Budou handpany jednou vyrábět stroje?

Když jsem si před cca 10ti lety pořizoval svůj třetí handpan na Slovensku, tak jeho výrobce měl myšlenku naprogramování robota, který by práci vytvarování nástroje a následného ladění dělal za něj. Tenkrát mi to přišlo celkem šílené, ale rozhodně ne nereálné. Pojďme se nyní podívat na to jaké technologie se zapojují do automatizované výroby handpanů v současnosti a možná i v budoucnosti.

Jaké stroje se v dnešní době používají na výrobu handpanů

Plechy na výrobu handpanů

Mysleli jste si, že handpan je od základu ruční výtvor? Ani zdaleka ne! Vždyť už jeho základ – tedy kov je vytvořen stroji. V peci možná rozžhavíme základní suroviny, ale následné válcování plechů, ze kterých se následně handpan vyrábí už je plně automatizovaný proces. Z válcovny nám vyjede mnohametrový svitek plechu, který se následně nařeže na požadované rozměry. Zde náš příběh výroby handpanu tak nějak započíná…

Tvarování základní skořepiny – shellu

Při výrobě steelpanů, tedy původního předchůdce handpanu se ještě základní tvar, tzn polokoule tvarovala především ručně. Tedy kladivem a nebo velkou těžkou železnou koulí (popřípadně kamenem!) házenou na povrch. To bylo ale téměř před sto lety, dnes by se spíše použilo pneumatické kladivo, které má většina výrobců k dispozici.

I já některé své výtvory tvaruji komplet ručně a z rovného plechu – tedy především mini handpany a nebo PanGongy, Ruční tvarování má určitě, řekněme spekulativní, výhody i faktické nevýhody co se týče dopadu na finální zvuk. Všechny ty údery, kterými plech vyboucháváte ať už kladivem nebo železnou koulí totiž materiál tak nějak vytvrzují. Ano, skutečně plech „udusáváte“, molekuly se těsnají na sebe a plech ožívá 🙂 Faktickou nevýhodou je nerovnoměrné rozložení tloušťky plechu v různých místech, což může při ladění způsobovat problémy a nebo dokonce proražení plechu. V dnešní době už tento tzv sinking téměř nikdo nepraktikuje, viz výše uvedené nevýhody a také kvůli časové a fyzické náročnosti. Vyklepat jeden takový plech zabere desítky hodin práce a navíc s nejistým výsledkem. Je však nesporné, že tyto ručně tepané nástroje obklopuje největší kouzlo a mají svého originálního ducha.

Kompletně ručně vytepaný prototyp PanGongu

Dnes však valná většina výrobců z důvodu zjednodušení práce a úspory času volí strojově vyrobené polotovary shellů, které se vyrábějí buď hydroformováním, hlubokotačeným lisováním a nebo kovotlačitelsky. Více o těchto metodách jsem psal v tomto článku o výběru materiálu pro výrobu handpanu. Všechny tyto metody mají společnou výhodu v tom, že materiál je při zpracování snáze čitelný díky rovnoměrnějšímu rozložení co se týče tloušťky plechu.

Tvarování nástroje – shaping

Shaping je specifický proces předtvarování konkrétního nástroje podle specifických šablon, které odpovídají stupnici a počtu tónů které mají být na nástroji. Jak vidíte v přechozím odstavci, trvalo desítky let než se přešlo z plně ručního procesu výroby základního tvaru skořepiny na automatizovaný proces výroby (kovotlačitelství, lisování, hydroformování). Nicméně u shapování došlo k automatizaci už mnohem rychleji – už v pořadí druhý výrobce handpanů na světě po PanARTu, konkrétně Pantheon Steel (Halo) Z USA totiž začal s automatizací, napřed vyvinul specifickou metodu tvarování shellů pomocí inverzního kovotlačitelství, tzv „rolling“ (klasické kovotlačitelství kdy se uchytí plech uprostřed a tlačí s e po stranách se nazývá spinning, rolling je tedy přesně opačné uchycení plechu na okraji a tlačí se směrem dovnitř) a následně začal používat automatizovanou kylomatickou metodu pro shaping, viz video níže:

Vyvinutí takové automatizované metody a procesu je však velmi nákladné, proto jsou na světě stále jen jednotky výrobců které ji používají. Musíme také brát v potaz, že Pantheon byl prvním výrobcem handpanů v USA a jedním z prvních desítek výrobců celosvětově kdy byl schopen pokrývat poptávku po handpanech v brzké ranné éře a díky tomu si dokázal vybudovat kapitál na vyvinutí komplexních technologií.

