohu odbavit svůj handpan?

Ano, samozřejmě. Pokud si však chcete dát svůj přístroj do odbaveného zavazadla, bude nutné mít velmi tuhý kryt, protože s odbavenými zavazadly se často zachází špatně. Důrazně doporučuji, abyste jej chránili v pouzdru Polycase nebo Evatek, a přidání muškařské soupravy je povinné. To vše najdete na webu Hardcase Technologies. Poté můžete svůj handpan zaregistrovat jako každé jiné zavazadlo. Vzhledem ke své velikosti, ale také proto, že se jedná o hudební nástroj, vás může požádat, abyste jej uložili do odbavovacího prostoru „Nadměrná zavazadla“.

Tip : Abyste se při příjezdu nemuseli bát, nezapomeňte, že speciální pás pro odtah zavazadel je umístěn někde jinde než standardní zavazadla. Takže jste to neztratili! Postupujte podle pokynů a najděte tento slavný opasek.

Check-in with a handpan

4. Pokud si musím vzít několik handpanů, co mám dělat?

Nejprve spočítejte svůj volný prostor který máte.

V kabině povolují velké letecké společnosti 2 příruční zavazadla. I když jsou vaše handpany velké, vysvětlete situaci posádce. Často je přijímají, zvláště když lety nejsou plné.

Tip: Obecně vkládám všechny své nástroje do obalů Evatek pomocí Fly Kit . Snažím se vzít do kabiny dva, a když už je to letecká společnost, která to přijme, bingo! Pokud odmítnou, přinejmenším je můžu přimět nechat jeden v podpalubí s vědomím, že jsem to zkusil. Proč je druhý také v soupravě Evatek + Fly? Takže pokud jsem z nějakého neočekávaného důvodu požádán, abych to také přidržel, jsem připraven na každou situaci!

Odbavená zavazadla jsou u většiny leteckých společností velmi drahá. První položka může být zahrnuta ve vaší letence, pak může druhá, v závislosti na letecké společnosti, stát 50 až 80 eur, třetí 150 až 250 eur … Je to velmi odrazující. Ale pokud stejně jako já cestujete na koncerty, víte, že potřebujete všechny své handpany. Tady jsou dva tipy, jak platit méně:

  • A. Můžete svázat dva nástroje společně s plastovým obalem na handpan (viz obrázek níže). Stojí to přibližně 20 až 40 eur a bude to považováno za jeden kus zavazadla v podpalubí. Tento tip můžete opakovat s tolika páry, kolik chcete. Konečný výsledek v číslech:
    – Vaše zavazadlo zahrnuto v ceně letenky = 2 handpany
    – Vaše zavazadlo v dodatečném držení = 2 handpany
    – Vaše příruční zavazadlo = 1 handpan
    To činí celkem 5 nástrojů, za cenu jednoho kusu odbaveného zavazadla. Hej, můžeme s tím provést koncert! Jediné, co musíte udělat, je dát si oblečení do nástrojů a vyžehlit je, než vylezete na pódium!
  • B. Můžete si koupit velkou vojenskou tašku a zajistit v ní dva nástroje. Je to jako zabalit nástroje dohromady. Tato možnost je ještě méně nákladná, protože vám umožňuje znovu použít obalový materiál při každé cestě.
Protect your handpan for the flight

5. Absolutně chci, aby byl v kabině můj handpan, tak jak mohu vyrovnat všechny šance ve svůj prospěch?

Jak bylo zmíněno na začátku článku, vždy existuje malá možnost, že letecká společnost odmítne váš nástroj v kabině. Tady je ukázka, jak se snažím, aby to prošlo. Možná si myslíte, že zacházím příliš daleko, ale věřte mi, že v závislosti na zemi, pravidlech, leteckých společnostech, náladě zaměstnanců, spěchu atd. Se můžete zaseknout. Naučil jsem se tedy zavádět malé triky, které mi často ušetřily starosti ..

(Samozřejmě, pokud znáte pravidla letecké společnosti, ve které cestujete, nebudete muset všechny tyto triky nutně uplatňovat.)