Nyní však na scénu nastupují nové velké společnosti, které vidí potenciál trhu s handpany a dokážou si obstarat kapitál na automatizaci. Toto video je z Číny a jedná se o automatizované rameno pro tvarování nástroje:

Jak vidíte, dříve bylo možné si obstarat maximálně rovný plech, ze kterého většina prvotních výrobců handpanů tepala teprve svůj budoucí nástroj. Dle mého úsudku už zde začal první hangový pionýr PanART automatizaci použitím lisovaných nebo jinak připravených polotovarů kupolí. Následně se nejdostupnějším polotovarem staly shelly točené na soustruhu a někteří výrobci po odhalení metody hydroformování Colina Foulkeho začali podobné stroje stavět doma, aby si mohli sami vodou „nafouknout“ vlastní kupole. Největším průlomem však byly hlubokotažené skořepiny z Holandska od známého výrobce Ayasa, který napřed lisoval běžnou ocel, která se následně nitridovala a nyní zaměřil produkci především na nerezové shelly. Jak už jsem psal, zakoupením „prázdného“ polotovaru ušetří výrobce mnoho času a úsilí, které by jinak věnoval ručnímu tepání kupole z rovného plechu. Je to jako když si malíř koupí plátno na které může kreslit, tzn nemusí si sám plátno utkat.

Ale chci poukázat na to, že vývoj směřuje ještě dalším směrem. Pokud se už nyní objevují společnosti, které jsou schopny automatizovaně předtvarovat základní kupoli s jejími tóny (tzv shaping), je možné, že výrobci budou mít k mání skořepiny které už jsou nachystané na ladění – což je pro ně další úspora času a práce.

Ladění handpanu

Ten nejrafinovanější a nejsofistikovanější proces z celé výroby handpanů je ladění. Zatím jsem neviděl jediný pokus o jeho automatizaci. Avšak je možné že přijde v blízké budoucnosti s nástupem pokročilých technologií neuronového učení za pomocí umělé inteligence a jejich propojení na robotizaci? Osobně si myslím, že je to určitě reálné. Samozřejmě, handpany jsou celkem malinké odvětví a nejspíš není prioritou robotiky automatizovat zrovna tento obor.

Jistý jsem však tím, že tyto automaticky vyrobené nástroje, pokud jednou přijdou, budou postrádat svoji duši a také tím, že se vždy najdou lidé a hráči, kteří budou chtít poctivé, ručně a s láskou vyrobené nástroje!

Podívejte se na další články

Nové druhy handpanů – GuTam, PanGu a GuDong

Pokud sledujete moji tvorbu, tak jste si možná všimli, že celkem rád experimentuju. Vždyť už můj první vyrobený nástroj který si pořídil bosomasér Petr Gacka byl nástroj se spodními tóny a dvěma spodními otvory.

Budou handpany zakázané?

2. července proběhlo slyšení u Nejvyššího soudu v Bernu ve Švýcarsku ohledně autorských práv a prozatimní výsledky nejsou pro výrobce handpanů nijak pozitivní.

Současná situace na trhu s handpany

Byla doba, kdy byl svět handpanů a hangů ještě v pořádku, říkají pamětníci. Nástrojů bylo velmi velmi málo a těšily se mnohem větší úctě než dnes.