  • A. Přílet brzy: Jdu na letiště co nejdříve, alespoň 2 hodiny před letem.
    Přijíždím brzy, abych letecké společnosti ukázal, že mám obavy, že je o moje zavazadla postaráno a že neprosím o laskavost.
  • B. Vysvětlete to: jdu k přepážce pro odbavení zavazadel a vysvětlím jim, že cestuji s jedním nebo více velmi vzácnými a velmi cennými hudebními nástroji. Často oceňují, že se nechovám jako ten „šílený umělec, který přijde pozdě a má zvláštní požadavky“.
  • C. Okouzlete štáb: pokud je tu jen pár čekajících lidí, při otevírání krytu mého nástroje se jich zeptám, jestli pro ně můžu pár sekund hrát. „Pojď, vím, že jste v práci, ale hraji malou skladbu, jen pro vás.“ Obecně také jejich kolegové přicházejí poslouchat. Často jde o stejný personál, který se nachází u letové brány. Takže pokud mě později poznají, je to v můj prospěch. Znáte „efekt handpanů“. Mají to rádi! Jakmile je moje malé představení hotové, opakuji: „Víte, je to neobvyklé a velmi křehké, opravdu to v kabině se mnou potřebuji.“ Uvidíte, že to funguje. Poznámka: tento bod je velmi užitečný pro malé nízkonákladové letecké společnosti, které jsou velmi přísné ohledně velikosti a počtu zavazadel v kabině.
  • D. Nasedněte na let jako první: v závislosti na letu si potom vezmu s sebou jeden nebo dva handpany do kabiny. Pokud vidím, že v bráně je spousta lidí, nezdržuji se. Snažím se rychle dostat na palubu! Proč?

No, co se stane, je to, že pokud je let příliš plný, požádá posledních 20–30 lidí, aby si zdarma zaregistrovali svá zavazadla a uložili je do podpalubí. A to nechci podstoupit. Trvám na tom, že je to můj nástroj, že je vzácný a křehký. 90% času je přijímáno na palubě. Pamatujte, že stále mám svůj handpan v soupravě Evatek + Fly, pokud neexistují jiná řešení. Je opravdu důležité nečekat na nástup. Dokonce vám doporučuji zaplatit o něco více za lístek zaškrtnutím možnosti „Předčasné nastupování“, která zaručí, že nastupujete rychleji.

Poznámka: Je zřejmé, že položka D je relevantní pouze pro malé lety. Na dlouhých letech nastupuje na palubu skupina cestujících. Nebojte se. Velké společnosti vás nebudou obtěžovat, pokud jde o váš handpan v kabině.

Tip: Chcete-li se vyhnout placení poplatků za „předčasné nastupování“, můžete se u check-inu také zeptat, která místa nastoupí jako první (příklad: skupina 1, místa X až Z). Poté vyberte jedno z těchto sedadel. Opět však pro dlouhé lety vždy bude prostor.

6. Je třeba v souvislosti s celními opatřeními přijmout nějaká zvláštní opatření?

Ano! Při odeslání jako odbavená zavazadla může být váš obal otevřen celníky a zkontrolován. Pokud váš nástroj není zkontrolován celníkem hrajícím na handpan, je velká šance, že s ním bude zacházeno nesprávně. Tady dole je vynikající karta vytvořená Chrisem Ng.

Je určen celníkovi, který otevře zavazadlo k ověření. Myšlenkou je vložit kartu do krytu, aby ji manipulátor viděl před otevřením. Vy si jej můžete stáhnout zde, v několika jazycích .

Handpan and Customs
Handpan Custom Inspection

7. Bonus: nejlepší letové tipy pro handpan z více než 15 let zkušeností

V tomto videu Adrian PortiaDavid Charrier odhalují jejich nejlepší tipy pro létání s handpanem. Rovněž sdílejí některá zasvěcená tajemství z cestování po celém světě se svými handpany. https://www.youtube.com/embed/b7lov3neNLI

Na závěr:

Buďte v klidu, seznamte se s leteckou společností a zaměstnanci a hrajte trochu na handpan – vzhledem k obtížným dnům, které musí v práci vydržet, jim to udělá dobře. Mějte dobrou přípravu, přijeďte brzy, buďte zdvořilí … Stručně řečeno, přijměte preventivní opatření, dejte všechny šance na svou stranu a … užijte si let!

A co vy? Nosili jste už svůj handpan na letu? Máte nějaké rady, o které se s námi můžete podělit? Neváhejte se podělit o své zkušenosti a napsat komentář pod článkem.

Podívejte se na další články

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.