Super basové handpany / gongpany

Do kategorie basových handpanů řadím nástroje, které mají ding v A2 a níže. Pro srovnání, nejčastější stupnice handpanů začínají od tónu D3, především tedy ladění Celtic a nebo Kurd, je to tedy posun alespoň o dva a půl tónu hlouběji.

Zraje handpan jako víno? Aneb pocta PANArtu

Je to jen metafora ale může mít hned několik významů. Z mého pohledu jakožto výrobce handpanů bych doslova řekl, že ano.

Historie steeldrumů

Historie steeldrumů

Steeldrum a nebo steelpan by se dal považovat za prvního přímého předchůdce handpanu. Je totiž vyroben z plechu a notová pole laděné na určité frekvence jsou tvořeny membránami

Kreslení na handpan

Kreslení na handpan a další povrchové úpravy

V poslední době dostávám celkem často dotaz, zda je možné na handpan kreslit a nějak si ho takto „vylepšit“ doslova k obrazu svému.

Recenzce čínské oceli na výrobu handpanů

V tomto článku se podíváme blíže jak na nástroje tak i na materiál, který pochází z Číny a který jsem měl možnost otestovat.

Jaký druhý handpan si vybrat

Jaký druhý handpan si vybrat

Tento článek věnuji hráčům, kteří už jeden handpan mají, ale protože je stupnice a ladění handpanu pěvně daná (a může být limitující), pokukují se ještě po nějakém dalším nástroji

Pánvica Fest

Handpan festivaly

V letním období je možné využít pěkného počasí a setkat se s handpany a nadšenci do handpanů venku po širým nebem.

Je Handpan vhodný nástroj i pro nehudebníky?

Slyšeli jste poprvé handpan a jste naprosto uchváceni a okouzleni jeho zvukem? Jenže si říkáte, že se na něj nikdy nenaučíte hrát, protože NEMÁTE hudební sluch?

Různé styly hraní na handpan

Různé styly hraní na handpan

Ve videu výše handpanový virtuóz a také úžasný člověk v jedné osobě, Kabecao, vtipně imituje styly hraní reprezentované různými osobnostními projevy hráčů.

Mejzlik handpan logo výroba

Jak jsme začínali vyrábět handpany

Napsání tohoto článku jsem zvažoval už dlouho, jednak se mě hodně lidí ptá, jak jsem se k handpanům dostal, ale také jsem kupodivu potkal několik lidí, kteří se sami o výrobu u nás v ČR pokoušeli.

Handpan D celtic mutant

Kyklopové, mutanti a kulaté tóny

Od rozezvučení prvního hang drumu uplynulo už více než 20 let a za tu dobu se toho hodně změnilo. Od prvního hangu se nejenom změnil status jednoho výrobce handpanů na stovky výrobců, změnil se i tvar, velikost, materiál, počet tónů, způsob výroby a především zvukový projev.

Dračí kůže u handpanu

Handpany s dračí kůží (Dragon skin)

Dračí kůže se lidově říká povrchové úpravě povrchu handpanů tepáním. Tato technika vytvoří nepravidelně strukturované dolíky v povrchu, které při vysoké hustotě vypadají jako kůže plaza a nebo prehistorického dinosaura či draka.

Výběr nerezového handpanu

Který druh nerezi je pro mě nejlepší?

Mnoho nadšenců handpanů si klade tuto otázku – jaký je rozdíl mezi 1,0 mm a 1,2 mm ocelí a jaké jsou výhody každé z nich?

Handpan jako dárek

Je handpan vhodný dárek?

Někdo ve vašem blízkém okolí se zmínil, že už dlouho touží po hand panu a vy by jste mu chtěli udělat radost? I když bych si to nikdy nepomyslel, setkávám se s tímto scénářem celkem často.

Jaké handpany jsou drahé?

Na toto téma jsem se již vyjadřoval okrajově v několika článcích, např ve článku kolik stojí handpan nebo jak poznat kvalitní handpan. Nicméně teď cítím potřebu to nějak shrnout a jednoznačně určit, které že ty handpany jsou drahé a které nejsou, protože to není jen o penězích.